Recept: Dublin Coddle

Dublin Coddle is een Iers gerecht dat vaak gemaakt wordt om wat restjes in te verwerken en er is dan ook geen vaststaand recept voor. De basis van het gerecht is in ieder geval dat er plakjes bacon en stukjes saucijsjes in zitten, met stukken aardappel en uien. Niemand weet precies waarom de verwijzing naar Dublin in de naam zit; wellicht omdat ook in boeken van James Joyce naar dit gerecht verwezen wordt.

Gloria uit Wexford stuurde ons haar eigen recept van Dublin Coddle. Gloria’s moeder was Nederlands, ze is opgegroeid in Engeland maar woont al lange tijd in Ierland.
Ze schrijft: “Bijna elke Ierse moeder zal een eigen variant in haar receptenboek hebben staan maar ik geef de voorkeur aan deze ingrediënten. Als het klaar is, ziet het er misschien een beetje als een puinhoop uit maar het smaakt heerlijk! En als je het vaker maakt, kun je zelf ingrediënten naar keuze toevoegen.”

Ingrediënten:
250 gram saucijsjes (varkensvlees)
Een pakje bacon, in plakjes gesneden
1 grote ui, gesnipperd,
2-3 wortelen, gesnedenDublin Coddle
Ongeveer 5 aardappelen, gehalveerd en/of in vieren (ze verdikken de coddle als ze koken)
Gemengde kruiden (bijvoorbeeld peterselie en salie)

Let op! Geen zout toevoegen, de plakjes bacon zijn zout genoeg!

Doe alles in een grote pan, bedek deze met water en kook tot alles gaar is.
Aan het einde is het mogelijk om de coddle wat verder in te dikken met een pakje aardappelsoep.

Thanks for the recept Gloria, we’ll try it soon!





 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *