De ontzagwekkend hoge kliffen van Slieve League

De bekendste kliffen van Ierland zijn de Cliffs of Moher. Niet alleen staan deze op elke toeristengids afgedrukt en stopt elke rondreis hier voor een uitgebreide fotoshoot, het parkeerterrein en bezoekercentrum doen een tikje on-Iers aan: het is hier vaak erg druk! Een heel stuk noordelijker, in het graafschap Donegal, vind je veel hogere kliffen, die je nauwelijks met andere toeristen hoeft te delen: de kliffen van Slieve League!

De roodachtig getinte Slieve League kliffen zijn zo’n 600 meter hoog en zijn daarmee zo een van de hoogste kliffen van Europa en maar liefst twee keer zo hoog als voornoemde Cliffs of Moher! Het bizarre is dat, als je er van een afstandje naar kijkt, de kliffen niet eens zo heel erg hoog lijken. Pas toen we een klein bootje in het blauwe zeewater onder de kliffen ontdekten, beseften we hoe immens hoog de Slieve League-kliffen zijn!

 

Zie je het minuscule witte stipje onder de kliffen? Dat is een redelijk grote boot...zo krijg je een beetje een idee hoe enorm deze kliffen zijn!
Zie je het minuscule witte stipje onder de kliffen? Dat is een redelijk grote boot…zo krijg je een beetje een idee hoe enorm deze kliffen zijn!

 

Vlakbij de kliffen vind je het Ti Linn Café, waar ook het Slieve League Visitor Center gevestigd is. Verwacht niet zo’n surrealistisch gebouw als bij Moher: dit is een knusse, gezellige tearoom waar het over het algemeen ook niet zo druk is. Ook als je wilt wandelen met een gids of een boottocht onder de kliffen wilt boeken, kun je je bij het Visitor Center melden.

In het dorpje Carrick kun je linksaf slaan (let op, de wegwijzer is een tikje moeilijk te zien!) om naar Bunglass Point te rijden. Je kunt parkeren op de parkeerplaats beneden en vervolgens de ca. twee kilometer omhoog lopen. Het is een mooie wandeling die je al de nodige uitzichten oplevert. Te weinig tijd? Dan kun je ook verder omhoog rijden en bij het uitzichtpunt parkeren. Vanaf hier heb je een schitterend panoramazicht op de kliffen en menig fotootje is hier geschoten! Via de One Man’s Path (de naam zegt al genoeg!) kun je het hoogste punt bij de kliffen bereiken maar dit is vooral voor meer ervaren wandelaars; wees dus voorzichtig! Je wilt hier echt niet naar beneden storten!

Het beruchte One Man's Path! (Foto: Ronny Broeren)
Het beruchte One Man’s Path! (Foto: Ronny Broeren)

Misschien zijn de kliffen wel op hun mooist bij de namiddagzon: als de kleuren okergeel en rood opgloeien in de dalende zon! Neem overigens wel altijd een warme trui mee: het lijkt wel of het hier altijd waait en het koelt snel af, wanneer je zo hoog boven zee staat!

 

IMG_0448

Coast road vanaf Killybegs
Rijd je vanaf het stadje Killybegs naar Slieve League, let dan goed op! Een paar kilometer buiten Killybegs passeer je het het Blue Haven Hotel. Iets verderop is de afslag naar de Coast road, een prachtige kustroute die je schitterende uitzichten biedt! De weg is niet al te breed maar wel stukken mooier dan de doorgaande weg!
Killybegs is trouwens een leuk, levendig havenstadje waar je prima de nacht door kunt brengen. Er is hier genoeg te zien en te beleven en drink ‘s avonds vooral een pint Guinness in één van de gezellige pubs van Killybegs! Je zult hier ongetwijfeld nog wel wat Gaelic horen want in Donegal zijn de Gaeltachts nog sterk vertegenwoordigd. Maar dat verhoogt alleen maar de gezellige Ierse sfeer!

 

Het gezellige haventje van Killybegs
Het gezellige haventje van Killybegs


Reis je door Donegal? Dan is een bezoekje aan Dunlewy Church en Mount Errigal ook een aanrader!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *