Na Fianna: Traditionele muziek in een nieuw jasje

De naam van hun band, ‘Na Fianna’, verwijst naar de Ierse mythologie. In de vroege eeuwen waren er kleine, onafhankelijke krijgsgroepen die Ierland, haar cultuur, haar muziek en kunst beschermden tegen aanvallen van buitenaf. Zelfs het Ierse volkslied verwijst naar hen: “Amhrán na bhFiann”. En net als toen, is er ook anno 2015 een groep jonge mannen die haar uiterste best doet om een stukje Ierse cultuur te behouden. Gelukkig niet als krijgers, maar dankzij hun muziek! Een interview met de bandleden van ‘Na Fianna’. 

Het leven van de bandleden James O’Connor, Peter McMahon en de broers Ciaran en Hugh Finn draait vooral om muziek. “Als we niet met de band optreden, zijn we wel in duet- of soloopstelling te horen in de wijk Temple Bar, of repeteren we met elkaar. We houden allemaal van kayakken en proberen zo af en toe naar de kust te gaan voor ontspanning. Maar tussendoor is er altijd muziek om ons heen, of we nu druk zijn met concerten en optredens of gewoon met het muziek luisteren via de laptop.”

Na Fianna 1Een snelle start
‘Na Fianna’ is gestart in 2007 en heeft in de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg getimmerd. Zo deed de band in 2009 mee met de “All Ireland Talent Show” op de bekende tv-zender RTE 1. Van de 6000 deelnemers haalde ‘Na Fianna’ de tweede plaats en zo werd de toon, letterlijk, gezet! De afgelopen jaren was hun muziek te horen in Ierland, Europa en de Verenigde Staten. “We hebben nog niet in een echte concertzaal gespeeld; dat zou wel een bijzondere ervaring zijn om voor een rustig publiek te spelen! Maar als we mogen kiezen, komen we het beste uit op een groot podium op een festival, waar we spelen voor grote mensenmassa’s.”

De band heeft al een live album uitgebracht (‘Stable Sessions’) en binnenkort zal de tweede uitkomen: ‘UnEarthed’. Daarnaast kwam onlangs hun debuutsingle ‘Toora Loora Lay’ uit, waarvan je het filmpje onderaan dit artikel kunt zien.

Een nieuw jasje
Loyaliteit aan traditie en aan elkaar is wat de vier hardwerkende en talentvolle bandleden typeert.
Het bijzondere is dat ‘Na Fianna’ de traditionele Ierse muziek in een nieuw jasje verpakt en zo ook de jongere generaties aanspreekt. “We houden van de oude muziektraditie in Ierland en we streven er voortdurend naar om deze geweldige, vaak hele oude songs alle aandacht te geven die ze verdienen”.
Welke song is favoriet? “We vinden songs als ‘Muirsheen Durkin’, ‘Lakes of Ponchartrain’ en ‘Step it Out Mary’ geweldig maar er is niet echt een vaste favoriet binnen de band.”

TipsNa Fianna festival
We sluiten af met de traditionele Ditisierland-vraag: welk advies hebben de bandleden voor Nederlandse toeristen in Ierland? “Bezoek Inishowen om het noordelijkste puntje van Ierland te zien, luister naar muziek van de vele muzikanten in de Dublinse pubs in Temple Bar, doe een boottocht over de Shannon en geniet van wat je ziet, ga naar het westen, naar county Clare, om Doolin te zien, in Ballyvaughan te eten en in de Burren te wandelen, ga een avond uit in Galway, bezoek de Aran eilanden, fiets de Ring of Kerry… Ierland heeft zoveel te bieden buiten de gebaande toeristenpaden, dus huur een auto, duik diep in de echte Ierse cultuur, klop op de deur van een local en klets daar wat mee en kijk waar het je brengt!

En daar hebben we enkel aan toe te voegen: bezoek dan ook een festival of concert waar de jongens van ‘Na Fianna’ spelen en geniet van de traditionele muziek in een nieuw jasje!

Thanks a lot to James, Hugh, Ciaran and Peter of ‘Na Fianna’ for their time to answer my questions! Good luck with your great job!

Meer informatie over ‘Na Fianna’? Kijk dan op www.nafiannamusic.com of volg de band op Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *