De Wicklow Mountains: een roadtrip in de buurt van Dublin!

Op nauwelijks een half uurtje rijden vanaf Dublin liggen de prachtige Wicklow Mountains. Een heuvelachtig gebied waar je makkelijk een dag door kunt brengen! De Wicklows zijn vanuit de stad zelfs te zien, zo dichtbij is het! Ik maakte een fantastische roadtrip door dit mooie heidegebied en deel deze natuurlijk graag met jullie!

De dag start in het kleine dorpje Avoca, aan de zuidkant van de Wicklows. Avoca staat ook wel bekend als Ballykissangel, het dorp waar de gelijknamige Ierse tv-serie zich afspeelt. In Avoca vind je de weverijen waar de bekende Avoca-shawls en kleding gemaakt wordt. Er zijn rondleidingen door de fabriek en uiteraard is er een winkel en een tearoom bij. Een heel fotogeniek plekje!

Avoca
Avoca

Vanaf Avoca rijden we naar het noorden en slaan dan linksaf richting de Glenmalure Valley. Het landschap wordt hier leger en leger, zeker na het kleine dorpje Glenmalure. Let goed op, halverwege aan de linkerkant zie je de imposante Glenmalure Waterfall naar beneden storten. Je kunt zelfs een pad omhoog lopen langs de waterval maar het mooiste zicht heb je toch eigenlijk vanaf de weg. Er zijn hier diverse vakantiewoningen en B&B’s…een uniek plekje! Aan het einde van de weg (we zijn voor het gammele bruggetje maar gestopt!) vind je een enorme gedenksteen voor de Ierse vrijheidsstrijders rondom Michael Dwyer, die in deze vallei voor de Ierse onafhankelijkheid streden. Een memorabele plek!

Glenmalure Waterfall
Glenmalure Waterfall

Vanuit het dorp Glenmalure kun je via een prachtige route naar Glendalough rijden. Trek hier zeker tijd uit om de oude ruïnes te bezoeken en naar het schitterende Upper Lake te lopen. Heb je tijd genoeg, dan starten vanuit het Upper Lake diverse prachtige wandelroutes. Ik had zelf niet zoveel tijd om een wandeltocht te maken maar gelukkig kun je op het blog van Marcella een verslag van de witte wandelroute lezen!

Glendalough
Glendalough

Vanuit Glendalough gaan we in westelijke richting, naar de Wicklow Gap. Wat is het hier mooi! Ik trof het dat ik hier begin augustus was, zodat de heide prachtig in bloei staat! Zelfs het zonnetje kwam nog heel voorzichtig door! Ook het vervolg van de route is erg mooi, hoewel het ruige heidelandschap geleidelijk overgaat in liefelijke groene weiden met kleine boerderijtjes.

Na een aantal kilometers nemen we rechts de afslag naar Valleymount en bereiken zo even later het grote meer, waar de rivier Liffey uit ontspringt. Een enorme plas water! We rijden de weg R758 helemaal uit en slaan dan linksaf om naar het Russborough House te gaan. Dit landhuis is halverwege de 18e eeuw gebouwd en er wordt gezegd dat dit het langste huis van Ierland is. De familie Beits kocht het huis in 1952 om hun uitgebreide kunstcollectie daar onder te brengen.

Tegenwoordig is het landhuis te bezichtigen, is er een uitstekende lunchroom (aanrader!), zijn er prachtige wandelpaden en worden er veel activiteiten georganiseerd, waaronder een erg leuke demonstratie schapendrijven! Dat laatste is alleen al vanwege de prachtige setting een aanrader! Het voelt alsof je de film ‘Babe‘ bent binnengelopen….omringd door de groene heuvels zie je de diverse border collies aan het werk; ontzettend leuk! Dagelijks is deze demonstratie om 14.15 uur….zorg dat je er bij bent!
Ook voor kinderen is Russborough House een leuke plek: er zijn speeltoestellen en een doolhof en er is een leuke fairy trail.

Demonstratie schapendrijven op Russborough House
Demonstratie schapendrijven op Russborough House

Na afloop van de demonstratie rijden we weer verder naar het dorpje Blessington en vervolgens de R759 op, richting Sally Gap. Wat is het hier mooi! Als je de dunbeboste vlaktes aan je rechterhand ziet, waan je je haast een beetje op een Afrikaanse steppe! Prachtige route naar het verlaten Sally Gap, een kruispunt van vier wegen in the middle of nowhere!  De camera knipt onophoudelijk maar het lukt ons niet om het totaalplaatje van deze schitterende omgeving op beeld te krijgen!

De schitterende omgeving van Sally Gap
De schitterende omgeving van Sally Gap

Voorbij Sally Gap zien we in de diepte aan onze rechterhand het Lough Tay opdoemen. Vanaf deze hoge weg hebben we een schitterend zicht op het Guinness Estate. Je zal hier zo’n landgoed hebben…geweldig! Ernest Guinness kocht het landgoed in 1937 en gaf het als huwelijkscadeautje aan zijn dochter. Wist je dat het landgoed te huur is? Je legt wel € 20.000,– per week neer maar dan zijn wel het personeel (inclusief chauffeur mèt Rolls Royce uit 1952) inbegrepen!

We blijven verder naar het oosten rijden tot Wicklow town en nemen daarna de mooie kustweg langs Brittas Bay richting Arklow. Omdat we er inmiddels een lange dag op hebben zitten, nemen we de tijd om een hapje te eten in de leuke Christa’s Pub in Arklow. De rechterkant is pub, de linkerkant een prettig restaurant. De Ierse steak is een absolute aanrader! Het smaakt niet alleen uitstekend, ook wordt het mooi opgediend!

Na het eten rijden we rustig terug naar Avoca, waar onze roadtrip vanmorgen begon. Het was een leuke en heel afwisselende roadtrip die zeker de moeite waard was!

Overnachting
Een tip voor accommodatie is The Old Coach House. Hoewel dit B&B langs de doorgaande weg ligt, heb je daar totaal geen last van. De kamers zijn uitstekend, het ontbijt idem dito en de vriendelijke gastheer en -vrouw doen hun uiterste best om je van de beste tips te voorzien.
‘s Avonds kun je vanuit het B&B een mooie wandeling maken langs de ruïnes van de kopermijnen, die tegenover het B&B liggen. De mijnen zijn in 1982 gesloten maar de gebouwen staan er veelal nog en je ziet de schoorstenen dan nog boven de bossen uitsteken.

Ook het, aanvankelijk, idyllische plekje ‘Meeting of the Waters’ ligt op loopafstand; jammer dat de commercie hier gewonnen heeft en er een enorm gebouw met restaurant, B&B en shop neergezet is!

The Old Coach House in Avoca, aanrader!
The Old Coach House in Avoca, aanrader!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *