Typisch Iers! #5 Het sportleven in Ierland!

De Ieren houden om een of andere reden veel van sport. Kom bij een willekeurig B&B binnen, en de kans is groot dat er op tv een sportzender aan staat. Het gokken in de paarden- en hondensport is mateloos populair en op Tweede Kerstdag gaat menig Ier de paardenraces bezoeken. En kom maar in de finaleweekenden in september in Dublin: je struikelt over de talloze sportfans, die hun favoriete teams in Croke Park komen aanmoedigen! Hoog tijd om de typisch Ierse sporten eens nader te bekijken!

De twee populairste sporten in Ierland zijn hurling en Gaelic football. Ook andere teamsporten worden beoefend in Ierland, maar deze twee typisch Ierse sporten verslaan het gewone voetbal ruimschoots. Hurling en Gaelic Football worden beiden georganiseerd door de Gaelic Athletic Association (GAA) en beide sporten bestaan enkel uit amateurteams. Je brood verdienen met deze Ierse sporten is dus een tikje lastig; zelfs de spelers van het hoogste niveau worden niet door de GAA betaald voor hun inspanningen! Desondanks verdienen de bekendste atleten wel bij dankzij sponsorgelden en incentives.

De finales van de diverse sporten van de GAA worden in de weekenden van september in het enorme Croke Park stadion in Dublin gespeeld; één van de grootste (de derde plaats, om precies te zijn!) en beste sportstadions van Europa en eigendom van de GAA, waar nagenoeg alleen maar Ierse sporten beoefend worden. Supporters uit het hele land trekken naar Dublin voor deze grote wedstrijden en kaartjes zijn al lang van tevoren uitverkocht.

wp-1451854035293.jpeg

Hurling
Hurling is een eeuwenoude sport, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 13e eeuw. Men speelt in teams van 15 spelers en probeert met behulp van houten sticks (hurleys) de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Het doel is in een H-vorm gebouwd: een scorende bal in de bovenste helft levert één punt op, een bal in het net aan de onderkant van de H is een doelpunt (3 punten).
Hurling schijnt de snelste teamsport ter wereld te zijn en wordt enkel door mannen gespeeld; de dames hebben een vergelijkbare sport (camogie). Hurling is een nogal ruwe sport maar razend populair!

Hurling
Hurling

Gaelic Football
Dit is de populairste sport in Ierland. Niet precies bekend is hoe oud deze sport is maar vermoed wordt dat het football al in een ver verleden in diverse variaties gespeeld werd. Ook bij Gaelic football wordt er in een H-vormig doel gescoord, telt de bovenste helft als één punt en de onderste helft als drie punten. Deze sport heeft veel weg van rugby en iets van voetbal, hoewel het Gaelic football een oudere sport is.

wp-1451854041107.jpeg

Honden- en paardenraces
De honden- en paardenraces zijn ook razend populair in Ierland en worden veelvuldig bezocht. Over de hondenraces heb ik in het verleden al eens geschreven: deze zijn te bezoeken in Shelbourne Park in Dublin, waar je gegarandeerd een leuke avond beleeft!
De paardenrennen zijn wellicht nog populairder: er zijn maar liefst 24 renbanen in Ierland en in Ierland vind je de grootste volbloed-paardenfokkerij: Coolmore Stud.
De paardenraces trekken veel bezoekers; de bekende Galway Races (nog bezongen door The Dubliners) trekken tegenwoordig zo’n 150.000 bezoekers!

Een gedachte over “Typisch Iers! #5 Het sportleven in Ierland!

  1. echt super handig deze site in moet een power point maken over noord ierland en ik wist er nog helemaal niks vanaf en door deze site gaat het super makkelijk bedankt !!!! hij i ook heel overzichtelijk en makkelijk!! super tof nogmaals bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *