The Foreigner: Een politieke thriller over de ‘nieuwe IRA’

“Politicians and terrorists, they are just 2 ends of the same snake”. (Quan Ngoc Minh)

Op dit moment draait de film ‘The Foreigner’ in de bioscoop. De film is gebaseerd op het boek ‘The Chinaman’ uit 1992, maar speelt in het heden. De Vietnamese Quan (gespeeld door Jackie Chan) verliest bij een bomaanslag in Londen zijn enige dochter Fan. Verteerd door wraakzucht doet hij er alles aan om de namen van de daders uit Sinn Féin-foreman Liam Hennessy (Pierce Brosnan) te peuteren, zodat ze kunnen boeten voor de dood van het meisje.

In 1992 was de IRA nog volop in actie, maar de filmmakers hebben er voor gekozen om het verhaal anno nu te laten spelen en een soort splintergroep van de IRA tot leven te roepen, de ‘Authentic IRA’ genaamd. Hennessy heeft een IRA-verleden maar doet er nu alles aan om de zaken niet teveel uit de hand te laten lopen. Quan heeft echter weinig medelijden met Hennessy en jaagt hem meedogenloos achteraan. En gelet op Quans achtergrond als commando is het een tegenstander die wel serieus genomen moet worden. En zo sluit het net zich steeds nauwer om Hennesy heen.

Geen held of slechterik

Tegelijk roept Quan ook het medelijden van de kijker op, als blijkt dat hij in het verleden ook al zijn vrouw en twee dochters verloor. Een beetje begrip en sympathie weet iedereen dus wel op te brengen voor de gehaaide Aziaat. Tegelijk lijkt ook Hennessy geen zwartgallige ‘bad guy’ te zijn, maar is ook zijn geschiedenis gekleurd en lijkt hij bovenal te willen bemiddelen naar vrede. Kortom, er is geen duidelijke held of slechterik in deze film en dat maakt het een interessant verhaal. Niet alles is uiteindelijk even zwartwit.

Hoewel er de nodige actie in het verhaal voorkomt (Jackie Chan mag zo af en toe zijn vechtkunsten nog eens demonstreren), is de film toch vooral onder de noemer ‘politieke thriller’ te scharen. Pierce Brosnan is met zijn grijze baard en sterke Ierse accent haast niet te herkennen, maar speelt uitstekend in deze film! Ook Jackie Chan overtuigt zeker in een serieuzere rol dan gewoonlijk.

Overigens heeft de film vorig jaar de Londenaren de stuipen op het lijf gejaagd toen er een Engelse dubbeldekker op Lambeth Bridge opgeblazen werd. Het is niet heel verwonderlijk dat men dacht dat er weer een aanslag in de Engelse hoofdstad plaatsvond!

The Foreigner draait momenteel in de bioscopen en duurt 1 uur en 53 minuten. Bekijk hieronder de trailer van de film.

 

Een gedachte over “The Foreigner: Een politieke thriller over de ‘nieuwe IRA’

  1. Het is een trieste werkelijkheid dat er tegenwoordig ook weer aanslagen gepleegd worden, terugkijkend in de geschiedenis zie je dat zich dat herhaald. Heb de film niet gezien en zal hem ook niet gaan kijken omdat het niks toevoegt, het is alleen een bevestiging. Ik kan alleen maar hopen dat men op een redelijke manier met elkaar omgaat en dat dit soort vreselijke terreurdaden zich niet herhalen, ijdele hoop misschien wel maar zonder hoop is er helemaal niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *