Enniskillen en Lough Erne: ontdek het merengebied!

Het Noord-Ierse stadje Enniskillen is prachtig gelegen aan het grote Lough Erne, en is deels gebouwd op een eiland. Dit is de hoofdstad van het graafschap Fermanagh, het meest westelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk. Het graafschap wordt gedomineerd door twee grote meren: Lough Erne en Lough Upper Erne en is daarom ook een ideale bestemming voor watersporters. Omdat het verder, ondanks de mooie omgeving, niet heel toeristisch is, kunnen we Enniskillen met recht een ‘hidden gem’ noemen!

Het stadje zelf is niet heel bijzonder, maar je vindt er toch wel een aantal leuke straatjes en winkeltjes. Het stadje doet erg vredig aan, maar heeft een behoorlijk roerig verleden rondom de ‘Troubles’, met als tragisch dieptepunt een bomontploffing in 1987. Tegenwoordig merk je daar gelukkig niets meer van en is het een gezellig plaatsje om te verblijven.

Bezienswaardigheden
Wie aan komt rijden in Enniskillen, ziet al snel het imposante Enniskillen Castle. Deze burcht ligt aan het water en ziet er prachtig uit! Er zijn diverse tentoonstellingen over het leven in Fermanagh, maar misschien is de buitenkant nog wel het mooist om te bekijken! Het kasteel werd gebouw in de 15e eeuw, maar werd begin 1600 ingenomen door de Engelsen. Sindsdien staat het kasteel symbool voor de Britse militaire overheersing.

In Enniskillen is de Buttermarket erg leuk om te bezoeken! Dit is een verzameling met kunst- en handwerkzaken (art & craft), gevestigd in een gerenoveerde oude botermarkt. Sla dit zeker niet over! Een heel fotogeniek plekje!

 

Het imposante Enniskillen Castle is misschien wel het mooist aan de buitenzijde!
Het imposante Enniskillen Castle is misschien wel het mooist aan de buitenzijde!

 

Vlakbij Enniskillen vind je de Marble Arch Caves, ideaal voor een regenachtige dag! Er is een bezoekerscentrum vanuit waar de rondleiding begint. Binnen zie je allerlei stalagmieten en stalactieten en kalksteenformaties. Afhankelijk van de waterstand kan er nog een boottochtje door de grotten gemaakt worden. Leuk! Houd er wel rekening mee dat er aardig wat trappen in de grotten zijn: buggy’s en rolstoelen kunnen helaas niet mee!

Wie graag wil wandelen, kan naar Castle Coole, een schitterend landhuis uit de 18e eeuw. Het bijbehorende park biedt gelegenheid om te wandelen, een mooi plekje! De Lakewalk is ca. 1,5 km lang, ideaal om even de benen te strekken! Ook kan het landhuis zelf bezocht worden en leer je meer over de Lowry-Corry-familie! En ook over hun personeel, dat in de kelders van het landhuis verbleef en via een tunnel het landgoed moest verlaten, zodat het uitzicht van de adellijke familie niet verstoord zou worden!

 

Lough Erne
Lough Erne

 

Lough Erne
Lough Erne is een populaire plaats voor watersport en je kunt dan ook op heel wat plekken een boot huren.
Aan de noordkant van Lough Erne vind je Boa Island, een eiland dat per auto bereikbaar is. Op het eiland is een Janusbeeld te zien op de Caldragh Cemetry. Sowieso is Boa Island een mooi plekje, een heel groen eiland!

Ook White Island in Lough Erne is leuk om te bezoeken: je vindt hier de ruïne van een 12e eeuwse kerk met prachtig beeldhouwwerk. Er wordt gesuggereerd dat dit iets met het leven van St. Patrick te maken heeft. Een mooie plek!

Ten noorden van Enniskillen vind je het grotere Devenish Island, waar je de ruïnes van een oud klooster vindt. Dit klooster bevindt zich al sinds de 6e eeuw op het eiland! Vanuit Enniskillen kun je de boot naar het eiland nemen, een prima boottochtje, zeker als je er droog en zonnig weer bij hebt!

 

Devenish Island
Devenish Island

 

Al deze bezienswaardigheden en de mooie omgeving maken Enniskillen een aantrekkelijke bestemming om één of meerdere dagen te blijven. Wij bleven hier ooit twee nachten tijdens onze rondreis van Connemara naar Donegal. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *