Avoca: Een pareltje in de Wicklow Mountains!

In de zuidelijke Wicklow Mountains vind je het schilderachtige dorpje Avoca. Zo klein als het dorp is, zo groot is haar naam want door het hele land vind je Avoca shops waar de prachtigste shawls en plaids verkocht worden. Hoog tijd om dit dorp eens beter onder de loep te nemen!

Alleen de weg naar Avoca is al schitterend. De route voert langs welluidende namen, zoals de ‘Vale of Clara’, het ruige landschap rond ‘Sally’s Gap’ en het idyllisch klinkende ‘Meeting of the Waters’. Waarschijnlijk was de laatstgenoemde plek ooit ook heel idyllisch, voordat de commercie er een groot glazen restaurant en tourist shop bouwde!

Avoca_1
Avoca staat vooral bekend om de Avoca Woollen Mills.

 

Ballykissangel
Maar dan bereik je even later het dorp Avoca. Of, zoals het ook wel bekend staat, Ballykissangel. Deze populaire serie draaide maar liefst zes seizoenen en neemt je mee in het leventje in dit slaperige dorp. Wie over de brug Avoca inrijdt, ziet gelijk de geel met blauwe pub Fitgeralds, die een prominente plaats in de serie inneemt. De serie nog nooit gezien? Ze staat op Youtube!

Fidgeralds, de pub uit Ballykissangel
Fidgeralds, de pub uit Ballykissangel

Avoca Woolen Mills
Avoca is echter niet alleen bekend vanwege deze serie. De Avoca Woollen Mill is vooral de toeristentrekker van het dorpje. Wanneer ik hier aan kom, vallen mij vooral de prachtige wit met rode huisjes op. Wat een fotogeniek plaatsje!
In het Visitor Center krijg je uitleg over de geschiedenis, die al in 1723 aanving! Tijdens de Mill Tour kun je de handwevers nog aan het werk zien. Tegenwoordig wordt wel veel wol aan de westkust van Ierland behandeld, maar komt vervolgens weer terug in Avoca om verder behandeld en uiteindelijk verzonden te worden. Veel van de shawls en kleden die je in de Avoca Shops door het land vindt, zijn dan ook in het dorpje Avoca gemaakt. Persoonlijk vind ik de shawls ontzettend mooi, vooral de kleuren die gebruikt worden. Ze zijn niet goedkoop maar je koopt wel kwaliteit!

Naast het Visitor Center en de fabriek is er, uiteraard, ook een shop en een hele aangename tearoom.

Een kijkje binnen bij de Avoca Handweavers.
Een kijkje binnen bij de Avoca Handweavers.

Kopermijnen
Vroeger ontleende Avoca haar bekendheid ook aan de kopermijnen. Halverwege tussen Avoca en The Meeting of the Waters zie je nog enkele schoorstenen omhoog steken. Ook zie je een groot wit kruis, dat opgericht is om de omgekomen mijnwerkers te herdenken. Want reken maar dat het een hard leven in de mijnen was!

Parkeer je je auto langs de weg bij The Old Coachhouse, dan kun je een wandeling maken naar het kruis en langs de verlaten mijnen. De bodem heeft hier een vreemde gele kleur. Wees wel voorzichtig want de verlaten mijnen zijn te gevaarlijk om te betreden! Vanaf het witte kruis heb je een prachtig uitzicht over de omgeving!

Een van de verlaten kopermijnen.
Een van de verlaten kopermijnen.

Castlemacadam Parish
Vlak na Avoca vind je aan je rechterhand de Castlemacadam Parish. Deze kerk werd oorspronkelijk als protestantse kerk gebouwd rond het begin van de 18e eeuw, als kerk voor de mijnwerkers uit Cornwall en Wales, die in de nabijgelegen mijnen aan het werk waren. De kapel is gebouwd op de restanten van een oud kasteel.
Het oude kerkje spreekt echt tot de verbeelding: je kunt je zo indenken hoe dat er honderden jaren geleden uitgezien moet hebben. Een mooi plekje!

Meeting of the Waters
We noemden het net al: de Meeting of the Waters. Het is op deze plek dat Thomas Moore zijn bekende gedicht schreef:

“There is not in this wide world a valley so sweet 
As that vale in whose bosom the bright waters meet!
Oh the last rays of feeling and life must depart
Ere the bloom of that valley shall fade from my heart.

Yet it was not that nature had shed o’er the scene
Her purest of crystal and brightest of green;
‘Twas not her soft magic of streamlet or hill,
Oh! no, — it was something more exquisite still.

‘Twas that friends, the beloved of my bosom, were near,
Who made every dear scene of enchantment more dear,
And who felt how the best charms of nature improve,
When we see them reflected from looks that we love.

Sweet vale of Avoca! how calm could I rest
In thy bosom of shade, with the friends I love best,
Where the storms that we feel in this cold world should cease,
And our hearts, like thy waters, be mingled in peace.”

Op deze plaats voegen de Avonmore River en de Avonbeg River zich samen tot de Avoca River. Het is inderdaad een heel mooi plekje, maar ik ben niet heel enthousiast over het pompeuze B&B / Restaurant ‘The Meetings” dat er pal naast gebouwd is.

De Meeting of the Waters
De Meeting of the Waters

Wandelen in de Vale of Clara
Nog iets noordelijker vind je de vallei met de schitterende name ‘Vale of Clara’. Door de bossen van dit gebied kun je fantastisch wandelen. Vanaf de parkeerplaats van het Vale of Clara Nature Reserve kun je diverse wandeltochten maken, die met kleuren staan aangegeven. Meer informatie vind je hier.

Roadtrip door de Wicklows
De Wicklow Mountains zijn prima te bereiken vanuit Dublin. Heb je een meerdaagse stedentrip geboekt en wil je ook iets van het échte Ierland zien? Huur dan een dag een autootje en doe een roadtrip door de Wicklow Mountains! Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Avoca ligt op ca. 90 km. vanaf Dublin Airport en is in ca. 2 uur te bereiken. De route via de Wicklow Mountains is schitterend! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *