Typisch Iers #7: Maak kennis met de Leprechauns!

Loop je in Dublin, dan is de kans groot dat je een bordje ziet staan dat naar het Leprechaun Museum verwijst. Grote kans dat je geen idee hebt wat een leprechaun is! Eigenlijk is een leprechaun een Ierse variant van onze kabouter. Helaas heb ik er zelf nog nooit eentje gezien, maar ik heb me laten vertellen dat het een klein mannetje is, met een groen pak, een hoed en een baard. Je kunt hem op afstand al horen vanwege het getik van zijn schoenmakershamer.

Wie denkt dat dit allemaal grote onzin is, kan dat beter niet tegen een rechtgeaarde Ier zeggen! Onderzoek in 2011 wees namelijk uit dat een derde van de Ieren daadwerkelijk gelooft dat leprechauns bestaat. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan er zeker van te zijn dat leprechauns in het verleden in Ierland leefden.

rainbow_leprechaun

Getok-tok-tok

Alle leprechauns zijn mannelijk en schoenmaker van beroep. Sommigen denken dat het woord ‘leprechaun’ van het Ierse ‘leath bhrogan’ komt, wat zoveel als schoenmaker betekent. Hoe dan ook, het zachte getok-tok-tok van een hamer is een signaal dat er een leprechauns in de buurt is!

Je hoeft niet bang voor ze te zijn want het is over het algemeen een vreedzaam volkje. Alleen staan leprechauns er om bekend dat ze graag flauwe grapjes uithalen, dus wees daar wel op bedacht! Zo was er ooit iemand die in een donker bos een leprechaun tegenkwam. De kabouter vertelde hem onder welke boom een schat verborgen lag, waarna de gretige Ier de boom met een rood lint markeerde en er vandoor snelde om een schop te halen. Toen hij echter korte tijd later terug kwam rennen, bleken alle bomen in het bos zo’n rood lint te hebben en de leprechaun was nergens meer te bekennen!

 

Het National Leprechaun Museum in Ierland (Foto: Tourism Ireland)
Het National Leprechaun Museum in Ierland (Foto: Tourism Ireland)

Pot met goud

Tijdens St. Patricks Day gaan heel wat Ieren (die stiekem nog een beetje bijgelovig zijn) verkleed als leprechaun de straat op. Ze dragen dan ook een groen kostuum, een rode baard en een groene hoed. Echter, oude manuscripten schrijven over rode kleding van de leprechauns, dus ooit is hij in de geschiedenis van outfit veranderd.

De leprechauns komen in veel oude Ierse volksverhalen voor. Er wordt gezegd dat, als je een leprechaun te pakken krijgt, hij je de locatie van de pot goud aan het einde van de regenboog verklapt. Anderen zeggen dat je een goudstuk of een andere beloning van de gevangen leprechaun krijgt. Hoe dan ook, blijf goed opletten of je er eentje tegenkomt, je weet maar nooit!

National Leprechaun Museum

Het National Leprechaun Museum neemt haar bezoekers mee in de wondere wereld van de leprechauns. Je leert hier meer over de Ierse mythes en legendes en er staan gigantische meubels, zodat je je zelf ook even een leprechaun kunt voelen! Vooral voor kinderen is het een erg grappig museum, maar we twijfelen of het museum de hoge toegangsprijs van € 14,00 wel waard is!

Typisch Iers is een serie artikelen over typisch Ierse onderwerpen. Zo lees je meer over Ierse sporten, over de Ierse taal, over Irish dancing en andere Ierse onderwerpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *