Gap of Dunloe per fiets, een pittig rondje!

Het is prachtig weer als we onze huurfietsen klaarmaken voor een lange fietstocht naar de Gap of Dunloe. Deze kloof is één van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Killarney en er worden heel wat tripjes georganiseerd waarbij je met boot en jaunting car door de kloof geloodst wordt. Wie echter liever een wat actievere tocht er van maakt, kan de kloof prima per fiets bereiken. Voor wie ongetraind is, is het wellicht een pittig rondje maar het is zeker de moeite waard! 

De avond voor we vertrekken gaan we langs de fietsverhuur O’Sullivan Cycles (tegenover de Tourist Info) om onze fietsen te huren. Als we de medewerker, een gezellig oud baasje dat honderduit kletst met zijn zangerige accent, vertellen dat we naar de Gap of Dunloe willen fietsen, slaat hij een kruisje… Tja, je komt uit een fietsland als Nederland of niet! We krijgen prachtige felblauwe fietsen mee, samen met een helm, een zadelhoesje voor mij, een slot en een reparatiesetje. Prima voor elkaar voor die € 15,00 per dag!

Tip! Ga al vroeg op pad zodat je in het Killarney National Parc niet zoveel last hebt van wandelaars en jaunting cars. 

National Park & Dinies Cottage
We beginnen onze tocht langs de doorgaande weg naar Kenmare. Op een gegeven moment kun je aan de rechterkant op het troittoir fietsen; dit is wellicht officieel niet de bedoeling maar fietst wel comfortabeler dan langs de grote weg en je rijdt nu vanzelf het park in. Je rijdt nu over een prachtig aangelegd fiets-/wandelpad langs de oevers van het meer Lough Leane.

De schitterende ruïne van Muckross Abbey
De schitterende ruïne van Muckross Abbey

Al snel kun je linksaf buigen en opnieuw een weggetje in naar links om bij de schitterende ruïne van Muckross Abbey te komen. De oude abdij is nog een beetje intact en je kunt door prachtige kloostergalerijen lopen en zelfs de trap op naar de eerste verdieping.

Je fietst nu weer terug naar de hoofdroute; let goed op de bordjes, waarbij je Dinis Cottage aan moet houden. Eventueel kun je nog even een stop maken bij het prachtige Muckross House…wat moet het geweldig zijn geweest om in zo’n huis op zo’n mooie plek te wonen! Je zou er spontaan wat jaloers van worden! Het fietspad slingert prachtig glooiend door het park, over een oude brug tot je bij Dinies Cottage arriveert. Het terras is te mooi om er voorbij te fietsen, geniet van het uitzicht over Muckross Lake!

 

Langs de N71 en door het bos naar Lord Brandons Cottage
De route volgt het pad naar de N71, waar je rechtsaf slaat, richting Kenmare. Nu is het even opletten! Je volgt de weg tot je het tunneltje passeert. Even verderop zie je een parkeerplaatsje waar een bospad afslaat: deze moet je niet hebben! Nog een stuk verderop (je hebt nu exact 6 kilometer op de N71 gefietst) is opnieuw een bospad naar rechts, waar ook een grijs bordje ‘Killarney National Park’ staat. Dit bospad sla je in. Het is geen gemakkelijk pad; er liggen veel stenen op het pad en er zitten veel steile hellingen in, die vervolgens ook weer steile afdalingen opleveren. Eigenlijk heb je hier een mountainbike nodig maar als je voorzichtig doet, is het met de huurfiets ook wel te doen. Als je verder richting het meer komt, wordt het pad iets beter, al blijft het opletten voor de grote stenen. Je wilt hier geen lekke band hebben!

Het bospaadje eindigt bij Lord Brandons Cottage, een zeldzaam idyllisch plekje aan de rand van het meer. Hier leggen ook de boten vanuit Killarney aan en zo af en toe staat hier de barbecue aardig te roken voor grote groepen Amerikanen, waardoor je soms het gevoel hebt dat je bij een of andere Amerikaanse tent beland bent! Maar de schoonheid van de natuur is hier echt volop tastbaar! Na een hapje en een drankje, wat hier prima verzorgd is, stappen we weer op de fiets voor het zwaarste gedeelte van de tocht: de klim naar de Gap of Dunloe.

De klim naar de Gap
Ik zal eerlijk zijn, het is een zware klim, zeker als je geen geoefende fietser bent. Het steilste gedeelte begint eigenlijk al vlak na Lord Brandons Cottage, als je door het gehuchtje rijdt waar ook het hostel Black Valley ligt. In het verlengde van je fietsrichting ligt Black Valley, een vallei die in 1976 als laatste gebied in Ierland op stroom en telefoon werd aangesloten.

Je stijgt dus al heel snel wat je goed in je benen voelt! Hoog boven je zie je de spaarzame auto’s en de jaunting cars rijden, wat ook niet echt motiveert om de trappers rond te krijgen. Maar hou vol, als je wat hoger komt lijkt de weg iets vlakker te worden. Via een paar haarspeldbochten slinger je richting de Gap. Je hebt hier een prachtig uitzicht en al heel snel zie je hoe veel je in no-time gestegen bent als je Lord Brandons Cottage in de diepte zit liggen; een wit stipje aan de oevers van het meer.
De toeristen in de jaunting cars zullen je bemoedigende woorden toeroepen, zeker als je vlakbij de top bent. Nog even doortrappen, het is het waard!

Je inspanning wordt beloond!
Als je eindelijk op de top bent, ontvouwt zich het schitterende panorama van de Gap of Dunloe voor je. Wat is het het prachtig! Als het niet te Gap of Dunloe 1hard waait, kun je op de top even uitblazen en de nodige plaatjes schieten. En je inspanning wordt dubbel en dwars beloond want wat volgt is een zes kilometer lange afdaling; zorg dus dat je een warm jasje aan hebt want bezweet afdalen levert al snel een koutje op!
De afdaling is geweldig, genieten ten top! Het beekje dat door de Gap loopt, mondt af en toe uit in prachtige meertjes, omzoomd met bloemetjes! Schapen grazen her en der en dat alles zie je terwijl je naar beneden dendert op je fiets! Je waant je even in de Franse Alpen!
Pas wel goed op want de wegen zijn smal en zo af en toe komt je een auto of jaunting car tegemoet!

Kate Kearneys Cottage
Vlak voor Kate Kearneys Cottage is het wegdek erg slecht, voorzichtigheid is hier dus ook geboden! Als je heelhuids de Cottage bereikt, is het weer hoog tijd voor een stop. Kate Kearney was een bekende schoonheid, die hier woonde in de jaren voor de grote hongersnood (1845-1849). Hier distilleerde ze haar illegale drankje ‘mountain dew’. Momenteel markeert de cottage het begin van de Gap en stoppen alle touringcars voor de deur. Geen nood, binnen is een zee van ruimte en bij mooi weer zit je heerlijk op het terras. De toasted special gaat er prima in na zo’n eind fietsen!

Als we weer een beetje bijgekomen zijn, stappen we op de fiets voor het laatste stukje. We volgen de borden naar Killarney en komen uiteindelijk op de doorgaande weg van Killorgin naar Killarney uit. Iets voorbij Fossa begint het prachtig aangelegde fietspad, zodat we de drukke weg al snel achter ons kunnen laten. Het fietspad slingert uiteindelijk door het park naar Killarney zelf terug.

Zelf maken we nog even een tussenstop bij Ross Castle; het is prachtig weer en op het grasveld voor het kasteel is het erg relaxt om nog even uit te puffen. We hebben uiteindelijk exact 50 kilometer op de teller staan en hoewel we moe zijn, zijn we ook uiterst voldaan!

 

[wpgmza id=”1″]

Een gedachte over “Gap of Dunloe per fiets, een pittig rondje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *