Achill Island: zeven dingen om te doen op Ierlands grootste eiland!

Achill Island, halverwege de Ierse westkust gelegen, is het grootste eiland van Ierland, hoewel het al sinds 1887 met een brug aan het schiereiland Curraun verbonden is. Wie de brug passeert, ziet in de verte al de glooiende bergen van Achill aan de horizon liggen. Wie op Achill bivakkeert, geniet van de rust en het eilandgevoel en uiteraard van de schoonheid van de natuur!

Op Achill Island is genoeg te zien en te doen om je een paar dagen te kunnen vermaken. Sla zeker de volgende dingen niet over!

1. Bezoek het ‘Deserted Village’ 
De ruïnes van dit verlaten dorpje zijn een verwijzing naar de hongersnood van 1845-1849. Veel van de bewoners van dit verlaten dorpje verhuisden naar het nabijgelegen Dooagh of emigreerden naar de Verenigde Staten of Australië. De cottages bleven staan en zijn sindsdien niet meer bewoond geweest, ondanks dat de dorpelingen vanuit Dooagh nog wel gebruik maakten van de omliggende landbouwvelden. Opvallend is de bouw van de huisjes: de cottages hadden slechts één kamer waarin gekookt en geleefd werd. Wat een bizarre gedachte, dat men toen met grote gezinnen zo leefde!

Achill 1
Deserted Village op Achill Island

 

2. Geschiedenis opsnuiven bij het kasteel van Grace O’Malley
Deze bekende piratenkoningin had niet alleen een stulpje op het nabijgelegen Clare Island maar ook Achill Island. Overigens lijken de beide kastelen wel veel op elkaar; de typische bouwstijl voor de 15e eeuw. De toren kun je vinden bij Kildavnet, waar je verder nog een oude kerk vindt, die waarschijnlijk uit de 12e eeuw stamt.

3. Wandelen of zwemmen bij Keem Beach
Stel je eens voor… Een prachtig, wit zandstrand in een verlaten omgeving. Af en toe hoor je het gemekker van één van de rondscharrelende schapen, terwijl je over de azuurblauwe zee uitkijkt. Je waant je toch in een tropisch oord? Toegegeven, wellicht helpt de temperatuur niet helemaal mee, maar dat Keem Beach een prachtig plekje is, zal niemand ontkennen! Het is een Blue Flag Beach dus je kunt hier veilig zwemmen, als het natuurlijk warm genoeg is! Aan het eind van het doodlopende weggetje is ruime parkeergelegenheid voor Keem Beach.
Overigens zijn er nog enkele andere Blue Flag Beaches dus mocht je Keem Beach niet vinden, dan kom je ongetwijfeld nog wel een ander mooi strand tegen!

Achill 5

 

4. Rijd de Atlantic Drive
Beschik je over een huurauto, dan is de Atlantic Drive een aanrader! Deze route staat keurig met borden aangegeven en je passeert diverse oude forten. Daarmee wordt aangegeven hoe belangrijk de strategische ligging van Achill in vroeger tijden was. Geniet van de slingerende, steile route in de buurt van Ashleam, waar je een schitterend uitzicht op de gelijknamige baai hebt.
Wanneer je na het dorpje Dooagh de weg vervolgt, kom je op gegeven moment een zijweg naar links tegen, met het routebord ‘Barr an Mhionnaín’. Sla je deze weg in, dan word je even verderop beloond met een fenomenaal uitzicht over Achill Island en de Atlantische Oceaan! Je rijdt terug via dezelfde route en gaat dan verder naar Cashel. In Cashel kun je rechtsaf slaan richting Achill Sound, waar je route begon, of je vervolgt je weg richting Keel, om meer van dit prachtige eiland te zien!
Overigens is het hier een Gaeltacht-gebied; het Engels verdwijnt hier van de borden en je moet je met Gaelic zien te redden!

 

Achill 2

 

5. Wandelen naar Annagh
Annagh is één van de meest verlaten gebieden van Achill Island. Enkel bereikbaar per boot of per voetpad over de bergen, zie je hier weinig toeristen! Lough Nakeeroge, ook wel Lough Annagh genoemd, is met haar 16 meter hoogte, het laagste bergmeer van Ierland. Een smalle landtong scheidt dit zoetwatermeer van de zoute oceaan. Het uitzicht hier is fenomenaal!
Ook hier zijn nog enkele historische vondsten te zien, zoals een ronde hut en restanten van zomerverblijven van vroegere boeren, die hier in de buurt hun vee weidden. Ook zie je tijdens de wandeling nog de ruïne van een zogeheten signal tower.
De route van de wandeling vind je hier.

Achill ligt ook op de route van de prachtige Wild Atlantic Way!

6. Vis eten bij The Chalet, Keel
Dit restaurant wordt alom geroemd om haar heerlijke gerechten! Er staat vooral vis op de menukaart maar ook Ierse sirloin steak en Achill Lamb worden gereserveerd voor de niet-viseters. Het restaurant oogt misschien van de buitenkant niet als de gezelligste hotspot van het eiland maar je kunt hier heerlijk eten!

7. Drink een pint bij McLoughlins Bar
Deze gezellige pub is wel een bezoekje waard! Op zondagavond is er meestal livemuziek en heb je gegarandeerd een leuke avond!

 

Achill 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *