St. Patricks Day: De wereld kleurt groen!

17 maart is een nationale feestdag in Ierland, die echter wereldwijd meegevierd wordt. Op deze dag herdenkt men St. Patrick, de beschermheilige van Ierland en de grondlegger van het christendom in Ierland. 17 maart is de feestdag van deze St. Patrick en heel Ierland kleurt die dag (extra) groen. Overal vinden feestelijke activiteiten en parades plaats. Wie was deze St. Patrick en waarom was hij zo belangrijk voor Ierland?

Eigenlijk zijn er niet heel veel details van zijn leven bekend. Sommige bronnen zeggen dat hij uit Gallië of Wales kwam, anderen dat het een Schot was. In eerste instantie had Patrick niet zoveel met religie, tot hij door Ierse heidenen gevangen werd genomen en naar Ierland werd gebracht. Daar werkte hij als schaapherder en leerde zo Ierland kennen.

Omdat het leven als schaapherder hem niet zo beviel, wist hij na een aantal jaar (naar verluidt dankzij een visioen) te ontsnappen en vond in de omgeving van Wexford een boot, die hem naar Frankrijk bracht. De jaren als slavernij hadden Patrick tot inkeer gebracht wat geloof betreft en in het Franse Auxerre volgde hij een priesteropleiding en werd hij in 417 tot priester gewijd. De toenmalige paus stuurde de arme Patrick toen terug naar Ierland, waar hij door het land reisde en het Evangelie bracht aan de keltische heidenen. Eigenlijk zijn het vooral legendes die over zijn leven vertellen, daadwerkelijke feiten zijn schaars.

 

St. Patrick op Croagh Patrick (Mayo)
St. Patrick op Croagh Patrick (Mayo). Foto: Tourism Ireland

 

In het graafschap Mayo vind je de berg Croagh Patrick, waar St. Patrick veertig dagen doorgebracht zou hebben met vasten en bidden. Deze berg is nog steeds een populair bedevaartsoord en dankt ook zijn naam aan St. Patrick.

Patrick stierf waarschijnlijk op 17 maart 460 en ligt volgens bronnen ergens rond Downpatrick (graafschap Down, Noord-Ierland) begraven. Hier vind je een tentoonstelling over deze bekende prediker en op de nabijgelegen Slieve Patrick staat een standbeeld voor St. Patrick.

Slangen en klavers
Een van de legendes over St. Patrick vertelt dat hij alle slangen uit Ierland verdreven zou hebben. Een geruststelling voor wandelaars, dat ze dus niet bang hoeven te zijn voor slangen! 🙂 In werkelijkheid heeft St. Patrick waarschijnlijk niets verjaagd (en leven er gewoon geen slangen in Ierland), maar staan de slangen symbool voor het heidendom. Ook de heidenen zijn niet zozeer Ierland uitgejaagd maar door de christelijke boodschap van Patrick tot inkeer gebracht. Paganisten en heksen schijnen op St. Patricks Day nog steeds een afbeelding van een slang te dragen, uit stil protest tegen het christendom.

Een ander symbool dat nauw met St. Patricks Day verbonden is, is de klaver (shamrock). Een legende vertelt dat St. Patrick de klaver gebruikte om de Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest) uit te leggen. Hoewel de harp het officiële symbool van Ierland is, is de klaver ook een veelgebruikt teken in Ierland, zeker op St. Patricks Day.

St. Patricks Day
In Dublin wordt het grote St. Patricks Festival georganiseerd, met tal van activiteiten en een parade door de stad. Ook Cork doet vrolijk mee met een festival en parade. Eigenlijk vind je door heel Ierland wel allerlei festivals en parades.

Niet alleen Ierland maar ook andere plaatsen in de wereld doen mee met St. Patricks Day. Zo heeft New York, waar vanouds veel Ieren wonen, een parade en veel evenementen rond St. Patricks Day, waar massaal aan meegedaan wordt. In Chicago wordt er een chemisch goedje in de rivier gegooid, zodat hij groen kleurt!

 

St. Patricks Day wordt in Dublin feestelijk gevierd met een festival en parade!
St. Patricks Day wordt in Dublin feestelijk gevierd met een festival en parade! Foto: Tourism Ireland

 

Ook in Amsterdam wordt er een leuk St. Patricks Festival gehouden: op zaterdag 19 maart kun je genieten van Ierse dans, muziek, workshops en films. Het festival wordt gehouden in muziekcentrum Splendor.

Maar uiteraard kun je ook in elke willekeurige Ierse pub in Nederland terecht. Zolang je maar iets groens aantrekt, voel je je met een Guinness in de hand al snel heel Iers!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *