The Spaniard Inn – historische pub in Kinsale!

Wie een hapje in Kinsale wil eten, heeft al snel de neiging om voor één van de knusse restaurantjes in het stadje zelf te kiezen; Kinsale staat immers niet voor niets bekend om haar prima restaurants. Maar wie de smalle, bochtige weg naar het Charles Fort per auto heeft afgelegd, zal ongetwijfeld bezwijken voor de charmante Spaniard Inn in Scilly, nét buiten het stadje Kinsale zelf.
Spaniard Inn gebouwDe overvolle parkeerplaatsen spreken eigenlijk al voor zich. Als je geluk hebt, kun je je auto vlakbij de Spaniard Inn langs de weg kwijt, maar ben je wat later, dan moet je onherroepelijk een eindje lopen. Het tekent de populariteit van dit restaurant!

Daarna is het nog lastig om de juiste deur te vinden; in het midden kom je uit in het piepkleine barretje, waar de kans groot is dat je een groepje muzikanten live ziet spelen. De rechter deur is voor het knusse restaurant, waar je links bij de gezellige bar kunt zitten of rechts in het restaurant.
Wij kozen voor het bargedeelte en namen plaats aan lange, lage tafels met banken.

De barfood menukaart is uitgebreid, zodat het lastig kiezen is! Gelukkig is de bediening uiterst vriendelijk en geduldig, zodat we in alle rust een keuze kunnen maken. Wie ondertussen om zich heen kijkt, ziet de gezellig ingerichte barruimte, waar duidelijk te zien is dat deze pub al oud is. Om precies te zijn, het gebouw stamt uit de periode rond 1650. Indertijd gebouwd op de ruïnes van een kasteel, was de oorspronkelijke naam van de pub ‘Castlebar’.

In 1960 werd de nieuwe naam ‘Spaniard Inn’ gekozen, als een eerbetoon aan de Spanjaard Don Juan d’Aquila, die in 1601 een groot aandeel in de Slag bij Kinsale had. De Spaanse Armada landde toen immers bij Kinsale om de Ieren te helpen bij hun verbeten strijd tegen de Engelsen. De dappere Don Juan kon dus op een warm eerbetoon rekenen in Kinsale, maar de man zal vast niet geweten hebben dat er vier eeuwen later nog een pub naar hem vernoemd is!

The Spaniard Inn ligt tegenover Kinsale, langs de weg naar het Charles Fort. De pub is zeven dagen per week geopend en serveert een uitgebreid menu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *