Gougane Barra: Schilderachtig gehucht in graafschap Cork

Gougane Barra is een plaats die door veel toeristen over het hoofd gezien wordt. De touringcars zetten allemaal gestaag koers naar toeristenstadjes als Bantry en Glengarrif en slaan Gougane Barra over. Daarom ervaar je hier nog de rust van het echte Ierland!

Vlakbij de weg van Macroom naar Glengarrif en Bantry, ligt het gehucht Gougane Barra in het gelijknamige park. Het dorpje stelt nauwelijks iets voor maar is schilderachtig mooi gelegen aan het Gouganebarra Lake. Hotelgasten van het Gougane Barra Hotel zitten op de eerste rang met het magnifieke uitzicht èn hebben het privilege om te roeien op dit prachtige verstilde meer. Of, voor de wat actieveren onder ons: het hotel organiseert ook waterski-lessen voor de geïnteresseerden!

Saint Finbarr Hermitage

Op het kleine schiereiland voorbij het hotel staat de Sint Finbarr Hermitage. Het gebouw is nog niet zo oud maar is gebouwd bij de ruïne van de oude hermitage, een soort mini-klooster waar St. Finbarr woonde. Deze heilige leefde rond de 4e eeuw na Chr. en was de eerste bisschop van Cork. In deze stad is dan ook Finbarr’s Cathedral naar hem vernoemd.

Het kleine kerkje lijkt zo van een ansichtkaart te komen, een fotogeniek plekje en daarom ook een populaire trouwlocatie!

Saint Finnbarr Heritage (Foto: Tourism Ireland)
Saint Finbarr Heritage (Foto: Tourism Ireland)

Gougane Barra Forest Park

In het Gougane Barra Forest Park kan er volop gewandeld worden in de schitterende natuur. Er zijn diverse gemarkeerde wandelroutes en nature trails door het park. Bijvoorbeeld de prachtige route ‘Sli an Easa’, die je naar een mooie waterval brengt.
Het Forest Park is een tijdje gesloten geweest vanwege een ziekte in sommige bomen, maar is nu weer heropend.

 

Gougane Barra Forest Park (Foto: Tourism Ireland)
Gougane Barra Forest Park (Foto: Tourism Ireland)

Na afloop genieten de afgepeigerde wandelaars van een hapje en een drankje in Hotel Gougane Barra of in Cronins Bar & Café.

Een leuk weetje: in de buurt van Gougane Barra ontspringt de rivier Lee. Wie in Cork is, kan zich haast niet voorstellen dat deze brede rivier ooit als klein beekje in de Shehy Mountains ontsprong!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *