Fietsroute: Van Cork naar Cobh

Als je een aantal dagen in Cork verblijft en op een mooie, droge dag op zoek bent naar een leuk, sportief uitstapje, kun je een fiets huren en naar het havenstadje Cobh fietsen. Cobh is heel gezellig en er is genoeg te zien om er een paar uur te verblijven! Denk alleen al aan de Titanic Experience, het Cobh Heritage Center en de prachtige kathedraal! Deze fietstocht, die volslagen onbekend is bij het grote publiek, zorgt voor een leuk en afwisselend dagje uit naar een stadje bomvol historie!

Mooi uitzicht langs de fietsroute Cork-Cobh
Mooi uitzicht langs de fietsroute Cork-Cobh

Een fiets kun je voor € 15,00 per dag huren bij Cycle Scene, een fietsverhuur aan 396 Blarney Street. Vanaf hier is het even wat geslinger naar het begin van het fietspad, dat start bij Monahan Road, vlak achter het GAA-stadion van Cork. Het fietspad leidt je door het groen rechtstreeks de stad uit tot je langs de rechteroever van de Lee rijdt. Je passeert het dorpje Passage West maar blijft gewoon de Lee volgen tot het veerpontje bij Glenbrook Passage West. Dit kan niet missen, je ziet het pontje voortdurend de rivier oversteken.

Aan de overkant van de Lee blijf je de weg langs de oever vervolgen tot je met een bocht wegdraait en zo het stadje Cobh infietst. Geniet van de fleurige huisjes met uitzicht op zee en de rijen huizenblokken die scheef op de heuvel omhoog lopen. Een heel charmant stadje!

Wil je meer tijd doorbrengen in Cobh, dan kun je de Titanic Experience bezoeken of de Titanic Trail wandelen. Verder kun je je verdiepen in Ierlands bijzondere historie in het Cobh Heritage Center, dat zich in het oude stationnetje van Cobh bevindt. Dit laatste museum schijnt erg interessant te zijn, met onder andere een expositie over de Lusitania, de passagiersboot die door een Duitse onderzeeër werd neergehaald in de Eerste Wereldoorlog. Verder is er een uitgebreide expositie over de emigratie van de vele Ieren naar aanleiding van de mislukte aardappeloogst.
Let ook op het standbeeld van Annie Moore dat voor het museum staat; zij was de eerste Ierse emigrant die voet aan wal zette op Ellis Island in New York en staat daarmee symbool voor alle emigranten die na haar volgden. Ook op Ellis Island staat een standbeeld van deze dame.

Tip! Schijnt het zonnetje? Bij The Quays Bar & Restaurant heb je een knus terras met prachtig uitzicht over het havengebied! De toasted special is hier heerlijk!

Neem ook de moeite om even de smalle weggetjes omhoog te lopen naar de kathedraal van Cobh, die hoog boven het stadje uittorent. Heel wat tranen zijn in deze kerk vergoten door de vertrekkende Ieren die hun vaderland achter moesten laten!

Wanneer je uitgekeken bent, kun je terug naar Cork via dezelfde route.
De fietsroute is ca. 19 kilometer enkele reis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *