10 tips voor een dagje Dublin!

Dublin is een leuke en gezellige stad! Omdat het centrum vrij compact is, liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand en is er veel te vinden over de rijke historie van Ierland en Dublin. We maken een rondwandeling langs 10 bezienswaardigheden waar je echt even tijd voor uit moet trekken!

We beginnen aan de noordzijde van de Liffey, het van oorsprong wat armere deel van Dublin, waarna we oversteken naar de chiquere zuidkant. De Dubliners maken veel grapjes over hun afkomst, of je nu een North-sider of een South-sider bent. Een cider-reclame maakte daar handig gebruik van door grote billboards in Dublin te plaatsen met de tekst ‘North-cider of South-cider?’. 

1. General Postoffice en Garden of Remembrance
Niet alleen is dit postkantoor aan O’Connell Street in een schitterend gebouw gehuisvest, ook heeft hier de omslag plaatsgevonden die leidde tot de uiteindelijke oprichting van de Ierse republiek! Op Tweede Paasdag 1916 las Pádraig Pearse hier de Proclamation voor waarmee de Ierse Republiek werd uitgeroepen. De Engelsen accepteerden dit echter niet en deze Paasopstand werd dan ook op bloedige wijze neergeslagen en de 15 rebellenleiders werden allen geëxecuteerd. Dit leidde echter tot een verandering van de publieke opinie ten gunste van de rebellen en, uiteindelijk, in 1921 tot de oprichting van de Ierse Vrijstaat.
Het gebouw is nog steeds in gebruik als postkantoor; binnen herinneren grote plaquettes bij de ingang nog aan dit historische moment in 1916!

Loop je O’Connell Street verder door naar het noorden, dan kom je uit bij de Garden of Remembrance, waar je het enorme beeld van de Children of Lir vindt! Deze tuin is aangelegd als een gedenkplaats voor een ieder die zijn/haar leven gaf voor de Ierse vrijheidsstrijd. De tuin is een aangenaam rustige plek in hartje Dublin. Momenteel (september 2015) wordt er hard gewerkt om de Garden weer wat op te knappen, omdat in 2016 de Paasopstand uitgebreid herdacht gaat worden en ook de Garden of Remembrance daar onderdeel van zal zijn.

Dublin en Wicklows (19)
De Children of Lir in de Garden of Remembrance

We lopen terug via de gezellige winkelstraat Henry Street, slaan linksaf de Liffey Street in zodat we via Ha’Penny Bridge de Liffey oversteken. We komen nu vlakbij het National Wax Museum uit. 

2. National Wax Museum
Dit wassenbeeldenmuseum is erg leuk voor jong en oud! Je kunt hier aan de hand van wassen beelden de geschiedenis herbeleven. Voor kinderen is er erg veel te zien en te beleven, zoals een magische tunnel, populaire cartoonpersonages en de mogelijkheid om als music producer aan de slag te gaan! Het National Wax Museum bevindt zich vlak achter de Bank of Ireland.

3. Trinity University
Zoals onze trouwe lezers weten, vermijden we graag de toeristische hotspots en gaan we vooral op zoek naar de ‘hidden gems’, verborgen juweeltjes. Maar Trinity University is wel zo bijzonder, dat we deze toch graag in deze lijst vermelden! Wat een prachtig gebouw! Ik moet eerlijk toegeven dat ik best een beetje jaloers ben op de studenten; in zo’n bijzondere en historische omgeving studeren, moet toch een fantastische ervaring zijn! De Universiteit is al in 1592 opgericht en is daarmee de oudste universiteit van Ierland.
Bekijk de mooie Campanile op het Parliament Square en neem ook de tijd voor een bezoek aan de Old Library met het Book of Kells. Kom wel op tijd want de rij voor de bibliotheek groeit al snel!

Trinity University
Trinity University

We lopen nu het drukke College Green op en slaan linksaf, Church Lane in, om even het standbeeld van Molly Malone te bewonderen. Deze staat tot 2017 voor Saint Andrews Church, omdat haar originele standplaats op de schop gaat voor de aanleg van nieuwe LUAS-tramlijnen.
We vervolgen onze weg via de Nassau Street (links mooi uitzicht op de sportvelden van Trinity University!) naar de National Gallery en het nabijgelegen Merrion Square.  

4.  National Gallery of Ireland
Dit is één van de gratis musea van Dublin en leuk om even binnen te lopen! Wanneer je niet teveel tijd wilt besteden aan dit museum, kun je het beste even binnenlopen in de kamers 6 t/m 10: de Masterpieces. Hier vind je onder andere een aantal werken Hollandse schilders, zoals Rembrandt, Vermeer, Van Ruysdael.
Het museum beschikt ook over een heel aangenaam café op de begane grond!

5. Merrion Square
Rondom dit park vind je de prachtige Georgian townhouses, de huizenrijen met de mooie voordeuren. Hier woonden indertijd de rijkere Dubliners. Zo heeft Oscar Wilde op nr. 1 gewoond, waar nu het American College in gehuisvest is. Daniël O’Connell woonde aan Merrion Square, evenals de bekende Ierse dichter William Butler Yeats.
Aan de westzijde van Merrion Square vind je het imposante Leinster House, waar het Ierse parlement zetelt.

Vanaf het Merrion Square slingeren diverse straatjes richting het park Stephens Green en de bekende Grafton Street. Sla vanuit Grafton Street linksaf de Wicklow Street in voor de leukste lunchadresjes en winkeltjes! Een broodje bij Meet & Meat kunnen we zéker aanraden! Wicklow Street gaat over in Exchequer Street en deze komt uit op Georges Street.

6. George’s Street Arcade
Gelijk links vind je de leuke George’s Street Arcade, de Dublinse versie van Covent Garden! Dit is het oudste overdekte winkelcentrum van Dublin (zelfs één van de oudste van Europa!), geopend in 1881. Het zat het winkelcentrum niet direct mee want slechts enkele jaren later ging een gedeelte van het winkelcentrum in vlammen op. Verzekeringen kende men nog niet of nauwelijks dus met name de diverse verkopers werden hard door de brand getroffen! In 1894 werd het winkelcentrum heropend.
Tegenwoordig vind je in George’s Street Arcade allerlei miniwinkeltjes die o.a. kleding, sieraden, muziek en souvenirs verkopen. Rondom de shops vind je leuke restaurantjes en café’s. Alleen het Victoriaanse pand zelf is al een bezoek waard!

St. Georges Street Arcade
St. Georges Street Arcade

7. Chester Beatty Library
Wie van papier en drukwerkkunst houdt, moet zeker een bezoek brengen aan de Chester Beatty Library. Gelegen aan de achterzijde van Dublin Castle, naast de Dublin Gardens, vind je dit museum dat de verzameling oosterse kunst en boeken van Alfred Chester Beatty herbergt. Wil je geen 10 euro betalen om in de rij te staan voor het Book of Kells…hier vind je nog veel oudere geschriften! Op papyrusrollen geschreven kopieën van diverse bijbelboeken stammen uit het jaar 300 na Christus (ter vergelijking, het Book of Kells is van de periode rond het jaar 800), bijzonder om te zien!
En het leuke is, het museum is gratis!

8. Kilmainham Gaol
Iets buiten het centrum vind je de oude gevangenis Kilmainham Gaol. Deze gevangenis sloot haar deuren in 1924, maar is nog niet zolang geleden weer prachtig opgeknapt en omgebouwd tot een museum. Je kunt de gevangenis alleen bezoeken via een rondleiding, maar die is ook zeker de moeite waard!
De rondleiding eindigt op de afgesloten binnenplaats waar de leiders van de Paasopstand zijn geëxecuteerd. Een feit dat in elke reisgids vermeld staat, maar het is wel een ingrijpend gevoel als je daadwerkelijk op die plaats staat en naar de fier wapperende Ierse vlag omhoog kijkt!
Dit museum moet je écht bezocht hebben; je krijgt een prachtige inkijk in de Ierse historie!

9. Christchurch Cathedral
Vanaf Kilmainham Gaol is het een flink stukje teruglopen (pak indien mogelijk een bus!) naar de imposante Christchurch Cathedral, de oudste kathedraal van Dublin. Oorspronkelijk stond deze kathedraal in het hart van het middeleeuwse Dublin. Nu de stad echter zo verbouwd en veranderd is, is daar weinig meer van terug te vinden, behalve wat oude resten stadsmuur in de buurt van de kathedraal.
In de kathedraal zijn diverse bijzonderheden te bezichtigen, zoals een gemummificeerde “Cat and Rat” en allerlei historische vondsten.
Wat ook mogelijk is, is om de kathedraal te bezoeken tijdens de Evensong, een gezongen dienst aan het einde van de middag (17.00 uur). De toegang is dan gratis en de muziek van het jongenskoor klinkt prachtig tegen de hoge muren op! Dit geldt overigens ook voor de nabijgelegen St. Patricks Kathedral.

St. Patricks Cathedral
St. Patricks Cathedral

Vanaf Kilmainham Gaol lopen we terug richting richting de Liffey, waar we een hapje kunnen eten in de prachtige pub Brazen Head, de oudste pub van Ierland! Deze zou al in de 12e eeuw dienst doen als pub, waar historici echter een beetje aan twijfelen omdat indertijd de Liffey veel breder was dan nu. Hoe het ook zij, het is een prachtige oude pub waar je prima kunt eten. 

10. Shelbourne Park Greyhound Stadium
Wie een echt staaltje Ierse cultuur wil proeven, bezoekt ‘s avonds het Shelbourne Park Greyhound Stadion. Hier vinden op woensdag-, donderdag- en zaterdagavond hondenraces plaats met hazenwindhonden. Spanning ten top! Er zijn ca. 10 rondes per avond, waarbij je vantevoren een paar euro op een hond kunt inzetten. Ik ben niet erg enthousiast over gokpraktijken maar ik moet toegeven dat in het Shelbourne Park een leuke, ontspannen sfeer hangt. Lees hier meer over deze typisch Ierse sport!

2 gedachten over “10 tips voor een dagje Dublin!

    1. Bedankt! De Guinness brouwerij is zeker leuk maar vind ik geen aanrader als je maar één dag hebt. De entree is behoorlijk aan de hoge kant (18 euro) en je bent er zo een dagdeel mee kwijt, ook omdat het best wel erg druk kan zijn. Zeker in de zomermaanden vind ik de brouwerij daarom ook geen top-10 vermelding waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *