De Rock of Cashel: Waar de koningen van Munster heersten!

De Rock of Cashel is een heel bijzonder stukje Ierse geschiedenis dat bewaard is gebleven. Al vanaf de 4e eeuw zetelden hier de machtige koningen van Munster. Een groot deel van het Ierse zuiden werd vanuit dit kasteel door deze koningen geregeerd. Hoewel de vesting de nodige schade opliep, zie je zelfs tegenwoordig nog iets van de grandeur van ooit terug. De Rock of Cashel wordt wel het belangrijkste bouwwerk van de Romaanse periode in Ierland genoemd. Genoeg reden om er een bezoek aan te brengen! 

In het vrij vlakke landschap ten oosten van Tipperary, zie je de markante ruïne al van grote afstand liggen. De Rock of Cashel is gebouwd op een rots en oogt daardoor nog imposanter en ongenaakbaarder.

Rock of Cashel
De machtige Rock of Cashel (Foto: Tourism Ireland)

Koning Aenghus en St. Patrick

Al vanaf de 4e eeuw werd een groot deel van Ierland vanuit de Rock of Cashel bestuurd. Ook de bekende St. Patrick zou hier nog een bezoek hebben gebracht, om de toenmalige koning Aenghus te dopen. Dat ook deze Ierse heilige niet onfeilbaar was, bleek toen hij per ongeluk zijn bisschopsstaf door de voet van de koning stak. Gelukkig was koning Aenghus een tikje naïef. Hij dacht dat dit gewoon bij het doopritueel hoorde en de dappere koning gaf dan ook geen kik.

St. Patricks Cross

De aanwezigheid van St. Patrick op de Rock of Cashel gaf de koningen nog een stukje extra elan. Het doopvont, dat gebruikt werd voor de doop van koning Aenghus, werd dan ook door de jaren gekoesterd als een schat. Men vermoedt zelfs dat dit doopvont gebruikt is als sokkel voor het St. Patrick’s Cross, een prachtig high cross. Het kruis wordt zorgvuldig bewaard in de kelderverdieping van het complex. Een replica staat buiten.
Ook vermoedt men dat het snijwerk op de oostelijke zijde van het kruis door St. Patrick zelf gemaakt is. Het is ook niet verwonderlijk dat de Rock of Cashel ook wel ‘St. Patricks Rock’ genoemd wordt.

Cormac’s Chapel en de Tower

Deze kapel is gebouwd in de 12e eeuw en is waarschijnlijk de oudste èn de mooiste romaanse kapel van Ierland. Er zijn mooie boogtrommels boven de deuren te zien. In één van de poorten is er een centaur afgebeeld die zijn pijl op een leeuw richt. Prachtig!

De 28 meter hoge round tower is het oudste gebouw op de Rock of Cashel. Vanuit hier kon men uitstekend de vlakke omgeving in de gaten houden en werden eventuele ongewenste bezoekers al snel opgemerkt.

Het interieur van de Rock of Cashel (Foto: Tourism Ireland)

Kathedraal

De kathedraal werd in de 13e eeuw gebouwd, maar heeft tegenwoordig geen dak meer. In het koor vind je de graftombe van bisschop Miler Magrath. Deze bisschop werd onder het bewind van Queen Elizabeth I protestants en bezat daarmee in beide kerken de bisschoppelijke waardigheid. Hij overleed in 1622 en zijn graftombe kreeg een plek in dit schitterende gebouw.

Rijke geschiedenis

De Rock of Cashel herbergt uiteraard een bijzonder rijke geschiedenis. Zoals vermeld, zetelden de koningen hier al vanaf de 4e eeuw. De beroemde Brian Boru werd hier in 976 of 976 tot Koning van Munster gekroond. In 1101 werd de vesting door de toenmalige koning aan de kerk geschonken, die er prompt een aartsbisdomzetel vestigde.

In de daaropvolgende eeuwen werden er allerlei delen aan het kasteel gebouwd en het kasteel werd een bloeiend religieus centrum. Totdat de Engelse overheersing roet in het eten gooide… De troepen van Oliver Cromwell kwamen langs en slachtten de rooms-katholieken geestelijke (en 3000 inwoners van Cashel) af. Er werd twee jaar later nog even geprobeerd om de erediensten in de kathedraal te hervatten maar ook dit werd door Cromwells aanhangers onmogelijk gemaakt. Daarna werd de kathedraal gesloten en sloot daarmee een heel bijzonder tijdperk voor de Rock of Cashel.

Bezoek de Rock of Cashel

Tegenwoordig is de Rock of Cashel één van de bekendste bezienswaardigheden van Ierland. Dat brengt ook gelijk met zich mee dat het hier behoorlijk druk kan zijn. Wie halverwege de ochtend in het toeristenseizoen arriveert, zal waarschijnlijk de diverse touringcars al zien staan die groepen toeristen in- en uitladen.

Desondanks is dit zo’n bijzonder stukje Ierse geschiedenis, dat je wellicht even de drukte moet negeren. Je kunt de Rock of Cashel op eigen gelegenheid bezoeken maar het is ook mogelijk om aan een rondleiding deel te nemen.

Rock of Cashel
Toen ik de Rock of Cashel in juni 2015 bezocht, stond het bouwwerk in de steigers.

In de zomermaanden is de Rock of Cashel geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Entree kost € 8,00 (kortingen mogelijk). Kijk voor meer informatie op de website.

Bezoek je aan het einde van de dag de Rock of Cashel? Dan is het Ballinacourty House in de nabijgelegen Glen of Aherlow een prachtige locatie om te overnachten!

5 gedachten over “De Rock of Cashel: Waar de koningen van Munster heersten!

 1. Op de rock van Cashel was ik twee weken geleden nog, beeldschoon land, Ierland.
  Plaatst u mijn reactie van vorige week nog?????????????? Die vind ik nog niet terug. Vr. gr.

  1. Dag Maria, dank voor je reacties! De Rock of Cashel is prachtig inderdaad!
   Ik zit momenteel in een bijna wifiloos Zuid-Afrika, vandaar dat ik je eerdere reactie niet eerder kon plaatsen.
   Groet!
   Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *