Giles Norman: Ierland door een zwart-witlens

Het kleine pandje aan de Main Street in Kinsale kun je haast niet mislopen. Toch loopt menig toerist deze prachtige galerij voorbij zonder een uitgebreide blik te werpen op de schitterende zwart-witfoto’s, die Giles Norman maakte van de Ierse natuur. Wanneer je even de tijd neemt om ook naar binnen te gaan, zie je het volledige Ierse landschap op foto’s aan je voorbij trekken!

Giles Norman is pas op 15-jarige leeftijd naar Ierland verhuisd, als zoon van Belgisch-Engelse ouders. Op onze vraag waar hij zou wonen, als hij nú pas naar Ierland zou verhuizen, vertelt Giles dat dit zeker het westen van Ierland zou zijn! “Het westen heeft al sinds mijn jeugd mijn fotografische verbeelding aangesproken en dat is altijd zo gebleven. Hoewel ik in Kinsale woon en dat ook geweldig vind, blijf ik me altijd afvragen hoe het zou zijn om dieper in West-Cork te wonen.”

Giles Norman
Giles Norman

Normans collectie is volledig in zwart-wit. En dat geeft fantastische beelden! De witte schapen springen er op de foto’s uit, evenals het witte schuim van brekende golven op de rotsen. De beelden op de foto’s ogen tastbaar, eenvoudig, alsof elke willekeurige toerist zulke plaatjes kan schieten en dat lijkt juist wel de kracht van de fotograaf.
“Eerder in mijn carrière werd ik sterk beïnvloed door de Parijse zwart-wit straatfotografie. Hoewel ik meestal op het platteland fotografeer, heb ik altijd op de manier van een straatfotograaf gewerkt. Ik heb het geluk dat ik al 27 jaar mijn eigen galerij heb en kan kiezen wat ik fotografeer en in welke streek.”

Giles Norman heeft al veel bereikt, een collectie die niet beperkt blijft tot Ierland, een eigen galerij, een boek, tentoonstellingen…we vragen ons af of er nog wel een ideaal is om naar toe te werken. “Er zijn nog heel, heel veel plaatsen die ik wil fotograferen en ik zou graag nog meer werken aan een internationale carrière. Mijn eigen galerij in New York is altijd al een droom geweest!”

Coumeeole Beach, Dingle
Coumeeole Beach, Dingle

Bijzonder trots is Norman op de foto met de rotsen bij Coumeeole Beach. “Deze locatie is ook gebruikt voor de film ‘Ryans Daughter”, dus ik was niet de eerste die met een camera op dit strand rondliep. Het licht op de brekende golven en de zwevende zeemeeuwen, geven een levendigheid aan de wat donkere stemming op de foto, terwijl de dome-achtige rots erachter de indruk wekt van een opkomende storm.”

Giles, hartelijk dank voor je tijd om onze vragen te beantwoorden! Is er nog een tip die je toeristen mee kunt geven om een prachtige foto in Ierland te maken?
“Zet de camera op de automatische stand en concentreer je op de compositie. Blijf weg van de toeristische plaatsen, ga vroeg op de dag naar de stranden en geniet van de schoonheid waarmee je omringd wordt!”

 

Wie een origineel souvenir mee naar huis wil nemen, kan ik absoluut het fotoboek “Ireland – timeless images” aanbevelen! 150 prachtige foto’s, vergezeld met een beschrijving van Giles Norman zelf. Aanrader!

Giles Norman
45 Main Street, Kinsale
Co. Cork, Ireland
www.gilesnorman.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *