Clogheen: De Vee Pass, Mount Mellerey en Grubbs monument!

Het slaperige dorpje Clogheen ligt rechtsboven Cork, een stukje onder het bekende stadje Cashel. Het is niet het meest toeristische gebied van Ierland maar juist dat heeft zo z’n charme! En met de schitterende Glen of Aherlow binnen handbereik, is een bezoek aan deze streek absoluut de moeite waard. Maar wat is er nu te zien in Clogheen? En wie is Samuel Grubb, waarvoor er een standbeeld opgericht is? 

Vlakbij Clogheen vind je de beroemde Vee Pass, een scherpe haarspeldbocht in de Knockmealdown Mountains. Een pas tussen de Knockaunabulloga (kun je het in één keer goed uitspreken?!) en de Sugarloaf, op de weg van Waterford naar Tipperary. Deze pas is heel populair bij fietsers; vanaf de Vee Pass heb je bij helder weer namelijk een fenomenaal uitzicht over de hele streek! Neem een verrekijker mee want misschien kun je zelfs de imposante Rock of Cashel zien liggen!

De Vee Pass is ook populair omdat het één van de steilste beklimmingen is in deze streek. De fanatieke wielrenners rijden dus graag een ommetje om hun energie op deze ‘berg’ stuk te bijten!

 

Prachtig uitzicht vanaf de Vee Pass
Prachtig uitzicht vanaf de Vee Pass

Mount Melleray Abbey
Niet zo ver bij de Vee Pass vandaan vind je Mount Melleray Abbey, een schitterend Cisterciënzerklooster, op ca. 18 km. van Clogheen. Niet alleen de abdij zelf is ontzettend mooi om te bezoeken, ook de locatie en de mooie natuur er omheen maakt dat je een bezoek aan dit klooster niet mag missen! Het klooster is nog in gebruik en de monniken werken hier overdag in stilte, om zich te oefenen in voortdurend gebed. Hun dag begint al vroeg, om 4 uur (!) en regelmatig komen ze bij elkaar voor gezamenlijk gebed.
Er is een bezoekerscentrum, een tea room, en boekwinkel en er is zelfs de mogelijkheid om te overnachten, als je je in de sfeer van de abdij wilt onderdompelen.

 

Mount Melleray
Foto: Mount Melleray Abbey


Samuel Grubb
Bij de Vee Pass vind je het monument van Samuel Grubb, dat over de Vee Vallei uitkijkt. Wie was deze Samuel Grubb? Over Samuel Grubb is niet heel bijzonder veel terug te vinden. De Grubbs kwamen tijdens de 17e eeuw vanuit Engeland naar Ierland, hoewel een dame van de Clogheen Tourist Info zelfs het vermoeden heeft dat hun oorspronkelijke wortels zelfs in Nederland liggen, omdat de familie Grubb in oude stukken ook wel als De Grubb gespeld wordt. Hoe dan ook, de Grubbs vestigden zich in Waterford en sloten zich al snel aan bij de Quakers. Vanaf halverwege de 19e eeuw was het landgoed Castlegrace bij Clogheen in handen van de Grubbs, tot op de huidige dag.

Samuel Richard Grubb werd geboren in 1855 en vervulde bij leven de taak van High Sheriff en Justice of Peace. De familie werd uit de gemeenschap van Quakers verwijderd, vanwege het houden van een bal, waarbij muziek gespeeld werd en gedanst werd, in die tijd een onvergefelijke misdaad in de ogen van de strenggelovige Quakers. Samuel Grubb overleed in 1921 en werd, op eigen verzoek, begraven op de Sugarloaf Mountain, waar je nu het standbeeld vindt. Ooit behoorde dit nog toe aan het landgoed van de familie Grubb, al is dat tegenwoordig niet meer het geval.

Een leuk feitje is dat Samuel Grubbs dochter, Joan de Sales La Terriere op hoog niveau paardreed en de indertijd in gebruik zijnde dameszit negeerde. Ze reed als eerste dame op de Olympia London International Horse Show als een heer in het zadel gezeten, wat nogal wat controverse opriep! Ze was bevriend met Constance Markievicz, ook een pittige dame die een belangrijke rol speelde in de Paasopstand van 1916. Enigszins feministische dames dus!

Het landgoed Castlegrace is nog steeds in handen van de Grubbs, al wordt het momenteel verhuurd aan een familie uit Zuid-Afrika.
Het monument is in ieder geval wel een bezoek waard, al was het maar om te genieten van het prachtige uitzicht!

Overnachten in de omgeving?
Wie Clogheen passeert en wil overnachten in de omgeving, kan ik het prachtige Ballinacourty House aanbevelen, schitterend gelegen in de Glen of Aherlow!

Een gedachte over “Clogheen: De Vee Pass, Mount Mellerey en Grubbs monument!

  1. De beroemde Vee Pas moet je in juni doen als de rhododendrons in bloei staan ( https://youtu.be/Xp919ZY-XlU ) Clogheen is niet een plaats die ik zou aanbevelen. Dan zou ik als uitvalsbasis het historische Lismore met zijn prachtige kasteel of Cahir ook al met een nog indrukwekkender kasteel kiezen. Beide stadjes hebben voldoende accomodatie en pubs en restaurants.
    Vanuit Cahir is het via de R639 een kilometer of 10 naar de Mitchelstown Cave (staat met een bruin bord aangegeven). Een unieke ervaring (http://www.dochara.com/places-to-visit/caves-ireland/mitchelstown-cave/ ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *