Wandeling naar het Sheeps Head Lighthouse

Wanneer je met de auto naar het einde van het Sheeps Head schiereiland rijdt, wordt het landschap ruiger en leger. Vanaf de tearoom ‘Bernie’s Cupan Tea’ is er nog één boerderij, daarna alleen nog maar schapen, kliffen en vogels. Er gaat een prachtige wandeling naar de vuurtoren, waarbij je schitterend uitzicht hebt op de Atlantische Oceaan en je wellicht nog een dolfijn of walvis kunt spotten! Neem een verrekijker, een warme trui, een flesje water en wandelschoenen mee en je hebt een fantastische tocht!

De vuurtoren is gebouwd in 1968 in verband met de ontwikkelingen rond de oliewinning op Whiddy Island, vlak voor de kust bij Bantry. Vanwege de ruige natuur op Sheeps Head en het gebrek aan goede wegen, werden alle materialen voor de bouw van de vuurtoren per helikopter ingevlogen vanaf Kilcrohan, 9 km verderop. Zo’n 250 vluchten waren nodig voordat alles aanwezig was om de vuurtoren te bouwen!
Op 14 oktober 1968 werd de vuurtoren voor het eerst gebruikt. Door een bewoner in de buurt wordt af en toe onderhoud gepleegd, verder is de vuurtoren al vanaf 1993 geautomatiseerd.

Tijdens deze wandeling kom je heel wat schapen tegen!
Tijdens deze wandeling kom je heel wat schapen tegen!

Wandelroute Lighthouse Looped Walk
De route staat goed aangegeven en begint bij de parkeerplaats van het cafeetje. Het pad slingert richting het einde van het schiereiland en is goed begaanbaar, al is het af en toe opletten waar je je voeten neerzet.
Na enige tijd bereik je het meertje Lough Akeen. De route loopt langs dit meer en gaat daarna verder, tot je bij het helikopterplatform bent. Let nu goed op! Aan de overkant van het heli-platform staat op de rotsen het woord ‘lighthouse’ gekalkt; vanaf hier komt het pad naar de vuurtoren in zicht, met de lange trap die er naar toe leidt.

De vuurtoren zelf zit hoogstwaarschijnlijk op slot, maar vanaf het platform er om heen heb je een mooi uitzicht over de brekende golven op de kliffen. Om de route te vervolgen, loop je terug naar het helikopterplatform, waarna je het pad aan de noordkant van het schiereiland volgt. Je hebt hier mooi uitzicht op de heuvels van Beara, aan de overzijde van Bantry Bay. Dit gedeelte is uiterst verlaten, het enige wat je ziet (en hoort) zijn de schapen en de vogels. De natuur is echter ongelofelijk mooi, juist door de verlatenheid en de ruigheid van dit stukje Ierland!

Let goed op waar je loopt, langs dit deel van de route loop je langs de rand van hoge kliffen, waarbij er enkel een waarschuwingsbord staat. Je wilt hier echt niet naar beneden storten!

Dit laatste deel van de route is wat zwaarder lopen, ook vanwege het lastige pad. Het is goed oppassen waar je je voeten neer zet op de soms rotsige, soms zompige ondergrond, waarbij er wel eens een extra handje nodig is. De route staat echter duidelijk aangegeven met paaltjes en deze kun je blijven volgen tot je bij de splitsing komt. Hier is er nog de mogelijkheid om verder door te lopen voor de lange route maar de Lighthouse Loop gaat hier rechtsaf, langs een verlaten cottage, terug naar de parkeerplaats. Bij mooi weer is het aan te raden om wat te drinken op het terras van Bernies Cupan Tea; vanaf de houten picknickbanken heb je een schitterend panorama om je heen!

Praktisch
Start/Finish: Toreen Car Park
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld; voor kleinere kinderen is het echter vrij pittig!
Afstand: ca. 4,5 km
Benodigde tijd: ca. 2 uur

De route van de Lighthouse Looped Walk
De route van de Lighthouse Looped Walk

 

Een gedachte over “Wandeling naar het Sheeps Head Lighthouse

  1. Hoi DitisIerland, wat een mooie en informatieve website heb je gemaakt! Veel goede tips en wetenswaardigheden!
    Wij waren 25 jaar geleden op slag verliefd op Ierland en zijn er in de afgelopen jaren steeds met tussenpozen teruggekeerd. Nu hebben we een vakantiehuisje op de Beara, in de vallei van Glanmore Lake, onder de Healy Pass.
    We wandelen graag, deze wandelroute willen we in de zomer maken.
    Misschien een tip voor wandelaars, Wij hebben wandelstokken met een spitse punt gemaakt van stevige takken, geschuurd en vernist. Met de punt kun je peilen of je schoenen nat worden of niet 🙂 en je hebt wat steun als je langs een rotsige rand loopt 😉 Met een oude skistok kan je ook goed uit de voeten 😉
    groetjes, Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *