Wandelen op Arranmore Island: Neem je Ierse woordenboek maar mee!

Wanneer je toeristen over Arranmore Island vertelt, knikken ze al snel begrijpend. ‘Dat is toch bij die kliffen van Moher?’ Uhm, er zit zo’n 300 kilometer tussen! Arranmore is namelijk niet één van de bekende Aran-eilanden maar ligt veel hoger, voor de kust van Donegal. De verwarring is overigens begrijpelijk: in het Engels wordt dit eiland ook vaak ‘Arann Island’ genoemd. Wie een authentiek stukje Ierland zoekt, bevelen we Arranmore van harte aan! Dit eiland is namelijk in de Gaeltacht gelegen dus neem je Ierse woordenboek maar mee! 

ArranmoreEr wonen ca. 500 mensen op Arranmore; met name aan de beschutte oostkust van het eiland, in het dorpje Leabgarrow. Tijdens het zomerseizoen komen er wel wat toeristen naar dit eiland, ook vanwege de summerschools waar het Gaelic onderwezen wordt. Veel bewoners van Arranmore spreken het Iers namelijk vloeiend!

De westkant van het eiland is ruig en verlaten, met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan! Er is een veerdienst vanuit Burtonport; kijk op de boot goed of je mee zwemmende dolfijnen ziet! De oversteek duurt slechts een kwartiertje en de boot vaart zeer regelmatig heen en weer. Tickets zijn niet goedkoop; je bent al snel € 15,00 voor een retour kwijt. Maar daar staat dan ook een fantastische dag op Arranmore tegenover en dat is toch wel wat waard!

Wandelroute
De boot komt aan in Leabgarrow. Hier vind je ook wat accommodaties en er is een restaurant. Vanuit de boot loop je langs het Ferryboat Restaurant & Guesthouse, en je slaat vervolgens bij de splitsing rechtsaf. Vanaf hier staat de route keurig aangegeven met paaltjes en is het enkel een kwestie van de pijlen volgen.
De wandelroute brengt je het hele eiland rond. Het is mogelijk om vanaf de route nog een stukje af te buigen naar de vuurtoren. Dit voegt in totaal wel zo’n twee á drie kilometer aan de wandeling toe, maar het uitzicht op de groene kliffen en de zee is fenomenaal! Aan het eind van de weg vind je de oude vuurtoren in een wat desolate omgeving, met enkel rondscharrelende schapen als gezelschap.

Monument
Wanneer je de route vervolgt, passeer je Lough Thoir. In het midden van het meer zie je een sculptuur, dat een monument is voor alle Ieren die in Beaver Island, USA, terecht kwamen toen ze emigreerden in verband met de Irish Famine (hongersnood) van 1845-1850. Veel eilandbewoners overleefden de hongersnood niet; ze kwamen om van de honger of stierven tijdens de boottocht naar de Verenigde Staten of naar Australië.

Vervolgens loopt de route meer naar het binnenland, waar je een prachtig uitzicht hebt over de zee, met het bergachtige landschap van Donegal op de achtergrond! Ook hier kun je kiezen voor een klein uitbreidingsrondje rond de meren. Daarna loop je via de zuidkant van het eiland weer terug naar Leabgarrow.

Ruige natuur
Het is echt een prachtige route, met voortdurend de zee op de achtergrond. Je ruikt de frisse zeewind, je ziet de ruige natuur en her en der zie je schapen rondscharrelen. Op de mooiste plekken staan vaak picknicktafels klaar en soms zijn er informatieborden om je meer te vertellen over het eiland.

Arranmore_2

Praktisch
De route is ca. 14 km. en loopt over het algemeen over smalle weggetjes. Trek vier tot vijf uur uit voor deze mooie route!
Omdat er nauwelijks verkeer is op het eiland, heb je daar geen last van. Zorg wel dat je lunch en drinken bij je hebt want je komt tijdens de wandeling geen pubs tegen!

In deze brochure staat de wandeling ook beschreven; het is gelijk een mooie kans om je Gaelic een beetje te oefenen!

Het eiland is te bereiken via de Arranmore Ferry; via internet boeken levert je nog wat korting op je retourticket op!

Overnachten is mogelijk in Muldowney’s B&B: de eigenaars halen je van de ferry wanneer je je aankomsttijd doorgeeft.

De route gaat vaak over verlaten weggetjes door het ruige binnenland.
De route gaat vaak over verlaten weggetjes door het ruige binnenland.

 

Bevalt het wandelen in Donegal je goed? Misschien is dan de markante Mount Errigal ook iets voor je?

 

 

 

2 gedachten over “Wandelen op Arranmore Island: Neem je Ierse woordenboek maar mee!

 1. Hallo,

  Ik had graag een backpacktrip gemaakt door Ierland. Ik zou de Wild Atlantic Way willen doen. Is dit mogelijk om te voet te doen?

  Groetjes !

  1. Hallo Marlies,

   De Wild Atlantic Way is zo’n 1500 km. dus die zou ik niet te voet doen… 🙂
   Wil je echt een meerdaagse wandeltocht doen, dan kan ik je absoluut de Beara Way aanraden!

   De Wild Atlantic Way is op sommige stukken wel met OV te bereiken maar het is wel veel uitzoekwerk om alle busroutes en -tijden uit te pluizen.

   Als ik je kan helpen met een meer gerichte backpacktrip, mail even op info@ditisierland.nl.

   Groet!
   Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *