De charme van de Ierse traditionele muziek

Enkele jaren geleden bezocht ik Schotland: de Hebriden, Skye, de Hooglanden en de steden Glasgow en Edinburgh. Een prachtig land, maar toch ontbrak er iets. De natuur was zeker zo mooi als in Ierland, de mensen waren wel iets minder hartelijk maar evengoed vriendelijk maar toch, ik miste iets: de Ierse muziek! Een avond in Ierland vul je moeiteloos door een bezoek aan de pub waar je een fantastische avond hebt met vrolijke muzikanten en een enthousiast publiek! Een stukje achtergrondinformatie over de charme van Ierland: de traditionele muziek!

Toegegeven, in de afgelegen kleine Ierse dorpjes is het niet elke avond raak maar loop je in Killarney, Kenmare of Dingle, dan heb je de pubs voor het uitkiezen waar halverwege de avond de schrille tonen van de Ierse fiddle buiten op straat al te horen zijn. Binnen is het warm en gezellig en vloeit de Guinness rijkelijk! Grote kans dat je tijdens de avond nummers langs hoort komen als Molly Malone, Whiskey in the Jar, The Fields of Athenry en Fiddlers Green. Ook veel festivals in Ierland draaien om de traditionele muziek en worden er workshops en concerten gegeven.

Historie
Muziek is altijd al belangrijk geweest voor de Ieren en er werd in vroeger tijden dan ook overal muziek gemaakt. Het leven was niet zo rooskleurigPubsessie met traditionele Ierse muziek voor de doorsnee Ier en misschien is het daarom dat ze zich zo vasthielden aan tradities en muziek. Helemaal voor de Ieren die tijdens de hongersnood (1845-1852) naar Amerika en Australië emigreerden, was de traditionele Ierse muziek iets waar ze zich met man en macht aan vastklampten. Veel van de bekende nummers die je nu nog hoort, gaan over het heimwee naar het groene Ierland en de mooie Ierse meisjes (de vele regenbuien waren ze blijkbaar op de boot al vergeten).
Verder hebben veel liedjes een dubbele, politieke, bodem, zoals het bekende ‘The Fields of Athenry”, een song over een arme gevangene die graan gestolen heeft van de Engelse overheid en daarom naar Australië verbannen wordt. Zijn vrouw staat met hun kind op de arm het wegzeilende schip na te kijken. Wat een tragiek!
Tenslotte heb je ook de echte drinking songs, die over het vloeibare goud gaan, zoals ‘Whiskey in the Jar’ en ‘Seven drunken nights’.

The Dubliners
In de jaren 60 zakte de populariteit van de Ierse traditionele muziek, toen de popmuziek haar opmars maakte, maar gelukkig is de muziek hier niet aan ten onder gegaan. Een muziekgroep die daar een belangrijke bijdrage aan geleverd heeft, is The Dubliners, onder leiding van Ronnie Drew. Veel van de pubsongs die je tegenwoordig hoort, zijn uitgebracht door The Dubliners. Op John Sheahan (fiddle) na zijn alle leden van het eerste uur al overleden, maar gedurende de jaren vervangen door nieuwe bandleden. In 2012 kondigde de band haar afscheid aan, maar vond een soort van doorstart in ‘The Dublin Legends’, die momenteel nog door Europa optreden en eind september ook Nederland aan doen!

Een pubnight anno 2015
In de toeristische dorpen wordt er elke avond wel muziek gemaakt. Er is wel een verschil in optredens; de ene muzikant zingt veel liedjes met een hoog ‘Dubliner-gehalte’, zoals in de pub Murphy’s in Killarney. Het is vooral gezellige muziek, soms niet altijd even zuiver, waarbij vaak de inbreng van het publiek gevraagd wordt door mee te klappen of te zingen. Een risico bij deze muzikanten is dat, als er een bus Amerikanen voor de deur afgezet wordt, ze moeiteloos overschakelen naar Amerikaanse folksongs. Het enthousiasme stijgt dan tot ongekende hoogten maar de charme is, mijns inziens, weg!

Het duo Mac & Mel, in de Ierse pub Courtneys
Het duo Mac & Mel, in de Ierse pub Courtneys

Daarnaast heb je ook de artiesten, zoals bijvoorbeeld Tim O’Shea en het duo Mac & Mel, die zich meer op de jigs en reels toeleggen, de Ierse dansen. Deze muziek is over het algemeen van iets hoger niveau en zij zingen vaak de onbekendere balladen, die soms een stuk mooier zijn dan de voornoemde pub songs.
En dan heb je nog de groepen waar popmuziek en traditionele muziek wat vermengd wordt, om ook het jongere publiek wat aan te spreken.

Veel pubs hebben buiten een soort luidspreker boven de ingang hangen, zodat je vaak op straat al kunt horen welke muziek er binnen ten gehore wordt gebracht. Kies de muziekstijl uit die jou het meest aanspreekt en geef je over aan een stukje Ierse gezelligheid!
De populaire pubs zitten vaak zo vol, dat iedereen bij elkaar aan tafel aanschuift en elke stoel bezet is. Geen nood, dit levert je vaak leuke gesprekken met andere toeristen op, vaak met een standaard vragenriedeltje: waar kom je vandaan, hoe vaak ben je al in Ierland geweest, hoe lang blijf je nog en als het goed klikt, worden er vaak nog wat reistips uitgewisseld.

Kortom, een leuke manier om de avonden in Ierland door te brengen!



 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *