Het hoge noorden: Inishowen en Malin Head

Het noordelijkste puntje van Ierland is te vinden op het schiereiland Inishowen; een prachtige dagtocht voor wie in de county Donegal verblijft! De ronde die ca. 160 km lang is, is prima in een dag te doen, behalve als je bezwijkt voor de vele verlaten zandstranden waar het in het zonnetje goed toeven is! De route staat goed aangegeven, je volgt slechts de bordjes ‘Inis Eoghain 100’ (of soms alleen ‘100’), die duiden op de 100 mijlen (160 km) die deze unieke route lang is.

Als je vanuit Letterkenny de ronde begint, vind je even later al het prachtige Grianán Ailiagh, een prehistorisch ringfort dat ongeveer uit de periode 1700 BC stamt. Enorm oud dus!
De prachtige route voert verder langs Buncrana, de badplaats waar veel inwoners van Derry ‘s zomers verkoeling zoeken bij het water. Iets verderop passeer je Mamore Gap, een smalle pas die een verrassend mooi uitzicht biedt op onder andere Malin Head. Dit is Ierland op haar mooist!

Mamore Gap

Vanuit Malin blijf je de wegwijzers ‘Inis Eoghain 100’ volgen, waar na verloop van tijd de weg stijgt tot je het kleine parkeerterrein passeert waar je een schitterend uitzicht hebt over Trawbreaga Bay en de omringende bergen.

Malin Head

Op weg naar Bamba’s Crown (genoemd naar een koningin uit vroegchristelijke tijden) passeer je een klein gehuchtje met links een prachtig gerenoveerde cottage, vrolijk versierd met fleurige bloemetjes en knalrode brievenbus. Fotomomentje!

Op Malin Head zijn prachtige kliffen te zien. En natuurlijk is het leuk om je er even bewust van te zijn dat je op het meest noordelijke puntje van Ierland staat! Bij helder weer is zelfs Schotland vanaf hier te zien.

De prachtige kliffen van Malin Head

De grote letters EIRE, die met witte stenen zijn gemaakt, dateren nog uit de 2e Wereldoorlog. Deze stenen markeerden voor gevechtspiloten het neutrale Ierland.

Malin Head
De letters EIRE bij Malin Head

Op de terugweg is Culdaff Beach nog absoluut een stop waard. Een schitterend uitgestrekt zandstrand!
Je vervolgt de route richting Londonderry.

De smaak te pakken van Inishowen? Bezoek dan zeker ook de schiereilanden Fanan Head en Rosguill!

Pakhuizen van Ramelton

Tip! Ben je toch in de buurt en heb je wat tijd over? Bezoek dan ook Ramelton (iets boven Letterkenny) eens voor een fotostop. De oude pakhuizen zorgen voor een idyllisch decor voor een fotoshoot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *