Wat te doen in Ierland als het ècht regent?

Ierland heeft (ten onrechte, vinden wij!) het imago dat het áltijd regent. “Het is daar niet voor niets zo groen”, is een veelgemaakte grap. Er komt inderdaad af en toe wel eens een buitje regen langs, maar vaak zijn die maar van korte duur: even schuilen en de zon komt alweer tevoorschijn. En dan is het zoeken naar de regenboog, die je nogal eens in Ierland ziet. Prachtig!

Een klein buitje kun je vaak nog wel trotseren met een regenpak en goede schoenen. Maar stel, je treft het zo, dat tijdens jouw vakantie het water echt met bakken uit de lucht komt. Het kan soms zo hard regenen dat je echt in een paar minuten helemaal doorweekt bent. De buitenlucht in is op zo’n dag echt geen aanrader, maar wat ga je op zo’n dag doen?

 

Regen Ierland 3

 

Stap in de auto
Grote kans dat het een half uurtje rijden verderop wel weer droog is. Sowieso is het een aanrader om bij regen de kust op te zoeken, daar wil de lucht nog wel eens schoon waaien. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat we vanuit een bewolkt of zelfs regenachtig Killarney vertrokken en even later over een zonnig Beara reden! Bovendien is er, zelfs met regen, van alles te zien vanuit de auto: leuke huisjes, schattige dorpjes, oude kastelen…
Het is zelfs zo dat Ierland in een regenbui met laaghangende wolken iets mystieks krijgt: de wolkenflarden die om de groene heuvels hangen, zorgen voor een bijzondere sfeer.
Alleen die picknick, die kun je beter voor een volgende keer bewaren!

Ierland heeft soms ook iets mystieks in de regen!
Ierland heeft soms ook iets mystieks in de regen!

Pub
In plaats van buiten picknicken, is het ook een tip om een leuke, gezellige pub op te zoeken en je daar te installeren. Neem een boek, tijdschrift of spelletje mee; wij zitten regelmatig te Yahtzeeën in de pub! Intussen kun je de heerlijke Ierse gerechten uitproberen en de kans is groot dat de lokale pubbezoekers je aanspreken voor een gezellig praatje!
Ook is de pub vaak een uitstekende plek om je reisgids nog eens door te spitten, zodat je goed voorbereid op stap kunt als de zon weer doorkomt!

Steden
Ben je in de buurt van één van de grotere plaatsen in Ierland, dan kun je er voor kiezen om daar een dagje naartoe te gaan. Dublin, Limerick, Galway, Cork…hier vind je genoeg mooie musea en kerken die je kunt bezoeken, of je loopt de gezellige winkelstraten door.
Je hebt dan minder last van de enorme regenbuien want als het te erg wordt, duik je toch gewoon een winkel of museum in?

Musea en kastelen
Ierland beschikt over behoorlijk wat musea, die het roemruchte verleden van het eiland laten zien. Ook oude kastelen zijn vaak een bezoek waard. Zo leer je ongemerkt het een en ander over de Ierse geschiedenis èn je ontduikt een middag de regen. Twee vliegen in één klap toch?

 

Soms kun je met behulp van een regenpak de regen nog trotseren, zoals hier, halverwege de Old Kenmare Road!
Soms kun je met behulp van een regenpak de regen nog trotseren, zoals hier, halverwege de Old Kenmare Road!

 

Grotten
Het is soms even zoeken, maar in Ierland kun je ook nog wel wat grotten bezoeken. Ben je wat meer in het noorden van Ierland, dan zijn de Marble Arch Caves in Enniskillen een aanrader. Aan de westkust, in het bijzondere landschap The Burren, vind je ook diverse grotten, waarvan Aillwee Cave waarschijnlijk de bekendste is. In de buurt van Kilkenny vind je de onbekendere Dunmore Cave, waar je 352 treden naar beneden kunt afleggen! De gidsen, die je rondleiden, zijn kundig en enthousiast en voor de entreeprijs van € 4,00 hoef je het niet te laten!

Whiskey distilleerderij
Is het niet alleen nat maar ook erg koud? Dan is het hoog tijd voor een whiskey distilleerderij! Je krijgt namelijk ongetwijfeld een glaasje echte Ierse whiskey na afloop, zodat je én een stuk wijzer én lekker opgewarmd weer naar buiten loopt!
Er is zelfs een speciale Ireland Whiskey Trail-app, die je langs de distilleerderijen en musea leidt. De bekendste zijn de Old Jameson Distillery in Dublin, de Jameson Experience in Midleton (vlakbij Cork) en de befaamde Tullamore Dew Distillery in het midden van Ierland. Sláinte!

Pak een middagje rust!
Ben je bezig met een rondreis door Ierland, dan heb je ongetwijfeld veel gezien en gedaan. Het is daarom helemaal niet erg om een middagje rust in te plannen. De meeste B&B’s hebben een uitstekende woonkamer voor hun gasten ingericht, vaak zelfs met een uitgebreide dvd-collectie of mooie fotoboeken van de omgeving. Nestel je lekker in de bank en laat al het moois, wat je al gezien heeft, even bezinken, zodat je er de volgende dag weer enthousiast tegenaan kunt!

 

3 gedachten over “Wat te doen in Ierland als het ècht regent?

  1. Ik zag je blog op Expedia.nl en ik dacht ‘Hé! die berg ken ik!’. West Kerry : ) Maar haha super goed advies, want het regent daar ongeveer elke dag wel!

    1. Haha, ik ga meestal in juni en dan is het toch wel heel vaak mooi weer! Maar inderdaad, een buitje heb je ook zo te pakken dus daarom deze tips! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *