Film Brooklyn: Verscheurd tussen Ierland en New York!

“You’ll feel so homesick that you’ll want to die,
and there’s nothing you can do about it apart from endure it.
But you will, and it won’t kill you…
and one day the sun will come out
and you’ll realize that this is where your life is.”

In de film ‘Brooklyn’ reist de jonge Ierse vrouw Eilis van Ierland naar New York, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Met de hulp van de vriendelijke Father Flood heeft Eilis onderdak bij de ruwe-bolster-blanke-pit-dame Mrs. Keogh en kan ze aan de slag bij een groot warenhuis. Ondanks dat alles van een leien dakje lijkt te gaan, krijgt Eilis vreselijk heimwee naar Ierland, zeker als er brieven van haar moeder en zus Rose binnen komen.

Maar dan lijkt het tij zich te keren. Als afleiding gaat Eilis een opleiding volgen, die haar ambitieuzer en ondernemender maakt. Bovendien ontmoet ze de Italiaanse Tony en door hem ziet ze het Brooklynse leven weer heel wat zonniger in!

Tot er een telefoontje uit Ierland komt, dat er voor zorgt dat Eilis terugreist naar haar vaderland. Gedurende de periode dat ze in Ierland is, wordt ze voortdurend heen en weer geslingerd tussen Ierland en New York. Zeker als de vriendelijke Jim veel moeite voor haar doet, is het maar de vraag of Eilis haar belofte aan Tony kan standhouden.

 

brooklyn

“I have thought about you and I like you,
and I like seeing you, and maybe I feel the same way.
So the next time you tell me you love me,
if there is a next time,
I’ll, I’ll say I love you too.”

Over de film

Laura van Zuylen van De Filmkrant heeft maar heel weinig van deze film begrepen. Als ze schrijft dat er weinig van het talent van hoofdrolspeelster Saoirse Ronan te zien is in Brooklyn, rijst bij mij het sterke vermoeden dat Laura tijdens het kijken van de film heeft zitten slapen. Want juist het talent van Saoirse Ronan maakt deze film tot een pareltje! Nee, het is geen spetterende, spannende film met veel bombarie en tamtam, maar is dat nodig om een film goed te maken? Brooklyn is een schets van het leven van de jonge Eilis, en juist door het eenvoudige van deze film, is het makkelijk om je in te leven in het verhaal. Saoirse speelt heel overtuigend en zet een erg prettige rol neer.
En dat Laura van Zuylen het feminisme bij deze film probeert te halen (omdat er toevallig nog een paar vrouwen in de film voorkomen?), slaat helemaal als een tang op een varken!

Aanbevolen

Brooklyn is een ingetogen verhaal over liefde, heimwee, familie en relaties. En dat alles tegen een mooi gefilmde achtergrond van Brooklyn èn het Ierland in de jaren ’50. De beelden van de Ierse dorpjes roepen onherroepelijk heimwee op, evenals het prachtige Ierse accent dat in de film te horen is. Kortom, ik kan niet anders dan deze film van harte aanbevelen!

 

Een gedachte over “Film Brooklyn: Verscheurd tussen Ierland en New York!

  1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *