Kenmare: een levendig, toeristisch stadje aan de westkust!

Afgelopen zomer reisden we door West-Cork en Kerry. We overnachtten de eerste nachten op verlaten schiereilanden in de buurt van Timoleague, in Ahakista, in Allihies….stuk voor stuk kleine dorpjes waar begin juni nog weinig reuring is. Tot we Kenmare binnenreden, onze volgende overnachtingsplaats. We zagen leuke winkeltjes, waar Aran Sweaters en Avoca-wol verkocht werd. Overal lunchrooms en volop pubs, waar ‘s middags overal aankondigingen hingen voor livemuziek, die ‘s avonds pub aan pub ten gehore werd gebracht. 

De drukke Henry's Street in Kenmare, met aan weerszijden pubs en leuke winkels!
De drukke Henry’s Street in Kenmare, met aan weerszijden pubs en leuke winkels!

Natuurlijk heeft zoiets ook zijn keerzijde. Wie gruwelt van toeristische gebieden, zal in Kenmare niet de verlangde ruigheid en rust ervaren die elders wel te vinden is en doet er beter aan om slechts snel door Kenmare heen te rijden. In Kenmare vind je bijna huis aan huis de B&B’s en guesthouses, die zelfs begin juni al snel vollopen. De pubs zitten vol met toeristen die de locals overstemmen. Maar na dagenlang in stille, rustige pubs gegeten te hebben, waar livemuziek alleen voor de weekenden was voorbehouden, vonden wij het een aangename afwisseling!

Aantrekkelijk stadje
Daar komt ook nog eens bij dat er vanuit Kenmare ontzettend veel te doen is! Kenmare Bay ligt tussen de schiereilanden Beara en Iveragh, waar over laatstgenoemde de Ring of Kerry een populaire trekpleister is. Vandaar dat veel Ring-rijders een overnachting in Kenmare zoeken, wat met de vrolijk gekleurde geveltjes dan ook een bijzonder aantrekkelijk stadje is! De winkeltjes liggen gegroepeerd aan twee straten: Henry Street en Main Street, waarbij laatstgenoemde uitkomt op The Square, waar ook het toeristenbureau en diverse pubs en restaurants te vinden zijn.
Wie een traditioneel souvenirtje voor het thuisfront zoekt, kan terecht in de diverse grotere winkels, zoals Glenáran Irish Market op Henry Street of Quills Woolen Market, dat aan de overkant van de straat ligt.

Stone Circle
Vijf minuutjes lopen buiten het dorp ligt de Kenmare Stone Circle, één van de grootste steencirkels van het zuidwesten van Ierland. Het gras en de omliggende tuin is zo goed onderhouden, dat het haast lijkt of je in een aangelegde tuin terechtkomt in plaats van op een historische plaats… Verwacht geen enorm indrukwekkend schouwspel maar het is toch leuk om even te gaan kijken. De eigenaren van de grond vragen een donatie (niet verplicht) van € 2,00 voor het onderhoud.

Het schitterende Gleninchaquin Park; een dagtochtje waard!
Het schitterende Gleninchaquin Park; een dagtochtje waard!

Gleninchaquin Park
Vlakbij Kenmare, op de weg naar Lauragh, vind je het onontdekte pareltje Gleninchaquin Park. Een mooi natuurpark rondom de Gleninchaquin Valley, waar je kunt wandelen bij meren, watervallen, riviertjes, heuvels en rotsen, wat je een prachtig uitzicht oplevert. Er is een nog werkende schapenboerderij aanwezig, er zijn veel picnickplaatsen en er mag zelfs gevist worden. Er zijn zes wandelroutes, die variëren van familiewandeling tot een tocht voor ervaren hikers. Kortom, wie in Kenmare verblijft en graag wat van de omgeving wil zien, raden we graag dit prachtige park aan!
Entree is € 6,00 voor volwassenen, kinderen onder de 6 zijn gratis. Honden zijn toegestaan, mits ze niet achter de schapen aanrennen…

Kenmare Bay
Kenmare ligt aan de diepe zeearm die Kenmare Bay (of Kenmare River) heet en die Beara en Iveragh scheidt. Er zijn diverse boottripjes in de baai, zoals Seafari, die je meeneemt op een zoektocht naar adelaars, zeehonden, otters en andere dieren die in deze prachtige baai leven. De tocht staat te boek als 2 uur durend, maar dit kan nogal eens uitlopen als de enthousiaste schipper merkt dat je nog niet uitgekeken bent. Niet al te strak plannen dus! De prijs is ca. € 20,00 voor volwassenen, dit is inclusief snacks en drinken.
De tijden waarop ze uitvaren zijn afhankelijk van het getij, dus kijk eerst even op de website! Vantevoren reserveren is ook aanbevolen.

Lees ook: “Dursey Island: Niet voor watjes!”

Pubs
Wie ‘s avonds door Henry’s Street loopt, hoort links en rechts flarden livemuziek uit de pubs komen. Het is dus gewoon een kwestie van even goed luisteren welke muziek je het leukst vindt, kijken of de pub ook gezellig is en daar dan neerstrijken voor een Guinness!

Qua muziek is de bar van het Coachmans Hotel een aanrader! Ze hebben hier regelmatig een overenthousiaste accordeonist, die goed speelt en een hoog entertainmentsgehalte heeft! De bar is wel een typische hotelbar, niet de meest gezellige dus, maar de muziek maakt een hoop goed!
Wie meer voor de traditionelere muziek én een gezellige pub gaat, kan het beste naar O’Donovans gaan, iets verderop in de straat.

Muziek in O'Donovans pub in Kenmare
Muziek in O’Donovans pub in Kenmare

Overnachten in Kenmare
Zoals al genoemd, bijna huis aan huis zijn de B&B’s te vinden. Wij hebben overnacht in de Limestone Lodge, een mooi gebouwd huis op loopafstand van het centrum. De ontvangst was vriendelijk en het ontbijt uitstekend.
Wie het geen probleem vindt om even in de auto te stappen óf een kwartiertje te lopen naar het dorp, kan ik Tara Farm aanraden! Niet in het minst vanwege het schitterende uitzicht vanuit deze rustig gelegen B&B! Het is ook mogelijk om hier een vakantiewoning te huren.
Prijzen van beide B&B’s zijn rond de € 35,00 per persoon per nacht.
Begin juni waren veel B&B’s al volgeboekt dus het is wel aan te raden om vantevoren even te reserveren!

Het Failte Hostel van Kenmare
Het Failte Hostel van Kenmare

Kenmare beschikt ook over een prachtig hostel, het Failte Hostel. Het gebouw lijkt wel een oude pastorie, met donker glanzende parketvloeren en diepe vensterbanken. De ontvangst is wellicht enigszins afstandelijk maar toch heel vriendelijk en het hostel straalt rust uit. Er is een zitkamer met dvd-speler en films, spelletjes en tv en er is wifi. Voor een nachtje op de slaapzaal ben je € 18,00 kwijt, het is echter ook mogelijk om een twee-, drie- of vierpersoonskamer te boeken voor prijzen rond de 20-25 euro. De locatie is ideaal, je loopt zo Henry’s Street in!

Een gedachte over “Kenmare: een levendig, toeristisch stadje aan de westkust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *