De ‘Wild Atlantic Way’: de naam zegt al genoeg!

Toen ik in 2015 voor het eerst sinds enkele jaren weer aan de Ierse westkust was, vielen mij de grote borden op. Een golfje met de letters S en N, die blijkbaar een route aanduidden. Wat mij ook opviel, was dat deze borden vooral te vinden waren op de mooiste plekjes van Ierland: in de buurt van de ruige, verlaten kust! In dit artikel meer over de ‘Wild Atlantic Way’. 

Tja, de naam zegt al genoeg en roept bij mij beelden op van de woeste zee, die tegen hoge kliffen aan beukt. En dat is ook het beeld dat vertoond wordt op de grote schermen in Killarneys Tourist Office, waar voortdurend een film draait van deze lange autoroute. De route werd in 2014 gelanceerd en bestrijkt de hele westkust van Ierland. Wil je de hele route rijden, dan raden we aan om hier minstens drie weken voor uit te trekken; de route is namelijk maar liefst 2750 km. lang!

Zuid naar Noord
De route loopt van Londonderry in het noorden tot aan Kinsale in het zuiden. Vaak wordt de route van noord naar zuid beschreven; wij kiezen er echter voor om in Kinsale te beginnen en zo naar het noorden te trekken. De reden? Omdat je in Ierland links van de weg rijdt, heb je dan altijd de zee aan je linkerhand, wat het maken van foto’s eenvoudiger maakt en je beter zicht op de prachtig blauwe oceaan hebt!

Tijdens de route passeer je mooie schiereilanden als Beara, Mizen en Dingle, je rijdt langs de imposante Cliffs of Moher om vervolgens door het verlaten Connemara te trekken. Via Achill Island (prachtig!) trek je verder naar het noorden, richting Mayo en Sligo en dan zo door naar Donegal. Het laatste stuk van de route gaat via het prachtige Inishowen-schiereiland, wat voor een fantastische afsluiting van deze rit zorgt!

 

Ook het ruige Connemara wordt tijdens deze rit aangedaan!
Ook het ruige Connemara wordt tijdens deze rit aangedaan!

Overhaasten
Niet iedereen heeft de luxe van een vakantie van drie weken of meer. Wij adviseren je dan ook met klem om niet in twee weken tijd de hele route te willen rijden; Ierland is geen land waar je moet stressen! Kies er dan liever voor om een deel van de route te rijden, zodat je tijd hebt om eens een eiland te bezoeken, een boottocht te maken, een dag te wandelen en ook iets van het binnenland te bekijken. Om maar een voorbeeld te noemen: de Ring of Kerry is aan de kust erg druk maar heeft een schitterende natuur als je vanaf de kustweg binnendoor rijdt!

Ook in Donegal is de kust erg mooi, maar sla ook zeker het Glenveagh National Park niet over en overweeg eens de beklimming van de bijzondere Mount Errigal!

Op deze manier zul je veel meer plezier beleven aan je Ierlandvakantie, dan wanneer je met één oog op de klok langs de Ierse wegen jaagt!

 

Dunlewy Church Mount Errigal
Mount Errigal en Dunlewy Church liggen in het binnenland van Donegal.

Praktisch
De Wild Atlantic Way beschikt over een prachtige app, die zeker het bekijken waard is! Ook op hun website is veel informatie te vinden over de te rijden routes.

De route wordt aangegeven met grote borden en met een vermelding op de reeds bestaande routeborden. De route wordt keurig consequent aangegeven dus als je lange tijd rijdt zonder wegwijzers te zien, kan het zijn dat je van de route afgeweken bent.

Sheeps Head
De Wild Atlantic Way wordt aangegeven met een wit golfje op een blauwe achtergrond.

 

Ondanks dat er langs de weg vaak snelheidsborden van 100 km/uur staan, kun je in de praktijk soms niet harder dan 60 km/uur rijden… Houd daar rekening mee bij het plannen van je route! En ga uiteraard geen 100 rijden waar dat is toegestaan maar pas je snelheid aan aan de route. Voor je het weet steekt er een schaap over!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *