Howth Cliff Walk: ideaal dagtripje vanuit Dublin

Het is op een mooie zonnige dag in juni als we op het stationnetje van Howth uitstappen, klaar voor de Cliff Path Loop. Een niet al te lange wandeling (6 km.) langs de kliffen die hoog boven de blauwe oceaan uittorenen. Het is hier mooi, niet al te druk en…heel goed bereikbaar vanuit Dublin dankzij de DART-trein! 

Vanaf het Connolly-station in Dublin gaat twee tot drie keer per uur een trein naar Howth. Voor de kosten hoef je het niet te laten, een enkeltje kost slechts € 3,15. Daar kan de NS nog wat van leren! Het ritje naar Howth duurt een minuutje of 20, die zo voorbij zijn. Op het kleine stationnetje stappen we uit en gaan op zoek naar de start van de wandeling.
We volgen de groene pijlen richting het mooie jachthaventje van Howth, via een prachtig wandelpad door een park. Aan het einde van deze promenade slaan we rechtsaf en stijgen via het slingerende weggetje naar Kilrock Car Park, waar het officiële klifpad begint. We genieten enorm van het prachtige uitzicht en de heerlijke wandeling. Het pad is goed begaanbaar en de natuur om ons heen is prachtig, zeker nu de gele brem zo mooi in bloei staat!

Prachtige klifwandeling bij Howth, vlakbij Dublin
Prachtige klifwandeling bij Howth, vlakbij Dublin

We vervolgen dit pad een kilometer of drie, tot we rechtsaf slaan (we verlaten nu de paarse route, die ook aangegeven staat), richting The Summit Car Park. In de verte is nog het Baily Lighthouse te zien; de vuurtoren die in 1814 gebouwd werd. Deze verving de vorige vuurtoren die hoger op de heuvel stond en daardoor vaak te kampen had met mist, zodat dit gebied de nodige schipbreuken te verwerken had.
Sinds 1997 is deze vuurtoren geautomatiseerd, als laatste van de Ierse vuurtorens. Er is ook een museumpje bij, maar dat is niet voor het grote publiek geopend.

We slaan vanaf The Summit Car Park rechtsaf het zandpad in, dat hoog boven het eerder bewandelde klifpad loopt. We lopen een eindje parallel aan het klifpad, tot het zandpad overgaat in een asfaltweggetje en we Thormanby Road bereiken. Hier slaan we linksaf en gelijk rechtsaf naar Dungriffin Road. We genieten van het rustige dorpje en de mooie huizen langs deze weg. Na ca. 200 meter kunnen we opnieuw een zandpad naar rechts in slaan; we volgen nu de route vlak buiten het dorp, tot we tegenover het treinstation weer uitkomen.

Howth
In plaats van gelijk in de trein te stappen, lopen we het rustige dorpje nog even door. Howth stelt niet bijzonder veel voor; er zijn wel opvallend veel

Het jachthaventje van Howth
Het jachthaventje van Howth

pubs, restaurants en tearooms, wellicht in verband met de aanwezige jachthaven? We besluiten vanwege het zonnetje nog even in het haventje rond te kijken en lunchen in de pub O’Connells, waar we een leuk uitzicht hebben over de haven.
Er is ook nog een kasteel in Howth maar aangezien dat nog bewoond wordt, is ook dit niet geopend voor het publiek; slechts voor kleine groepjes geïnteresseerden.

Vervolgens stappen we weer in de DART en zijn met 20 minuutjes terug in Dublin.

 

2 gedachten over “Howth Cliff Walk: ideaal dagtripje vanuit Dublin

  1. Heb in verband met voorgenomen campertrip deze site ontdekt en hem inmiddels (bijna) helemaal doorgewerkt. Wat een tips en ideeën! Daar gaan we veel plezier van hebben. Deze wandeling vanaf Howth kennen we. Onze zoon heeft een aantal jaren in Dublin gewoond en we hebben twee keer deze wandeling gedaan, echt een aanrader.

    1. Wat leuk om te horen Trudy! Wanneer gaan jullie naar Ierland en naar welke regio? Heerlijk vooruitzicht zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *