Typisch Iers! #3 Irish Dancing

Irish dancing is iets wat je niet heel vaak meer in een gewone pub ziet gebeuren. Meestal blijft het bij de muziek, wat op zich ook een leuke avond garandeert! Maar het Irish dancing heeft iets magisch, zelfs als het in theatersetting gebeurt, zoals bij de optredens van bijvoorbeeld Riverdance. De opzwepende muziek en het ritmische geklik van de schoenen… Typisch Iers!

Bij Irish dancing (ook wel stepdancing genoemd) denken veel mensen direct aan de bekende scene uit de film Titanic, waar Rose en Jack de Ierse gezelligheid opzoeken. De historie van de Ierse dans gaat echter al veel verder terug dan 1912. Zo ver zelfs, dat de oorsprong bij wat gissen blijft (iets met dansende druïden…) en men vermoedt dat deze traditionele dans al zo’n 2000 jaar oud is! Uiteraard zal dat er anders uitgezien hebben dan wat we tegenwoordig op de planken van het Gaiety Theater zien maar toch blijft het een bijzondere wetenschap dat de achtergrond van de Ierse dans al zo oud is!

webimage-823DF1A7-E3C3-4ED9-AE4770BE9C772901

Folklore
Het Irish dancing hoort al heel lang bij de echte folklore van Ierland. Toen in 1780 King James voet aan Ierse wal zette in Kinsale, werd hij verwelkomd door een groep dansers. In deze periode ontstond ook het fenomeen ‘dancing master’, een vaak flamboyante man die de jonge kinderen de traditionele dans bijbracht. Omdat de kleine kinderen vaak nog niet het verschil tussen ‘links’ en ‘rechts’ wisten, bond hij om de ene voet wat stro en om de andere hooi. Tijdens het oefenen riep hij dan: ‘Lift straw foot!’ of ‘Lift hay foot!’. Creatieve oplossingen bestonden dus ook al in die tijd!

De dansers werden vroeger begeleid door de harp en doedelzak; tegenwoordig is dat vaker de viool met de bódhran. Dankzij het succes van Riverdance en de show ‘Lord of the Dance’ van Michael Flatley, staat Irish dancing nog steeds in de belangstelling en kan zo een stukje folklore worden behouden. In Ierland worden nog allerlei kampioenschappen uitgeschreven en tickets voor Riverdance gaan ook als warme broodjes over de toonbank!

 

 

Wie in de zomer in de regio Killarney verblijft, kan terecht bij The Jarveys Rest. Vanaf mei tot en met oktober wordt er drie avonden in de week een Irish Night georganiseerd, waarbij je kunt genieten van een prima diner, vergezeld van Ierse muziek en dans. Uiteraard zijn er ook op andere plaatsen in Ierland mogelijkheden om een optreden bij te wonen; je vraagt daarvoor het beste even informatie aan bij de lokale Tourism Info. Wie niet zo ver van huis wil: op 25 november treedt Lord of the Dance op in Oberhausen, aanrader!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *