Fietsroute: De Coast Road rond The Burren

Vanuit Doolin kun je een prachtige fietstocht maken langs de kust van het kalksteengebied The Burren. De eerste helft van de route fiets je op een vlakke weg langs het water, met aan je rechterhand de glooiende heuvels van dit bijzondere natuurgebied. Vanaf Ballyvaughan gaan we het binnenland in, beklimmen we een pas, passeren we het dorp van het Matchmaker Festival en fietsen dan op ons gemak weer terug naar Doolin. 

Het zandstrand bij Fanore
Het zandstrand bij Fanore

Vanaf McDermotts Pub in Doolin Roadfort nemen we de R479 naar het noorden. Al snel krijgen we de splitsing met de R477, waar de Coast Road al op bruine borden staat aangegeven, hier gaan we dus linksaf, een mooi slingerend weggetje door het groene landschap. Even later doemt het blauwe water van de zee al op, prachtig omlijst met het grijs van de kalkstenen kust!

Wie de tocht op ‘standje relaxt’ wil fietsen, kan al snel terecht bij de eerste koffiestop: Fanore. Het is een kwestie van smaak of je het knalblauwe gebouw mooi vindt, maar de pub van O’Donohues zie je in ieder geval niet over het hoofd! Na Fanore volgen we gewoon weer de kustroute, die soms dicht bij het zeewater loopt en soms juist wat meer door het binnenland gaat. De zee verlies je in ieder geval niet uit het oog en verdwalen kan hier niet!

Ruïne van de abdij bij Glenfort
Ruïne van de abdij bij Glenfort

Ballyvaughan
Op het noordelijkste puntje draait de weg naar rechts en heb je een schitterend uitzicht over Galway Bay. We fietsen gewoon door langs de kust tot we in het dorpje Ballyvaughan aan komen. Iets voor Ballyvaughan, bij de stenen pier die in het water ligt, vind je de uitstekende pub ‘Monks’. De menukaart is prima, het eten wordt goed en snel bediend en met het uitzicht over Galway Bay smaakt het allemaal nog nét iets lekkerder!

In het dorpje zelf gaan we rechtsaf, de N67 op. Al snel bereik je het gehuchtje Glenfort; hier maken we een heel kort uitstapje door rechtsaf, de ‘Green Road’, in te slaan, waarna je na 500 meter aan je linkerhand de ruïne van een oude abdij vindt. Mooi fotomomentje!
We gaan daarna weer terug naar de N67 en volgen deze. De weg begint te stijgen en we krijgen een paar haarspeldbochten voor onze kiezen. Toch is de klim niet vervelend en na een paar keer goed doortrappen, hebben we het hoogste punt al bereikt. De beloning is een schitterend uitzicht over het gebied waar we net doorheen gefietst zijn, Galway Bay op de achtergrond!

Prachtig uitzicht vanaf het hoogste punt van de pas
Prachtig uitzicht vanaf het hoogste punt van de pas

Matchmaker Festival
We blijven nu de N67 helemaal volgen tot we in Lisdoonvarna aankomen. In september is hier het bekende Matchmaker Festival, waarbij de vrijgezelle Ieren onder het genot van muzikale optredens aan elkaar gekoppeld worden! De rest van het jaar is het een wat slaperig stadje, maar wel met een paar pubs zodat je in ieder geval nog een koffiebreak kunt houden!

Daarna slaan we midden in het dorp rechtsaf richting Lehinch en Ennistimon. Dit is nog steeds de N67, tot je al snel een afslag naar rechts krijgt, richting Doolin en Fanore. Hier gaan we rechts en vlak daarna naar links, opnieuw de borden ‘Doolin’ volgend. Deze weg fietsen we helemaal uit, tot we uiteindelijk weer op de R479 uit komen, waar we linksaf slaan en zo Doolin weer binnenrijden.

Deze fietsroute voert je langs de kalkstenen heuvels van The Burren.
Deze fietsroute voert je langs de kalkstenen heuvels van The Burren.

Praktisch
De fietsroute zoals genoemd is ca. 55 km. lang. Over het algemeen fiets je over redelijk vlakke wegen, behalve één klim die echter prima te doen is. Vanaf die pas daal je eigenlijk voortdurend af tot Doolin, zoals in het onderstaande hoogtekaartje te zien is.

Er zijn diverse fietsverhuurders in Doolin, zoals bijvoorbeeld Doolin Rent-a-Bike. Op hun website staat ook nog een pdf met een aantal fietsroutes.
Wij verbleven indertijd in het Rainbow Hostel en ook zij hebben fietsverhuur.

Een deel van de route gaat over de N67. Ondanks dat het een N-weg is, is het hier niet zo druk. De auto’s rijden alleen wel hard door, dus doe voorzichtig en fiets consequent links! Over het algemeen houden de Ieren keurig rekening met fietsers en zullen ze je met een overdreven grote boog inhalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *