Irish Coffee – Muzikale Ierse hoogtepunten

Ierland, misschien wel het land met de meest herkenbare traditionele muziek. Muziek, vaak bestaande uit een fiddle (viool), Bodhrán (Ierse trommel) en tinwhistle (rechte fluit). In mijn vorige Irish Coffee beschreef ik al dat ik niet kan snappen dat sommige mensen Ierse muziek niks vinden. Volgens mij zijn dat er erg weinig. Het betoverd in ieder geval bij mij een glimlach op mijn gezicht. Naast traditionele muziek heeft Ierland ook een heleboel grote artiesten die wij in Nederland regelmatig op de radio horen. Zo is er natuurlijk U2, wie kent ze niet. Ook nummers van Snow Patrol en The Cranberries kan bijna iedereen meezingen.

Mijn liefde voor Ierse muziek is eigenlijk begonnen als klein mannetje. Ik werd meegevraagd door mijn zus om mee te gaan naar een concert van The Corrs, wat ik in eerste instantie niet heel goed kende, althans ik kende de hits So Young en de (Fleetwood Mac cover) Dreams. Die nummers kon ik in die tijd zeker waarderen, dus besloot ik mee te gaan. Hier had ik zeker geen spijt van, wat een gaaf concert was dat! Mijn liefde voor Ierse muziek was geboren.

 

Daarna ben ik mij in de verdere jaren steeds meer gaan verdiepen in de Ierse muziek. Met als resultaat een hoop leuke nieuwe muzikale ontdekkingen. Ik wil jullie in deze Irish Coffee meenemen op muzikale reis en stilstaan bij mijn favoriete Ierse bands. We beginnen bij de folk-punkband Flogging Molly, die ik heb leren kennen op Pinkpop. Flogging Molly is een band waarbij de sfeer altijd goed is. Wanneer de band namelijk begint te spelen is het hele festivalveld veranderd in een danszaal. Je kunt op deze muziek niet stil blijven staan.

 

Wie Flogging Molly nog te soft vindt kan ook een stapje ruiger gaan. Probeer dan eens de band Dropkick Murphys!

Deze bovenstaande bands spelen eigenlijk ook traditionele Ierse muziek, alleen dan vaak met zelfgeschreven nummers. We laten het traditionele even los en ik neem je mee naar 1 van de betere Ierse bands van dit moment. Wel eens gehoord van Kodaline? Kodaline haalt in mijn ogen het niveau van Snow Patrol en Coldplay. Helaas zijn ze nog niet heel erg doorgebroken in Nederland, maar stonden ze wel op diverse festivals in Nederland en werden ze gedraaid op o.a. 3fm. Geniet van hun ‘High Hopes’.

Er zijn nog veel meer leuke Ierse bandjes te ontdekken. Meer bands zal ik uitlichten in een andere Irish Coffee. Ik wil vandaag nog even afsluiten met 1 van mijn favoriete Ierse nummers: Dirty Glass van Dropkick Murphys.

En, is het wat? 🙂 Wat zijn jouw favoriete Ierse bands eigenlijk? Tot de volgende Irish Coffee!

2 gedachten over “Irish Coffee – Muzikale Ierse hoogtepunten

  1. Leuke opsomming! Wel mis ik de ambassadeurs van de Ierse muziek, The Chieftains. Deze muzikanten zijn wereldberoemd en hebben al met vele andere sterren gespeeld. Ook hebben ze nogal wat filmmuziek gemaakt.

    Overigens een leuke site! Wij zijn al Ierlandgangers sinds 1996. Ook met de kinderen geweest. Die willen niets liever…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *