Inisheer: het kleinste Araneiland

Wie besloten heeft om vanuit Doolin naar één van de Araneilanden te gaan, heeft de keuze tussen drie eilanden. Inishmore (Inis Mór) is het grootste eiland en hier is ook het meeste te zien: diverse ruïnes van kerken, forten en dolmen. Dit zorgt echter ook gelijk voor de grootste toeristenstroom van de eilanden, dus wie voor zijn rust gaat, kan beter kiezen voor Inishmaan (Inis Meáin), het middelste en dunstbevolkte eiland of Inisheer (Inis Óirr), het kleinste en dichtstbijzijnde eiland. Omdat we graag naar de onbekendere plekjes in Ierland gaan, laten we Inishmore links liggen en kiezen we voor Inisheer.

Inisheer 3
Talloze muurtjes op Inisheer

Van bovenaf zie je gelijk de structuur van het kleine eilandje: honderden stenen muurtjes! Het eiland is er volledig mee volgebouwd, waarschijnlijk om de tere gewassen te beschermen tegen de wind, die hier altijd aanwezig is. Dit eiland is eigenlijk een verlengstuk van The Burren, het gebied met kilometers kalksteen.
Als je na het aangename tochtje vanuit Doolin voet aan wal zet, staan de jaunting cars al voor je klaar. Het is een hard leven voor de koetsiers, zodat ze niet altijd even vriendelijk kijken als je hun diensten weigert. Maar het eiland leent zich prima voor een lange wandeling dus geen jaunting car voor ons! Het eiland is ca. 3 bij 3 km, dus je moet aardig doorlopen om het hele eiland te zien, maar al wandel je het halve eiland, dan heb je toch een goede indruk van dit Araneiland.

De aanlegsteiger van de veerdienst ligt pal naast het witte zandstrand, waar het dorp knus omheen gebouwd lijkt. Boven het dorp ligt de ruïne van O’Briens Castle, dat gebouwd werd in de 14e eeuw. Omdat de eilanden op een strategisch punt liggen in Galway Bay, zijn de eilanden altijd volgebouwd met forten en dit is één daarvan. Rond de tijd dat Cromwell huishield in Ierland, zou het O’Briensfort buiten gebruik geraakt zijn.

Vergeet ook niet om naar het schipwrak van de MV Plassy te lopen. Deze liep op 8 maart 1960 op één van de rotsen, geladen met o.a. whiskey. De dappere eilandbewoners slaagden er in om de voltallige bemanning te redden. Enkele weken later werd het schip tijdens een andere storm op het eiland geworpen, waar het nu nog steeds ligt en een aantrekkelijk plaatje voor de wandelaars vormt.

Áras Éanna
Op het eiland bevindt zich Áras Éanna, een multifunctioneel gebouw, dat een theater, kunstgalerij, café en een ruimte voor workshops huisvest. Het centrum is opgezet in het jaar 2000 en bood een podium aan veel artiesten en kunstenaars. Op 24 juli 2015 is hier het Inisheer Film Festival, waar de films ‘Atlantic’ en ‘Eat your children’ vertoond worden. Verder worden er regelmatig concerten gegeven en is er bijna altijd wel een expositie te bekijken.

Faciliteiten op het eiland

Uitzicht over het dorp vanuit O'Briens Tower
Uitzicht over het dorp vanuit O’Briens Tower

Een leuk adresje om wat te drinken en een heerlijke Ierse scone weg te werken, is ‘Teach an Tae’, aan de westkant van het dorpje. Lange banken voor de tearoom nodigen op een zonnige dag uit om van het uitzicht te genieten.
‘Tigh Ned’ is een traditionele Ierse pub, die bekend staat om haar geweldige livemuziek. Mocht je een nachtje op het eiland willen verblijven, geniet dan zeker van een avondje pubmuziek!

Overnachting
Sterker nog, als je echt in alle rust van dit eiland wilt genieten en je hebt tijd genoeg, overweeg dan serieus om hier een nacht te blijven; de meeste toeristen vertrekken uiterlijk 17.00 uur van het eiland met de laatste boot, en pas daarna ervaar je écht hoe het eilandleven is!
Er is een uitstekend B&B: Radharc An Chlair, met mooi uitzicht op de Cliffs of Moher (als het tenminste niet mistig is!). De eigenaresse is bereid je op te halen vanuit de haven, aangezien het zo’n tien minuutjes lopen is naar het B&B.
Verder is er ook een hostel, het Brú Radharc na Mara Hostel, vlakbij de aanlegsteiger.

Er is een fietsverhuur op het eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *