Tomies Wood en O’Sullivans Cascade

Wie in Killarney is geweest, heeft ook ongetwijfeld de stop gemaakt bij de Torc Waterfall. Deze is immers ideaal gelegen langs de weg van Kenmare naar Killarney (N71) dus wie Killarney vanaf die kant binnenrijdt, kan Torc haast niet over het hoofd zien.
Dit zorgt gelijk voor het grote nadeel: je moet de waterval meestal delen met vele andere toeristen. Op de parkeerplaats is het al lastig een plekje vinden, zeker in het hoogseizoen, en een uitgebreide fotoshoot wordt vaak met ongeduldige blikken gadegeslagen.

Tomies Wood 2Wist je echter dat Killarney nóg een schitterende waterval heeft, die niets voor Torc onderdoet (integendeel!)? Deze is prachtig te combineren met een wandeling van ca. 10 kilometer. De waterval zelf is met een minuutje of 20 te bereiken, de hele wandeling duurt ca. twee uur maar is zeker de moeite waard!

De wandeling start met circa anderhalve kilometer door de weilanden, waar je goed zicht hebt op Purple Mountain, de berg die inderdaad een wat paarsige gloed vertoont op de grijze rotsen op de top.

Als je vervolgens bij de splitsing vlak na binnenkomst van het Tomies Wood rechtsaf slaat, volgt er een geleidelijke klim die wel even aanhoudt. De schitterende uitzichten die af en toe tussen de bomen opdoemen, zijn echter een mooie beloning.
De route stijgt geleidelijk tot aan de eerste houten brug. Daarna verandert het landschap plotseling. Het is alsof je vanuit een bos een weelderige tuin binnenloopt. In mei en juni staan hier vele tientallen rododendrons in bloei en met het Lough Leane op de achtergrond blijf je maar foto’s maken!
Het pad gaat nu weer naar beneden tot je uiteindelijk de O’Sullivans Cascade bereikt. Er is een trap naar beneden waar je de waterval in volle glorie ziet. En zonder deze met vele andere toeristen te moeten delen!
Nog een paar stappen verder sta je aan de oever van het meer.

Tip: neem een lunchpakketje mee en houd een heerlijke picknick aan het meer!

Na de waterval gaat het pad verder tot je de splitsing bereikt en je het laatste stukje van de route vervolgt over het pad tussen de weilanden dat je ook op de heenweg hebt gelopen.

Route: Neem de N72 richting Killorgin. Iets buiten Fossa sla je linksaf richting de Gap of Dunloe. Volg deze weg voor ca. 2,5 km, waarbij je de brug over de rivier Laune oversteekt. Daarna sla je linksaf en volg de weg tot je een parkeerplaats bereikt, enkele meters voor een smalle brug. Voor de wandeling steek je de brug over en kun je even later door een draaihek de wandeling beginnen. 

2 gedachten over “Tomies Wood en O’Sullivans Cascade

  1. De hier beschreven wandeling naar de warerval is niet langer mogelijk. De boer over wiens terrein de route te bereiken was heeft diverse rechtzaken aangespannen en hij wil geen toeristen meer op zijn gebied toelaten. Aan het begin van de route staan dan ook diverse borden om mensen buiten te houden. De watervalmis nu alleen nog maar via Lake Killarney bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *