Typisch Iers! #1: Hondenraces in Shelbourne Park

Tijdens de avonden van je Dublinse stedentrip is er genoeg te doen in de stad! Uiteraard kun je elke avond op kroegentocht of naar het theater, maar wanneer je eens iets héél anders zoekt, duik dan eens in de Ierse cultuur en bezoek Shelbourne Park! In dit stadion kun je, onder het genot van een hapje en een drankje, naar de hondenraces kijken. Hoe ziet zo’n avond er uit en wat kun je verwachten? 

In de meeste landen zijn de hondenraces een amateursport, maar niet in Ierland! Hier gaan enorme bedragen om in het gokcircuit rond de races maar dat is niet te merken als je hier als bezoeker komt. Integendeel zelfs, er hangt een heel gezellig en gemoedelijk sfeertje in Shelbourne Park als ik binnen loop.

Elke week worden hier op woensdag-, donderdag- en zaterdagavond greyhound races gehouden, waarbij er elke ronde zes nerveus trillende hazewindhonden achter een elektronische prooi aan rennen. Doordeweeks is het minder druk, zo’n 500 tot 1000 bezoekers per avond, maar op zaterdagavond is het een heel spektakel, met soms wel 2000 bezoekers!

Hondenraces in Shelbourne Park, Dublni

Hoe ziet de avond er uit?
Binnen vind je diverse totobalies, waar je per ronde geld in kunt zetten op één of meerdere honden. Minimale inzet is € 1,00 dus voor een luttel bedrag kun je al een beetje spanning in de avond brengen! We bestuderen uitgebreid het programmaboekje, waar alle honden per race staan beschreven, inclusief gewonnen races van de laatste tijd. We zetten een paar euro in op een hond en lopen dan naar buiten.

Buiten staan een aantal bookmakers te roepen en te leuren. Hier schijnen de grotere bedragen ingezet te worden, maar ondanks dat is ook buiten het sfeertje vooral gemoedelijk en gezellig. Je ziet geen gefrustreerde gokkers, het zijn vooral vriendelijke Ieren en een enkele toerist. Men drinkt een biertje en kletst met elkaar tot de race begint.

De honden worden door hun begeleiders naar buiten gebracht en lopen rustig een rondje over het middenveld, zodat de honden kunnen wennen aan het licht en geluid. Vervolgens worden ze naar de starthokken gebracht. Wanneer de elektronische prooi langs de starthokken draait, klappen de hokken open en rennen de honden zo hard mogelijk achter de prooi aan. Onder luid gejuich worden ze aangemoedigd door het publiek op de tribunes; dit is spanning ten top!

Per avond gaan er zo’n tien á elf keer races van start, zo ongeveer om het kwartier. Het daadwerkelijke rennen zelf duurt slechts een paar seconden; de rest van het kwartier gaat op aan prijsuitreiking en fotoshoot van de winnende hond. Shelbourne 1

Topatleten
“Deze honden zijn te vergelijken met topatleten”, zo vertelt manager Patrick Flynn, die trots het stadion laat zien. “Ze krijgen een uitgebalanceerd dieet en worden net zo behandeld als de beste sporters”. Op de donderdagavond, dat ik het stadion bezoek, komen de semi-tophonden aan de start, maar op de drukke zaterdagavond rennen de beste honden in het Shelbourne Park.

Ik vraag aan de manager of het wel eens voorkomt dat de honden niet meewerken en de race laten voor wat het is. Flynn begint te lachen en legt uit dat de honden dusdanig goed getraind zijn dat dit maar zelden gebeurt. “Heel af en toe komt het voor dat een hond zo intelligent is, dat hij al snel doorheeft dat de prooi elektronisch is en het dan laat afweten, maar dit is een zeldzaamheid.”

Trotse eigenaar
Trotse eigenaar

Omstreden
De hondenraces hebben een wat omstreden imago, af en toe gaan er geluiden op over een slechte behandeling van de honden en voorzichtig vraag ik Flynn hier naar. Hij legt uit dat de honden dusdanig kostbaar zijn, dat ze door de eigenaren en trainers heel voorzichtig behandeld worden. Daarnaast gaat er van elk gewonnen bedrag 10% naar een stichting, die het welzijn van de ‘gepensioneerde’ hazewindhonden beoogt en die zich er voor inzetten om voor elke hond een goede opvang te vinden.

Shelbourne Park
Flynn leidt mij het stadion rond en vertelt wat over de hondensport en het stadion. Rondom de baan liggen diverse appartementen, die door de IGB (The Irish Greyhound Board) verkocht zijn. Vanuit de bovenwoningen hebben de bewoners prachtig uitzicht op de baan!
In het restaurant vertelt hij dat veel jonge Dubliners ‘s avonds met vrienden afspreken bij dit racecircuit, dat iets ten oosten van Dublin-centrum ligt. Je kunt namelijk prima een hapje eten (tegen hele redelijke prijzen!) met uitzicht over de baan. Een populaire avond uit na een lange dag werk dus!

Veel Dubliners gaan na afloop van hun werk een hapje eten met vrienden in Shelbourne Park.
Veel Dubliners gaan na afloop van hun werk een hapje eten met vrienden in Shelbourne Park.

Fantastische avond
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een fantastische avond heb gehad in Shelbourne Park. Wanneer je één of twee euro op een hond inzet, is de race gelijk ongelofelijk spannend en word je vanzelf meegesleurd in het leuke sfeertje!
Aan het einde van de avond blijkt dat ik weinig hondenkennis ga, want ondanks dat ik keer op keer een paar euro ingezet heb, ga ik toch met lege handen naar huis. Maar dat was de leuke avond meer dan waard!

Praktisch
Shelbourne Park ligt op ca. 2,5 kilometer van het centrum van Dublin en is te bereiken met diverse bussen of met de DART. Entree kost € 10,00.
De eerste race start om 20.00 uur; rond 22.30 uur is de avond afgelopen.
Voor meer informatie over Shelbourne Park, kun je terecht op hun website.

‘Hondenraces in Shelbourne Park’ is de eerste aflevering van de serie ‘Typisch Iers!’. Elke week belichten we in deze reeks een typisch Iers gebruik of sport. Volgende week: ‘Irish Sheepdogs’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *