De Drombeg Stonecircle: een prehistorisch monument!

Hoewel het één van de meest bezochte steencirkels in Ierland is, staat er slechts een klein wegwijzerbordje langs de weg. Smalle weggetjes met dichtbegroeide bermen leiden ons naar de kleine parkeerplaats, waar slechts één andere auto staat. Gelukkig maar, want Drombeg Stonecircel zie je op haar best zonder drommen toeristen om je heen. In alle rust kun je deze historische plek bekijken, genieten van het schitterende uitzicht en beseffen hoe ver de geschiedenis hier wel niet teruggaat!

Hoe ver precies, weet men niet maar wel heel ver in ieder geval! De oorsprong van deze plaats in county Cork kan rond de 10e of 9e eeuw BC geweest zijn, terwijl andere bronnen de 1e eeuw BC tot het jaar 300 of 400 AD noemen. Oorspronkelijk zouden hier 17 stenen gestaan hebben, maar daarvan zijn er nog 13 over. In het midden van de cirkel vond men resten van een gecremeerd lichaam terug, samen met allerlei schatten begraven.

Drombeg 3

Een stukje verderop zijn nog twee prehistorische hutten en een kookplaats gevonden. Bijzonder is dat men hier een grote hoeveelheid water urenlang kokend kon houden door verhitte stenen aan het water toe te voegen. En nog een bijzonder feitje: het middelpunt van één van de stenen is zodanig geplaatst, dat de zon tijdens de zonsondergang op de winterzonnewende (21 december) precies op deze steen viel, vanwege een bijzondere uitsnijding in één van de heuvels in de verte.

Drombeg_1

Tips voor je bezoek aan Drombeg
Het is hier nooit heel druk, maar in de zomermaanden is er overdag eigenlijk wel een vrij constante reeks bezoekers. Wil je mooie foto’s, zonder dat je andere toeristen er af moet fotoshoppen, dan kom je dus het beste tijdens de eerste helft van de ochtend of aan het einde van de dag.

De omgeving is heel rustgevend; de groene heuvels waar (‘s zomers) de schapen als kleine witte bolletjes te zien zijn. In de verte is de zee te zien.
Vervolg je de route richting Glandore en Leap, geniet dan van de prachtige baai waar je langs rijdt. Steek je vlak na Glandore links de brug over, dan kun je in het slaperige dorpje Unionhall stoppen voor een kop koffie, een lunch of een Guinness!
 

Mizen Head Peninsula
 

Wist je dat de Drombeg Stonecircle vlakbij het prachtige Mizen Schiereiland ligt? Bezoek de schattige zeehonden onder de loopbrug bij Mizen Head!

 

Kom je vanuit de richting Cork, neem dan in het dorpje Rosscarbery de R597 richting Glandore en Leap. Deze weg vervolg je voor ca. 5 km. Een bruin bordje wijst je dan de afslag naar links naar de steencirkel.
Kom je vanuit de richting Bantry/Skibbereen, sla dan in het kleine dorpje Leap rechtsaf richting Glandore en Unionhall. Drombeg staat hier ook al op de borden maar zo klein, dat je dit al snel over het hoofd ziet. Na Glandore rijd je nog een stukje door, tot je het bruine bordje ziet dat je rechtsaf naar de Drombeg Stonecircle wijst.
Toegang tot de steencirkel is gratis. Er staan grote informatieborden met meer info over deze historische plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *