The Dublin Legends (formerly ‘The Dubliners’): Een springlevende Ierse legende!

Wanneer je spreekt over een legende, gaat het meestal om iets uit een ver verleden, iets uit de verre historie. ‘The Dublin Legends’ (formerly: The Dubliners) vormt daar een bijzondere uitzondering op. Deze band is immers springlevend, ondanks de lange en bijzondere geschiedenis die aan de legendarische Ierse muziekgroep ten grondslag ligt! In 2012 was het einde van de fameuze Ierse muziekgroep ‘The Dubliners’ in zicht maar dankzij ‘The Dublin Legends’ werd de legende voortgezet!

Precies 50 jaar na de oprichting van ‘The Dubliners’ werd aangekondigd dat de band zou stoppen. Het zou het einde van een imperium betekenen want geen enkele andere band heeft zoveel invloed gehad op de Ierse traditionele muziek als ‘The Dubliners’. Wie in Ierland een pub bezoekt, hoort ongetwijfeld klassiekers als ‘Whiskey in the Jar’, ‘Wild Rover’ en ‘Molly Malone’, Ierse folksongs die beroemd werden dankzij deze Ierse band.

Optreden in O’Donoghues

De geschiedenis van The Dubliners gaat terug naar 1962, als in Dublin de band opgericht wordt. Initiatiefnemer was de markante Ronnie Drew. Hij bracht de groep samen, die in eerste instantie ‘The Ronnie Drew Ballad Group’ heet, maar die naam verandert al snel in ‘The Dubliners’. In die beginperiode spelen ze veel in de O’Donoghues Pub aan het Merrion Row in Dublin. Wie tegenwoordig deze ontzettend gezellige pub bezoekt, ziet dan ook allerlei ‘relikwieën’ uit die periode aan de muur hangen. De foto’s van Ronnie Drew, met zijn enorme baard, zijn zeker niet te missen! Nog steeds wordt er elke avond livemuziek ten gehore gebracht in O’Donoghues, helemaal in de stijl van The Dubliners!

In 1974 verlaat Ronnie de groep voor een paar jaar, maar in 1979 blijkt dat hij zijn levenswerk toch niet kan missen. Hij komt terug bij de band en zal daar tot 1995 blijven, hoewel hij ook na die tijd af en toe nog optreedt met The Dubliners. Zijn karakteristieke stemgeluid zorgt er voor dat Ronnie een icoon binnen de Ierse traditionele muziek is.

Bij zijn dood in 2008 wordt hij door de Ierse president Mary McAleese de ‘champion of traditional Irish music’ genoemd. Verslagen fans vanuit de hele wereld laten van zich horen bij het overlijden van het boegbeeld van The Dubliners.

 

The Dublin Legends
The Dublin Legends tijdens een optreden!

Het einde en een nieuw begin!

De leden van het eerste uur van The Dubliners worden allemaal een dagje ouder en Ronnie is niet het eerste bandlid dat al overleden is. Luke Kelly overlijdt in 1984 aan een hersentumor. Ciarán Bourke zakt in 1974 in elkaar op het podium. Hij zal niet meer optreden maar wordt tot zijn overlijden in 1988 wel als lid van de band beschouwd. Barney McKenna overlijdt in 2012 en nu is alleen John Sheahan nog over van de oorspronkelijke vijf bandleden.

In het najaar van 2012 wordt bekend gemaakt dat de naam The Dubliners ophoudt te bestaan, maar gelukkig betekent dit niet het einde van de beroemdste Ierse folkgroep allertijden! De bandleden besluiten door te gaan, maar onder een nieuwe naam ‘The Dublin Legends’.

Met ‘The Dublin Legends’ is deze Ierse legende dus nog springlevend! De band, tegenwoordig bestaande uit bandleden Sean Cannon, Eamonn Campbell, Gerry O’Connor en Paul Walchorn toeren heel Europa door en brachten hun eigen cd’s uit. John Sheahan stapt uit de band, maar stilzitten doet hij nog niet: hij speelde de afgelopen jaren regelmatig in pub sessies in Dublin en was regelmatig op tv te zien.

I’ve been a wild rover for many’s a year
and I’ve spent all my money on whiskey and beer.
But now I’m returning with gold in great store
and I never will play the wild rover no more.

The Wild Rover

The Dublin Legends in Nederland

Dat The Dublin Legends Nederland een warm hart toe draagt, is wel duidelijk als we hun tour-programma bekijken. In de maand oktober doen zij heel wat concertzalen in ons land aan, waaronder het prestigieuze muziekcentrum De Doelen in Rotterdam en het Vredenburg in Utrecht.

 

The Dublin Legends Rotterdam Doelen

 

Het kan niet anders of een bezoek aan één van de concerten brengt prachtige herinneringen terug, aan overvolle Ierse pubs in kleine dorpjes, met muzikanten die ballades van The Dubliners ten gehore brachten. Voor de ware Ierland-liefhebber zal niet alleen de muziek oud en vertrouwd klinken; ook het onvervalste Ierse accent van de bandleden klinkt ons als muziek in de oren! Een avondje naar The Dublin Legends en je waant je weer terug in Ierland!

Benieuwd naar het optreden van The Dublin Legends? Ditisierland.nl is een leuke samenwerking aangegaan en mag tickets weggeven voor het concert in De Doelen in Rotterdam op 5 oktober a.s.! Wil je ook kans maken op gratis tickets voor The Dublin Legends? Kijk op de Facebookpagina van Ditisierland.nl hoe je in aanmerking komt!

Zie hier een mooie uitvoering van The Dublin Legends van ‘The Wild Rover’: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *