De ‘Springende Kerk’ van Kildemock!

In heel Ierland vind je de ruïnes van oude, ingestorte kerken. Ze staan er vaak al honderden jaren en bestaan soms nog maar uit twee of drie muren. Ze zijn meestal behoorlijk fotogeniek en zijn dan ook vaak de moeite waard om er even voor te stoppen. Het oude kerkje van Kildemock is er ook zo één! Wie onderstaand verhaal kent (of de plaquette ter plekke leest), voelt waarschijnlijk een wat beklemmend sfeertje rond het oude kerkje hangen!  

Kildemock (graafschap Louth) ligt zo’n 75 kilometer ten noorden van Dublin, vlakbij de weg van Dublin naar Belfast. Wie er langs komt, raad ik zeker aan om een fotostop te maken bij Kildemock, want met deze kerk is iets heel bijzonders aan de hand! De oude ruïne van het kerkje van Kildemock wordt namelijk de ‘Jumping Church’ genoemd: de ‘springende kerk’. Waar dat verhaal vandaan komt?

 

Kildemock Springende Kerk 3

 

Een springende muur
Daarvoor moeten we een paar honderd jaar terug in de geschiedenis. Niet exact bekend is hoe oud de kerk is. Sommige bronnen noemen de 12e eeuw, anderen de 13e of 14e eeuw. De kerk was vernoemd naar de heilige Diomoc, een leerling van de bekende St. Patrick. Het schijnt dat deze jonge Diomoc door St. Patrick uit zijn leerlingen verkozen werd en de strenggelovige Ieren vernoemden dan ook maar al te graag een kerk naar deze Diomoc. De kerk werd beschut door een leien dak, had een stenen altaar aan de oostkant, dat verlicht werd door een gebrandschilderd raam. Tegenwoordig is er echter maar weinig van het kerkje over, behalve een muur. En om deze muur draait de hele geschiedenis…

Tijdens een zware storm in 1715 bleek de westelijke muur op onverklaarbare wijze een meter (3 voet) verplaatst te zijn! En alsof dat nog niet dramatisch genoeg was, vanwege deze verplaatsing werd één van de graven buiten de bescherming van de heilige kerkmuren geplaatst. De verhalen zijn wat onduidelijk over deze ongelukkige en niemand weet er het zijne van. Wel onderschrijven alle verhalen dat het iemand was die tijdens zijn leven uit de gratie van de kerk gevallen was, waarschijnlijk door de katholieke kerk de rug toe te keren en Protestant te worden. Om een of andere reden was hij toch binnen de kerkmuren begraven, hoewel het kerkgebouw op dat moment al in vervallen staat was en waarschijnlijk enkel de begraafplaats nog in gebruik was. Een dag na zijn begrafenis was de muur verplaatst…

 

Kildemock Springende Kerk 2

 

Mythe of bovennatuurlijk?
Het verhaal van de springende muur is heel lang als mythe afgedaan; sommigen zagen de zware storm als oorzaak van de verplaatsing van de muur, hoewel het toch wat vergezocht is om een hele muur (ook niet al te nauwkeurig gemetseld in die tijd) een meter weg te zien waaien. Anderen geloofden niet in de verplaatsing van de muur en weer anderen geloofden dat het het werk van een paar grappenmakers was, hoewel de katholieke kerk in die dagen geen instituut was waar grappen over gemaakt werden…

In de jaren 50 van de vorige eeuw bogen archeologen zich over de ruïne van deze wonderlijke kerk en beaamden dat de muur inderdaad oorspronkelijk een meter verderop stond. Ook gaven zij aan dat het verplaatsen van een muur dusdanig ingrijpend is dat hedendaagse, geschoolde architecten er nog moeite mee zouden hebben, laat staan de ongeletterde boeren uit de 18e eeuw! Kortom, het mysterie van de springende muur is tot op heden nog steeds niet opgelost en de Ieren houden maar al te graag vast aan de bovennatuurlijke verklaring van uitsluiting van de weerspannige kerkverlater.

Waarschijnlijk zal de waarheid nooit boven tafel komen en kan het kerkje in Kildemock dit mystieke verhaal in ere houden!

 

Kildemock Springende Kerk

 

Wist je dat Ierland veel prachtige legendes en verhalen kent? Heb je wel eens van het verhaal van de Kinderen van Lir gehoord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *