Typisch Iers! #2 Ierse schaapshonden in actie!

Op een zachte septembermiddag sta ik aan de rand van het weiland. Het prachtige Russborough House ligt achter ons, voor ons ontvouwen zich de groene Wicklowheuvels. Midden in het weiland staat een kudde schapen, die angstig mekkerend de rennende bordercollie aan ziet komen. Op een fluitje van haar baas reageert de hond direct en weet zo, rennend rond de verdwaasde kudde, de schapen dichterbij te brengen. Het is alsof ik op de set van de populaire film Babe sta!

Michael Crowe, eigenaar van Irish Working Sheepdogs, legt ondertussen wat uit over zijn werk, over de honden en over de schapen. De border collies zijn door Michael getraind zodat ze zowel op mondelinge bevelen als op fluitjes reageren. Het is werkelijk verbazingwekkend hoeveel verschillende bevelen Michael kan geven en hoe klakkeloos de snelle honden daar gehoor aan geven!

Het schapen drijven wordt in Nederland meer als sport gedaan, maar in Ierland is het nog praktijk van alledag. Op de uitgestrekte gronden van de Ierse boerderijen wordt nog veel met de honden gewerkt. Het is heel bijzonder om de interactie tussen hond, baas en schapen te zien, zeker in deze idyllische omgeving!

In een idyllische omgeving wordt de demonstratie schapen drijven gehouden.
In een idyllische omgeving wordt de demonstratie schapen drijven gehouden.

Border collies
De border collie is al vanouds een werkhond en behoort tot één van de intelligentste hondenrassen. Ze zijn onvermoeibaar, razendsnel en uiterst wendbaar. Het zijn echter ook hele vriendelijke en sociale dieren. Als Michael de hond even rust gunt om wat uit te leggen over de schapen, komt de hond naar mij toe en laat zich graag aanhalen. Op het eerste het beste commando van haar baas, stuift ze echter weer weg richting de verschrikt mekkerende schapen!

Daarna worden twee andere honden uit de auto gehaald en mogen zij samen een demonstratie geven. De beiden honden rennen voortdurend om de kudde heen om hen bij elkaar te houden en brengen zo langzaam de kudde richting de plaats waar we staan. Ze zien zelfs kans om de schapen door een smalle doorgang te leiden en om de groep schapen in tweeën te splitsen.

De bordercollie in actie!
De bordercollie in actie!

Angstig op een kluitje
Voor de schaapshondendemonstratie wordt een kudde gebruikt van verschillende schapenrassen en krijgt de bezoeker uitleg over de diverse rassen met haar eigenaardigheden. Zo vind je daar het Wicklow sheep, met haar uiterst zachte wol (en een hoge aaibaarheidsfactor!), een Texel schaap, kruisingen tussen diverse schapen en zelfs de wollige ‘haardkleedjes’ die je veel aan de westkust van Ierland treft. Er is zelfs een Jacobsschaap bij, een woest dier dat bokkig met zijn vier horens zwaait en dat oorspronkelijk uit Israël komt.
Michael legt nog het een en ander uit over het houden van schapen en alles wat er bij komt kijken.

Tijdens de demonstratie wordt wel duidelijk waar het spreekwoord ‘als makke schapen in een hok’ vandaan komt. De schapen laten zich willoos door de honden leiden en kruipen voortdurend angstig op een kluitje. ‘Dat is in het voorjaar wel anders’, vertelt Michael. ‘Als ze lammeren bij zich hebben wil het wel eens gebeuren dat een schaap uitvalt naar de honden.’ Daar is vandaag echter geen sprake van, afgezien van een protesterend gemekker laten de schapen zich keurig bijeendrijven.

Russborough House
De schaapshondendemonstraties worden gegeven vanuit Russborough House, een schitterend landgoed dat in de westelijke Wicklow Mountains ligt. Wie een roadtrip door de Wicklows doet, moet dit prachtige plekje ook zeker niet overslaan! Er is veel te zien en te doen, zoals een ritje in een paardenkoets, een wandeling over het landgoed, er is een doolhof, een speelplaats voor de kinderen en natuurlijk het statige landhuis zelf, waar twee kunstcollecties te bezichtigen zijn. Er is een leuke tearoom bij!

Het statige Russborough House
Het statige Russborough House

De schaapshondendemonstratie wordt gehouden door Michael Crowe van Irish Working Sheepdog en kost € 5,00 p.p.
Dagelijks vertrekt Michael met geïnteresseerden om 14.00 uur vanaf Russborough House.
Van januari tot maart is Russborough House gesloten en zullen er geen demonstraties plaatsvinden.
Russborough House vind je langs de N81 ten zuiden van Blessington.

Shelbourne 1Dit artikel over het Ierse schapendrijven is de tweede aflevering in de reeks ‘Typisch Iers!’ Vorige week schreven we over de hondenraces in Shelbourne Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *