Festival: Het Michael Dwyer Festival in Allihies

Elk jaar in juni is het schilderachtige dorpje Allihies het décor van het Michael Dwyer Festival. Het anders zo rustige plaatsje aan het einde van het Beara schiereiland is dan plotseling dagenlang vol muziek en zang! Er zijn concerten, workshops, wedstrijden, en dat alles op mooie locaties!

Het dorp kent maar een paar huizen maar heeft wel drie pubs! Het Michael Dwyer Festival maakt dankbaar gebruik van deze locaties en zo is door het hele dorp de Ierse muziek te horen. Wie was Michael Dwyer eigenlijk en waarom is er een heel festival naar hem vernoemd?

Michael Dwyer
Michael Dwyer, geboren in het nabijgelegen Ardgroom. Michael Dwyer was één van de beste tin whistle spelers van Ierland en won diverse wedstrijden in binnen- en buitenland. Daarnaast composeerde hij talloze tunes voor dit dunne, schrille fluitje.

De tin whistle is overigens nog steeds een populair instrument binnen de traditionele Ierse muziek; het onmiskenbare hoge geluid komt je vaak buiten de pub al tegemoet!

De uiterst muzikale Michael Dwyer speelde jarenlang in Londen en Dublin, maar keerde later weer terug naar het schiereiland Beara. Hij stond er om bekend dat hij altijd wel één of twee tin whistles in zijn zak had en deinsde er ook niet voor terug om onverwachts op straat een concertje te geven!

 

Een schilderij van Michael Dwyer (Foto: www.michaeldwyer.ie)
Een schilderij van Michael Dwyer (Foto: www.michaeldwyer.ie)

 

Festival
Het festival in Allihies begint op vrijdagavond 10 juni, waarbij je de schilderijen van Bill Griffin kunt bewonderen en in de diverse pubs naar muziekoptredens kunt luisteren.

Wil je zelf eens proberen om op een tin whistle te spelen? Op zaterdag is er een leuke workshop die je kunt volgen! Je hoeft je vooraf niet aan te melden maar kunt gewoon in het hostel van Allihies binnenlopen. Aansluitend is er een tin whistle wedstrijd, misschien win je wel gelijk een prijs!

Er is diezelfde dag ook een zangworkshop, een dansuitvoering door scholieren en je kunt uiteraard ook weer naar diverse muziekoptredens. Op zondag 12 juni zijn er in de middag en avond nog een paar concerten, maar daarna keert de rust weer terug in Allihies!

Voor meer informatie: www.michaeldwyer.ie

 

De prachtige omgeving van Allihies!
De prachtige omgeving van Allihies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *