Glenveagh National Park & Castle: Grandeur in een ruig landschap!

Het weer is een tikje grauwig als we door het verlaten landschap van Donegal naar Glenveagh National Park rijden. Lage wolken, nog nèt geen regen maar het ziet er uit alsof het elk moment kan gaan spetteren. Vanuit ons B&B in Ramelton kunnen we leuke, smalle weggetjes nemen waar we nauwelijks iemand tegenkomen. Als we dichterbij Glenveagh komen wordt de natuur ruiger en bergachtiger. Het park staat keurig aangegeven en zo draaien we even later de ruime parkeerplaats op. Tijd om een bezoek aan het kasteel te brengen!

Bij de parkeerplaats (pas op, veel midges!) vind je een klein bezoekerscentrum met informatie over het park; leuk om even rond te lopen. Vanaf hier kun je kiezen of je de drie kilometer naar het kasteel wandelt, of dat je voor € 3,00 de bus neemt. Vanwege het weer èn omdat we niet zo gek veel tijd hebben, kiezen wij er voor om de bus te nemen. Tijdens de busrit rijden we langs de oevers van Lough Beagh, met grijze heuvels met wolkenflarden er omheen op de achtergrond.

 

De uitgestrekte tuinen van Glenveagh Castle, met het kasteel op de achtergrond.

Een harteloze landheer

Even later bereiken we het prachtige kasteeltje, dat aan de oever van het meer staat. Het kasteel kan alleen bezocht worden onder leiding van een gids, die veel leuke wetenswaardigheden over het kasteel en haar geschiedenis vertelt. Glenveagh Castle werd in 1867 gebouwd door John George Adair, die er een soort jachtslot van wilde maken. Erg populair was Adair niet: tijdens de Ierse hongersnood joeg hij tientallen arme families uit hun huizen. Hij ging de geschiedenisboeken (en de Ierse ballades!) dan ook in als een harteloze landheer.

Na zijn dood nam zijn vrouw, de Amerikaanse Cornelia Adair, op het kasteel haar intrek en verbleef hier een deel van het jaar. In tegenstelling tot haar overleden man was zij juist wel erg geliefd bij de Ieren. Zij was voortdurend op zoek naar verbeteringen voor het kasteel en de basis voor de tegenwoordige tuinen werd dan ook door haar gelegd.

 

Glenveagh Castle
De grijze muren van Glenveagh Castle, in het hart van Glenveagh National Park

Historie komt tot leven

Toen ook Mrs. Adair overleed, raakte het kasteel in een vervallen staat, tot het door een Amerikaanse professor werd aangekocht, Mr. Arthur Kingsley Porter. Veel van de huidige inrichting van het kasteel is van zijn hand. Nadat hij op mysterieuze wijze verdween tijdens een bezoek aan Inishbofin Island, ging het kasteel over naar een landgenoot van Porter, mr. McIlhenny, een Ierse Amerikaan. Uiteindelijk ging Glenveagh Castle in 1975 over naar de Ierse overheid, die Glenveagh tot één van de zes nationale parken maakte.

Het kasteel is leuk om te bezoeken, met veel mooie details. Zo vind je in de Indian Corridor een handgeprint Indiaas behang. De muren van de Music Room zijn prachtig afgewerkt met een Schotse ruit. Als je door het kasteel dwaalt, heb je wel even het gevoel alsof er een oud boek voor je ogen tot leven komt. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op de Adairs, die op zo’n ontzettend mooie plek woonden en leefden!

Tijdens de rondwandeling valt het contrast wel op: zoveel grandeur en luxe in het mooie kasteel, terwijl je omringd wordt door zo’n ruig en verlaten landschap. De natuur is hier bijna een beetje desolaat te noemen, zeker op zo’n mystieke dag als vandaag, als mistflarden over de bergtoppen hangen.

 

Glenveagh Castle
Glenveagh Castle

Wandelen in Glenveagh

Glenveagh National Park is een prachtig wandelgebied. Bij het bezoekerscentrum kun je een overzicht met wandelingen krijgen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • De Lakeside Walk is de wandeling van het bezoekerscentrum naar het kasteel en is 3,5 kilometer lang. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende bergen.
  • Derrylahan Nature Trail: deze looped walk is zo’n 2,5 kilometer lang en start bij het bezoekerscentrum.
  • The Garden Trail: tuinliefhebbers moeten deze route zeker niet overslaan! Cornelia Adair begon met het aanleggen van de uitgebreide tuinen achter het kasteel en in de ’60’s en ’70 van de vorige eeuw breidde Mr. McIlhenny ze nog verder uit. Je wandelt onder andere door de prachtige ommuurde tuin, met het kasteel en het meer als panorama op de achtergrond.
  • Upper Glen Walk: deze wandelroute geeft een prachtig beeld van het National Park, maar ook dit is geen looped walk, en je zult dus de route terug moeten lopen. De route begint vanaf het kasteel en loopt diep het park in.
  • Lough Inshagh Walk: dit is een 7 km lange tocht van het Glenveagh Visitor Centre naar Glebe Gallery in Gartan. Het is géén looped walk dus wanneer je geen vervoer kunt regelen van Glebe naar het Visitor Center terug, dan zul je de route ook terug moeten lopen. Wel gaat de wandelroute door een prachtig gebied, waar je adelaars kunt spotten.
  • View Point Trail: op een mooie dag kun je de 1 kilometer lange View Point Trail wandelen naar het uitzichtpunt over het meer, het kasteel en het ruige landschap van Glenveagh National Park.

 

Glenveagh
Loch Beagh en de omringende bergen, waar wolkenflarden voor een haast mystiek effect zorgen.

Shop en tearoom

We sluiten ons bezoek aan Glenveagh af met een bijzonder lekkere punt cheese cake in de tearoom bij het kasteel. Het is lastig kiezen want ze hebben veel keuze! De tearoom is erg gezellig ingericht en uitstekend geprijsd. Uiteraard is er ook een shop bij het kasteel, waar souvenirs en snuisterijen worden verkocht.

 

Glenveagh Tearoom
De gezellige tearoom van Glenveagh Castle

 

Het spijt mij oprecht dat we ons bezoek maar kort kunnen houden. Ik neem mij voor om hier zeker nog wel eens terug te komen, om een hele dag rond te dwalen door het park en het kasteel. De rust die je hier vindt in het ruige, verlaten landschap is heel bijzonder en het is dan ook met een beetje weemoed dat we weer in het busje stappen dat ons terugbrengt naar de auto.

We rijden via de R254 naar Dunlewy: een werkelijk schitterende route die ons prachtig uitzicht geeft over de steile heuvels van Glenveagh National Park. Een pareltje in Donegal!

 

Glenveagh N254
Vanaf de R254 heb je een schitterend uitzicht over de steile heuvels van Glenveagh National Park!

 

Glenveagh National park is dagelijks geopend. Entree tot het park is gratis; wil je het kasteel bezoeken, dan betaal je € 7,00. Kijk voor meer informatie op de website van het park.

 

Een bezoek aan Glenveagh National Park is mooi aan te vullen met een bezoekje aan Dunlewy Church!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *