Wandelen in de verlatenheid bij Erris Head

Aan de noordwestzijde van county Mayo, vind je het verlaten schiereiland Mullet. Verwacht hier geen hoge bergen, maar wel prachtige kliffen, eenzame stranden en een leeg binnenland dat zich kilometers lang voor je uitstrekt. Je bereikt het schiereiland via het gezellige dorpje Belmullet, waar felgekleurde huisjes je vrolijk begroeten. Hopelijk spreek je een paar woorden Iers want dit schiereiland is een Gaeltacht!

Omdat we zo van wandelen in een verlaten natuur houden, hebben we natuurlijk ook hier een prachtige wandeling voor je gevonden. Aan de noordkant van Mullet vind je de Erris Head Looped Walk, waarmee je naar het noordelijkste puntje van het schiereiland wandelt. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op Illandavuck Island (klinkt haast als iets Scandinavisch, maar het is écht Ierland!), Pigeon Rock en diverse kliffen in zee.

Erris Head

Vanuit Belmullet volg je de R313 en houd je de borden Ceann Iorrais aan. Wij raden je echter aan om ook (wanneer je geen navigatiesysteem bij je hebt) van tevoren via Google Maps alvast de aanrijdroute te bestuderen; routewijzers zijn niet al te dik gezaaid in dit gebied!

De makkelijk begaanbare wandelroute start bij het parkeerterreintje, iets voorbij het Erris Head House B&B. Via een wandelaarshekje over het gaas start je de wandeling, die ca. 1,5 tot 2 uur in beslag neemt. De route staat keurig aangegeven en is niet zwaar; goed schoeisel is met name belangrijk met het oog op de soms wat drassige bodem.
Geniet van het prachtige uitzicht over de zee, de mooie kliffen, de schapen om je heen en het ruige, verlaten landschap! Wanneer je vanaf het noordelijkste punt na een haakse bocht weer terug loopt richting het zuiden, passeer je een verlaten kustwachtstation en vind je iets verderop de enorme letters EIRE, aangelegd met losse stenen. Deze tekst was bedoeld om oorlogsvliegers te waarschuwen dat ze boven het neutrale Ierland vlogen. Via een voetgangersbrug kom je weer terug op het stukje route dat je tijdens de heenweg hebt gepasseerd.

Zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt voor de wandelroute want horeca zul je in dit verlaten stukje niet vinden. In Belmullet kun je echter genieten van een welverdiende pint Guinness!

De route start vanaf het parkeerterrein, waarbij een wandelaarshekje de start van de wandeling aangeeft.
De route start vanaf het parkeerterrein, waar een wandelaarshekje de start van de wandeling aangeeft.

Een gedachte over “Wandelen in de verlatenheid bij Erris Head

  1. Hallo
    Heb het mailadres gelezen in TopCamper en ben onder de indruk van alle informatie maar het is wel veel informatie.
    Wij gaan met een Fiat buscamper en vragen ons af kunnen we ook op de mooie beschreven plaatsen met de camper overnachten luxe is onbelangrijk wel service mogelijkheden, heb je nog tips die ons hierin kunnen ondersteunen!
    We gaan mei en juni, alvast reuze bedankt.

    Met vriendelijke groet Geert Jan Ebbinge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *