Ryan’s Daughter: een dramatisch epos aan de Ierse westkust

In deze bijna drie uur durende film wordt de kijker meegenomen naar de ruige westkust van Ierland. Rosy Ryan, de dochter van de lokale kroegbaas, trouwt met de wat stijve en saaie schoolmeester Charles Shaughnessy. Als even later de knappe Britse officier ‘major Doryan’ ten tonele verschijnt, laat de uitkomst zich makkelijk raden. Het is een wat langdradig, bombastisch epos, maar dankzij de prachtige beelden van Dingle goed vol te houden!

De film speelt tegen de achtergrond van de Ierse opstand in 1916 tegen de Engelsen. De dorpelingen zijn fanatiek tegen de Engelse overheid gekant en laten geen kans onbenut om dit aan de nabij gestationeerde soldaten kenbaar te maken. Ook de trieste omstandigheden worden zijdelings belicht: voor de jongeren is er nauwelijks werk en de verveling onder de werkloze dorpelingen is duidelijk voelbaar.

ryans_daughter_ver4Plot
Rosy, de rusteloze vrouw van schoolmeester Charles Shaughnessy begint een verhouding met majoor Doryan, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Kritiek van de priester Collins, die deze relatie al snel door heeft, helpt niet. Charles Shaughnessy zelf vermoedt ook wel wat maar spreekt zijn verdenkingen niet uit. Door de dorpsidioot Michael wordt Rosies geheim ook aan de dorpelingen verraden, die haar dit niet in dank afnemen.
Op dat moment komt Tim O’Leary, een bekende vrijheidsstrijder, in het dorp om een lading Duitse wapens het land binnen te smokkelen. Hij wordt verraden (door Rosies vader) aan majoor Doryan en gevangen genomen, waarbij het dorp echter Rosy beschuldigt. Aan het eind van de film vertrekken Rosy en Charles naar Dublin; een open eind want het wordt in het vage gehouden of het echtpaar nog bij elkaar blijft.
Opnamelocaties
Deze film zou je alleen al vanwege de schitterende beelden van de Ierse westkust moeten bekijken. De zee is hier altijd blauw, de bossen ruisen, de bloemen bloeien welig…een heerlijke film om te zien als je heimwee hebt naar Ierland! Voor deze film zijn heel wat bekende plekjes gebruikt als filmlocatie.

Het schooltje bij Dunquin
Het schooltje bij Dunquin

Wie op Dingle de Slea Head Drive rijdt, kan nog bij het schooltje kijken dat speciaal voor deze film is gebouwd en nog steeds te zien is, vlakbij het Blasket Visitor Center. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de zee en de Blasket Islands in de verte, wat ook in de film prachtig gefilmd is.
Alleen de buitenkant van het schooltje is gefilmd op deze plek; met name de voorgevel is herkenbaar en het schoolpleintje er voor; achter de gevel is eigenlijk niets: deze beelden zijn in een studio geschoten.

Iets meer richting Dingle is Coumeenoole Beach, de steil aflopende weg naar het mooie kleine zandstrandje. Een ander strand dat gebruikt is, is het enorm uitgestrekte zandstrand van Inch.
Ook de kliffen van Moher komen af en toe in beeld, hoewel deze een flink aantal kilometers noordelijker liggen dan Dingle.
Het dorpje zelf is helaas niet terug te vinden; ook dit is speciaal voor de film opgebouwd maar daarna weer afgebroken. Inwoners van het dorpje Dunquin speelden in de film mee als figuranten.

Het prachtige zandstrand van Inch Beach
Het prachtige zandstrand van Inch Beach

Kritiek
Bij het uitbrengen van de film kreeg regisseur David Lean behoorlijk wat kritiek te verduren. Mogelijk had men te hoge verwachtingen na de eerdere films van Lean (Dr. Zhivago, Lawrence of Arabia). Dit had tot gevolg dat Lean ruim 10 jaar geen nieuwe films meer regisseerde. Na verloop van tijd veranderde de opinie echter en krijgt dit pareltje toch de waardering die zij verdient!

Ik moet toegeven dat deze film een lange zit is: heerlijk dus voor een regenachtige middag of een lange avond. De film is her en der wat traag, zoals ook de andere films van David Lean dat soms wel hebben. Het is duidelijk merkbaar dat deze film al wat ouder is, maar dat brengt ook wel weer een stukje charme.
De karakters zijn haast een beetje karikaturaal, zoals die van Michael en priester Collins, maar daardoor blijft de film wel boeiend, evenals door de boute uitspraken van laatstgenoemde: “Doing nothing is a dangerous occupation!“.

Kortom, neem de moeite eens om de film te bekijken en uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie mening over ‘Ryan’s Daughter’!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *