St. Patricks Day: In de voetsporen van St. Patrick!

St. Patricks Day is vernoemd naar de beroemdste Ierse bisschop uit de geschiedenis: St. Patrick. Eerder deze week schreven we al wat over het leven van deze heilige, dit keer nemen we het graafschap Down onder de loep, waar nog veel aan St. Patrick herinnert. Reis je mee? 

Het graafschap Down ligt een stukje zuidelijk van Belfast, bij een diepe zeearm, de Quoile River. Het is een groot graafschap en strekt zich in het zuiden uit tot de prachtige Mourne Mountains. Een leuk weetje: de vader van de Britse auteurs Anne Charlotte en Emily Brönte groeide op in het graafschap Down!
Het landschap is over het algemeen wat glooiend, zoals je zoveel in het binnenland van Ierland aantreft. Alleen de Mourne Mountains zijn een stuk bergachtiger, waarbij Slieve Donard zelfs de 848 meter aantikt!

Saul
We beginnen onze ronde in het dorpje Saul, ten oosten van Downpatrick. Volgens de legende kwam St. Patrick hier in 432 arriveerde in Ierland, vastbesloten om de Ieren tot het christendom te bekeren. Het verhaal gaat dat hij een schuur ter beschikking kreeg en hier het Evangelie predikte. Sauls Church is gebouwd op deze plaats, als herinnering aan de eerste kerk in Ierland.

Vlakbij Saul vind je de heuvel Slieve Patrick, waar een enorm standbeeld opgericht is voor St. Patrick. Op bronzen panelen wordt het een en ander uit het leven van hem weergegeven en, afgezien van deze bijzonderheden, is de wandeling naar Slieve Patrick absoluut aangenaam te noemen! Vergeet niet om bovenop van het uitzicht te genieten!

 

Sauls Church (Foto Tourism Ireland)
Sauls Church (Foto Tourism Ireland)

 

Downpatrick
Zo’n vijf kilometer verderop vind je Down Cathedral. Op deze plaats stond ooit een Benedictijner klooster uit de 12e eeuw. Dit is de plek waar vermoedelijk St. Patrick begraven is en een enorme steen markeert dit dan ook. De website van Down Cathedral bevat wel een waarschuwing: ‘we zijn geen toeristische attractie maar een pelgrimsplaats en een plaats voor gebed’. Dat je het maar weet!
Desondanks is het mogelijk om de kathedraal te bezoeken; de broeders zijn wel weer zo commercieel dat ze er een shop op nahouden! Houd hun bericht echter wel even in je achterhoofd en wees respectvol naar deze christelijke gemeenschap!

Verder vind je in Downpatrick ook het Saint Patrick Centre, waar een mooie tentoonstelling en film alles vertelt over het leven en de boodschap van St. Patrick. Ook wanneer je niets met religie hebt, is dit toch een interessante expositie om te bezoeken omdat hij meer vertelt over de vroege geschiedenis van Ierland. Bij het informatiecentrum vind je een shop en een tearoom.

Wanneer je de smaak van musea te pakken hebt, kun je ook nog een bezoek brengen aan het Down County Museum, waar uiteraard ook de geschiedenis van St. Patrick ter sprake komt. Verrassend hoe zulke kleine musea er toch in slagen om er mooi uit te zien en interessante dingen aan hun bezoekers te tonen! Ook hier is een shop en tearoom aanwezig!

 

Downpatrick Cathedral (Foto: Tourism Ireland)
Downpatrick Cathedral (Foto: Tourism Ireland)

Armagh
De voetsporen van St. Patrick brengen ons naar Armagh, waar twee aartsbisschoppen aan het roer staan. Zowel de Rooms-katholieke Kerk als de Church of Ireland hebben een aartsbisschop gezeteld in Armagh en je vindt in dit stadje dan ook twee kathedralen, die ook nog eens allebei de naam St. Patricks Cathedral dragen!
Ben je op een mooie, zonnige dag in Armagh, breng dan ook zeker een bezoek aan het Gosford Forest Park. Dit heeft dan wel niet zoveel met St. Patrick te maken (hoewel, hij stond bekend om zijn voorliefde voor de natuur), maar is wel een prachtig park met prima wandelroutes! En eerlijk is eerlijk, even iets anders dan alleen maar kerken en kathedralen is ook wel eens fijn!

Slemish Mountain
Heb je nog tijd en energie over, onderneem dan de tocht naar het noordelijker gelegen graafschap Antrim. Hier is de Slemish Mountain, de berg waar de jonge Patrick in gevangenschap als slaaf gewerkt heeft. Als herder waakte hij op Slemish Mountain over de kudde, en volgens de geschiedenis bad hij hier gedurig in alle eenzaamheid. Daar zou hij ook een visioen gekregen hebben dat hij vrij zou komen en naar huis terug zou keren.
Volgens de legende kwam St. Patrick hier als priester terug om zijn vroegere meester te bekeren. Hij stichtte uiteraard wat kerken voordat hij verder trok; waarschijnlijk is de ruïne van Skerry Church één daarvan . Op St. Patricks Day legt een enorme menigte de wandeling naar de top af als pelgrimstocht. Ook als toerist kunnen we deze wandeling aanbevelen omdat je vanaf de top een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving!

 

Slemish Mountain (Foto: Tourism Ireland)
Slemish Mountain (Foto: Tourism Ireland)

Saint Patricks Trail
Ben je echt geïnteresseerd in deze St. Patrick, dan is het aan te bevelen om de Saint Patricks Trail te rijden. De route brengt je naar allerlei plaatsen in Noord-Ierland, die met St. Patrick te maken hebben. Er is een overzichtelijke plattegrond om te helpen om de route uit te stippelen. De brochure laat je niet alleen de route zien maar ook vind je kortingsvouchers en een samenvatting van St. Patricks leven.

Vergeet natuurlijk niet om ook van de omgeving van dit stukje Noord-Ierland te genieten! De route komt ook langs de Mourne Mountains en neem hier zeker even de tijd voor een korte wandeling of autotour. Het is hier prachtig!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *