Limerick: een oude Vikingstad aan de Shannon

Er was een tijd dat men over Limerick zei: “Het mooiste uitzicht op de stad is vanuit je achteruitkijkspiegel.” En eerlijk is eerlijk, wanneer je vanuit het busstation langs de groezelige huizen loopt, waar goedkope, louche winkeltjes zijn, stem je maar al te graag met deze krasse uitspraak in. Toch is Limerick hard aan het werk om haar imago te verbeteren, met succes! Tegenwoordig heeft de stad een wat meer trendy imago dan pakweg tien jaar geleden. Hoog tijd om deze oude Vikingstad aan de Shannon eens onder de loep te nemen!

Reis je vanuit county Kerry in de richting van county Clare (de Cliffs of Moher en The Burren), dan heb je al snel een overstap in Limerick te pakken. Wat dan als eerste opvalt, is het imposante King John’s Castle aan de oever van de Shannon. Het kasteel is zeker een bezoek waard, vanwege het uitgebreide museum dat hier gehuisvest is!
Vlakbij King John’s Castle is één van de oudste kerken van Ierland gevestigd: St. Mary’s Cathedral. Dit is het oudste gebouw van de stad!
Steek je bij King John’s Castle de brug over, dan vind je de Treaty Stone; de steen waarop in 1691 het gedenkwaardige Verdrag van Limerick werd getekend, waarbij de Ieren zich overgaven aan de Engelsen. En dat hebben ze geweten!

Het imposante King John’s Castle

Meer naar het zuiden in de stad vind je de oude Irish town. Van vrijdag tot en met zondag is de Milk Market een leuke markt om te bezoeken! Daarnaast vind je hier de drukke Patricks Street, waar de diverse winkelketens een plekje gevonden hebben.
De St. Johns Cathedral (niet te verwarren met de naastgelegen St. Johns Church!) is ook een blik waardig; dit is de hoogste kerktoren van Ierland!

Angela’s Ashes
Wie een bezoek aan Limerick brengt, moet echt de film Angela’s Ashes gezien hebben! Dit is de verfilming van het gelijknamige boek van Frank McCourt; geboren in Amerika maar opgegroeid in Limerick. Het is geen vrolijke film maar beschrijft juist op schrijnende wijze het leven van de arme Ieren in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw.
Frank groeit op in een gezin waarvan de vader grotendeels werkloos is en de enkele penny’s, die nog binnen komen, in de pub vergooit. Ze wonen in een huis waarvan de benedenverdieping ‘s winters onder water staat, ze hebben nauwelijks te eten om over kleding al helemaal niet te spreken. Toch weet de film dit zwarte verhaal niet al te zwaar te brengen en is het een film die je, als Ierlandliefhebber, absoluut eens moet kijken!

Limerick heeft Angela’s Ashes handig aangegrepen als toeristentrekker: er is een speciale Angela’s Ashes Walking Tour die alle locaties uit het verhaal laat zien. Heb je het boek niet gelezen en de film niet gezien? Dan is de tour alsnog een mooie gelegenheid om alle hoekjes van Limerick te zien!

Beeld uit de film ‘Angela’s Ashes’

Gedichten in de pub
Wie van gedichten houdt, moet op woensdagavond de pub de ‘White House Bar’ bezoeken, een wat onooglijke pub op de hoek van O’Connell Street en Glenthworth Street. Hier wordt namelijk elke woensdagavond poëzie voorgelezen door allerlei lokale schrijvers. Leuk om eens mee te maken!

Freddy’s Bistro
Wil je lekker uit eten, dan kan ik je Freddy’s Bistro aanraden! Het prachtige pandje zit in een wat onooglijk steegje: de Theatre Lane! Echter, de kaart is niet alleen ontzettend uitgebreid, het eten smaakt ook uitstekend hier! Wel even reserveren want het kan hier druk zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *