Het Ballycroy National Park en de uitdagende Bangor Trail!

Het Ballycroy National Park is ideaal voor de reiziger die in alle rust wil genieten van de prachtige Ierse natuur. Je kunt hier fantastisch wandelen, fotograferen, vogelspotten…dit park is met recht een hidden gem te noemen! Een verborgen juweeltje! Met de nadruk op ‘verborgen’, want de diverse reisgidsen die we er op nasloegen, maken geen van allen melding van dit prachtige park. Zelfs de Trottergids, in onze ogen toch de meest complete reisgids van Ierland, noemt het park niet. Een gemiste kans, volgens ons!

Het Ballycroy National Park is het jongste en daarnaast dus verreweg het minst bekende National Park van Ierland. Het park bestaat grotendeels uit de zompige veengrond en is relatief vlak. Maar juist daardoor vormen de heuvelketens rondom een schitterende achtergrond en dat maakt dat Ballycroy absoluut een park is dat op je to-do-lijstje hoort! Het uitgestrekte veenlandschap glooit kilometerslang om je heen en huisvest diverse zeldzame planten en dieren!

Ballycroy National Park 2

 

Bezoekerscentrum
De uitvalbasis voor het Ballycroy National Park is het bezoekerscentrum, dat gehuisvest is in een modern gebouwtje bij het gehucht Ballycroy. Vanuit het bezoekerscentrum kijk je prachtig uit over de weidse velden en kun je zelfs Achill Island zien liggen! In het bezoekerscentrum vind je een boeiende expositie over het National Park en er is een uitstekende tearoom gevestigd. Vanaf het bezoekerscentrum starten de wandelingen door het National Park, onder andere naar een uitzichtpunt.

In de zomermaanden zijn er allerhande leuke activiteiten, zoals wandeltochten, workshops en lezingen. De korte Nature Trail leidt je naar een mooi uitzichtpunt en biedt de gelegenheid om in korte tijd een indruk te krijgen van dit schitterende park.

“Het woord ‘wildernis’ roept beelden op van Alaska en Siberië, en niet zo snel van het Ierse graafschap Mayo.” David Flanagan

Bangor Trail
Voor de actievere wandelaars is de Bangor Trail een mooie uitdaging. Een 30 kilometer lange wandelroute voert je door het hart van het Ballycroy National Park. Een flinke uitdaging maar het moet een fantastische wandeling zijn, waar je zo de rust en ruimte van dit National Park optimaal kunt ervaren! Over deze route wordt wel gezegd dat het het meest verlaten gebied van Ierland is!

De trail start in het gehuchtje Bangor Erris en eindigt in het grotere Newport. Hoewel die 30 kilometer nog even een dingetje is, lijkt ons deze tocht een bizar mooie ervaring! De route volgt een eeuwenoud pad en onderweg zie je nog enkele restanten van vroegere menselijke bewoning. David Flanagan maakte deze tocht en schreef er een gepassioneerd blog over. Hij schrijft: “Het meest interessante aspect aan de Bangor Trail is zonder twijfel de volslagen verlatenheid van het land waar je doorheen trekt. Het woord ‘wildernis’ roept beelden van Alaska of Siberië op, en niet zo snel van het Ierse graafschap Mayo.”

Complete verlatenheid in het Ballycroy National Park!
Complete verlatenheid in het Ballycroy National Park!


Een stukje bewustwording

Wie de Bangor Trail wil wandelen, moet zich wel bewust zijn van de risico’s… Gedurende de wandeling ben je kilometersver bij menselijke bewoning vandaan en hulp is niet zomaar even ingeschakeld. Waarschijnlijk is de enige manier van hulpverlening mogelijk via een helikopter dus ga niet te roekeloos van start. Bovendien is het wandelen zwaar vanwege de veengrond; elke stap moet je opletten waar je je voet zet en dat zorgt ervoor dat je al snel een uur of negen kwijt bent met deze wandeltocht. Op sommige stukken liggen boardwalks, houten platen die je over de moerassige stukken helpen, maar desondanks moet je toch rekenen op een paar natte sokken.

Er is een hut te langs de route (Lough Aroher Shelter), waar je eventueel zou kunnen overnachten, maar op de site van Mountain Meitheal staat vermeld dat deze hut onlangs door een winterstorm verwoest is, en buiten gebruik is totdat hij weer gerepareerd is. Tenzij je met een tent aan de slag gaat, is er dus geen overnachtingsmogelijkheid en moet je de 30 kilometer op één dag lopen. De Bangor Trail is dus een wandelroute die je serieus moet nemen!

De Bangor Trail (Foto: Phil Armitage)
De Bangor Trail (Foto: Phil Armitage)

“I could have been the loneliest man in Ireland.” (Steve Barham)

Voor ervaren wandelaars, uitgerust met goede spullen (neem droge sokken mee!) is het echter een onvoorstelbaar mooie ervaring om dit compleet verlaten Ierse land te ontdekken. Het is ongetwijfeld een tocht die je niet snel meer vergeet!

Heb jij de Bangor Trail al eens gewandeld? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *