Reistip van muzikantenduo Mac & Mel: “Have fun!”

‘s Avonds spelen ze in de pubs in Cork en Kerry, overdag heb je grote kans ze te horen spelen ergens langs de befaamde Ring of Kerry. En als je ze hoort, neem dan even de moeite om te luisteren want hun muziek is prachtig! Een interview met Mac & Mel, over hun muziek, hun publiek en natuurlijk hun prachtige land!

Het was in juni dat ik hen voor het eerst hoorde spelen, in de gezellige pub Courtneys. Het publiek hangt aan hun lippen want Mac kletst de nummers vlot aan elkaar, doorspekt met de droge Ierse humor. Mac komt uit een klein dorpje in county Cork, waar hij al van jongs af aan omringd werd met muziek en cultuur. Al vroeg ontdekt hij zijn passie voor zingen! Mel is geboren en getogen in een klein kustplaatsje in de county Down, Noord-Ierland. Vanaf haar 11e jaar speelt zij harp.

“Muziek is een fulltime job voor ons”, zo vertelt Mel. “Tijdens zomeravonden spelen we in pubs en hotels en overdag langs de Ring of Kerry, als het tenminste goed weer is! In de winter reizen we veel, ook om te spelen in Europa en Azië. Daarnaast nemen we dan tijd voor het schrijven van nieuwe muziek. Mac is ook songwriter en heeft al veel liedjes geschreven.”

Het stel heeft een eigen videokanaal op YouTube, waar Mel de video’s voor maakt. Vooralsnog staan er twee video’s online maar het is de bedoeling dat dit binnenkort verder aangevuld wordt.

In de pub zijn ook cd’s te koop, welke we een dag later in de cd-speler van de auto laten glijden. Leuke, afwisselende muziek klinkt door de speakers de auto in. Ook als we weer terug zijn in Nederland, brengt het luisteren van de cd weer een vleugje Ierland in huis!
Mel: “Het nummer ‘Bright Blue Rose’ betekent het meest voor ons. Dit liedje raakt de mensen en dat is de reden waarom het voor ons favoriet is. Het is een lied van hoop, geschreven door Jimmy McCarthy uit Cork.”

Mac & Mel, langs de Ring of Kerry
Mac & Mel, langs de Ring of Kerry

Het soort podium waarop ze spelen maakt Mac en Mel niet uit. “Het soort podium doet er niet toe, het gaat om het publiek. Als we een enthousiast publiek in de pub hebben, dan is dat voor ons de beste plaats om te spelen! Natuurlijk is ook akoestiek belangrijk maar zowel zaal als openluchtconcert heeft haar eigen unieke kwaliteit. Maar eigenlijk hebben wel altijd een geweldig publiek!”

 

 

 

Op onze vraag of ze nog tips hebben voor de Nederlandse toeristen in Ierland, wordt er met veel enthousiasme een hele lijst aangedragen.

  1. Niet meer wachten! Boek die vlucht naar Ierland en ontdek dit prachtige kleine eiland!
  2. Neem een waterdichte jas mee. Het regent hier regelmatig maar zolang je de goede spullen bij je hebt, is het niet alleen te verdragen maar zelfs fun om er op uit te gaan in de regen! Eigenlijk is er niets mooiers dan een wandeling door het bos, waarbij er een drup regen valt!
  3. Neem óók je zonnebril mee! In tegenstelling tot wat iedereen denkt, regent het hier geen 24 uur per dag, zeven dagen per week. De zomers zijn zacht en we hebben genoeg zonnige dagen dus neem ook een T-shirt mee…
  4. Als je de weg op gaat, pas op dat je aan de goede kant van de weg rijdt!
  5. Als je een auto huurt en door Ierland rijdt, vergeet dan niet om af en toe ook te gaan wandelen. Veel toeristen brengen veel te veel tijd in de auto door, rijden door de prachtigste gebieden maar ontdekken deze alleen door het autoraam in plaats van tijdens een mooie wandeling…
  6. Kijk met je ogen, niet met je I-Pad!
  7. Neem de tijd om ook de locals te ontmoeten en te spreken. Maar onthou, dit zijn geen ‘bezienswaardigheden’ maar echte mensen en ze verdienen het ook om zo behandeld te worden. Toon interesse in hen en hun leven, wees respectvol!
  8. Het belangrijkste van alles: HAVE FUN!

Tja, en dat ‘have fun‘ wordt door Mac en Mel zelf voor 100% uitgedragen! Dus, doe je deze zomer de Ring of Kerry aan, kijk dan goed of je dit enthousiaste stel ziet! En koop zeker hun cd: hij is niet duur maar het is een heel leuk souvenirtje om het Ierlandgevoel ook ná je de vakantie nog een tijdje vast te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *