Gastblog Cathelijne de Wit: “Het echte Ierland!”

Veertien jaar geleden werd ik verliefd op Ierland. Vele jaren en vakanties later heb ik Nederland achter mij gelaten om mij op het groene eiland te vestigen. Ik woon inmiddels anderhalf jaar tussen de prachtige natuur in Wicklow, de ‘tuin van Ierland’ met de bruisende stad Dublin op steenworp afstand. In dit gastblog wil ik graag antwoord geven op de vraag ‘hoe is het nou ECHT in Ierland?’

Is het land ECHT zo groen?
Ja en nee. Aan groen geen gebrek, Ierland wordt niet voor niets ‘the emerald island’ genoemd. Zeker in het voorjaar is het schitterend om de veertig tinten groen te aanschouwen. Maar de Ierse natuur heeft meer dan alleen groen te bieden. De natuur kleurt mee met de seizoenen. In het voorjaar maakt de bloeiende wilde brem alles geel, in augustus en september bedekt de heide de natuur met een paarse deken en in de herfst kleurt alles geel, oranje, rood en bruin. Ieder seizoen heeft zijn eigen kleur en eigen charme.

 

De prachtige paarse heide (Foto: Catherine de Wit-Peijs)
De prachtige paarse heide (Foto: Cathelijne de Wit-Peijs)

Zijn de mensen ECHT zo vriendelijk?
Ja! Ieren staan bekend als een vriendelijk volk en maken dat iedere dag waar. De buurvrouw, de postbode, maar ook onbekenden die je gewoon op straat tegen komt. Sta je met pech langs de weg? Er is altijd wel een vriendelijke voorbijganger die de tijd neemt om je te helpen. Ben je de weg kwijt? Haal een kaart tevoorschijn een kijk er wat verdwaasd naar, je zal zien dat er binnen no time iemand komt vragen of hij je kan helpen met het vinden van de weg. Deze vriendelijkheid werkt aanstekelijk. Ik merk dat ik zelf ook sneller geneigd ben om mensen te hulp te schieten.

Regent het ECHT altijd in Ierland?
Nee! Dit is de vraag die mij het meest gesteld wordt. Nee, het regent hier niet altijd. Sterker nog, in het gebied rondom Dublin valt per jaar gemiddeld minder regen dan in Nederland. Wel hebben we hier meer regendagen, er valt dus minder regen over meer dagen verspreid. Een tip: ga nooit uit van het weer waar je mee wakker wordt. Het kan hier van het ene op het andere moment omslaan en het weer is lastig te voorspellen. Zorg altijd dat je een laagje extra aan of uit kan trekken en vergeet je regenjas én zonnebril niet!

 

Typisch Iers weer! (Foto: Catherine de Wit-Peijs)
Typisch Iers weer! (Foto: Catheliine de Wit-Peijs)

Gaat het leven ECHT trager in Ierland?
Ja! Toen ik net verhuisd was stond ik nog in Nederlandse modus en moest ik echt even terugschakelen om mij aan te passen aan het Ierse tempo. Als toerist was me dit nooit zo bewust opgevallen, op vakantie heb je immers nooit haast. Alles duurt hier lang en efficiëntie lijkt niet in het Ierse woordenboek voor te komen. Zegt een Ier ergens over 10 minuten te zijn, haast je dan vooral niet. Grote kans dat het een stuk langer duurt. Heel vervelend als je Hollandse stiptheid gewend bent, maar als je je er aan overgeeft is het stiekem best lekker om wat rustiger te leven.

Drinken Ieren ECHT zo veel?
Ja! Gek genoeg staat Ierland niet in de top 20 van landen waar het meest gedronken wordt, maar ze doen wel flink hun best. Het sociale leven speelt zich grotendeels in de pub af. Sportwedstrijden kijken, een hapje eten, bijkletsen met vrienden of de verjaardag van oma vieren, het wordt allemaal in de pub gedaan. Natuurlijk wordt hier de nodige alcoholische versnapering bij genuttigd. En dat terwijl alcohol hier behoorlijk aan de prijs is.

 

Cathelijne komt uit Nederland, maar woont in Wicklow. Als persoonlijke gids neemt zij toeristen graag mee naar de mooiste plaatsen van Wicklow en Dublin.
Cathelijne komt uit Nederland, maar woont in Wicklow. Als persoonlijke gids neemt zij toeristen graag mee naar de mooiste plaatsen van Wicklow en Dublin.

Wil je het echte Ierland zelf ook beleven? Kom dan gerust een keer langs, ik laat je graag de mooiste plekken van Wicklow en Dublin zien. Kijk voor meer informatie op http://www.wittywalks.com/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *