Mount Errigal en Dunlewy Church

In het ruige, verlaten landschap van county Donegal, rijst Mount Errigal als een markant herkenningspunt op. Prachtig gelegen nabij het Glenveagh National Parc, waar kastelen, bergen, meren en bossen een prachtig natuurgebied vormen. Deze streek is zeker een bezoek waard als je het hoge Noorden van Ierland bezoekt!

Er is over deze omgeving zoveel te schrijven, dat we ons dit keer beperken tot Mount Errigal en Dunlewy. Een bezoek aan Glenveagh National Parc met het prachtige Glenveagh Castle zullen we zeker een volgende keer bespreken!

Wandelen bij Mount Errigal
Wandelen bij Mount Errigal

Mount Errigal
Mount Errigal is met haar 751 meter hoog, de hoogste berg in de regio Donegal en hoort bij de Derryveagh Reeks. Het gesteente van de berg is kwartsiet, een bijzonder hard gesteente. Het bijzondere van Mount Errigal is dat de berg van de diverse zijden, steeds weer een andere vorm lijkt te hebben. De berg is te beklimmen vanaf de parkeerplaats langs de R251, als je vanuit Letterkenny komt vind je deze parkeerplaats vlak voor de afslag naar Dunlewy.
Het pad is nauw en steil maar goed te doen; deze berg is dan ook een populaire wandelbestemming!
Wel blijft het uiteraard altijd opletten geblazen, ook op de top, wanneer het hard waait!
Al met al is de wandeling ca. 6 km, waar je ongeveer 3 tot 4 uur voor uit moet trekken.

Poisoned Glen
Vlakbij Mount Errigal, bij het gehucht Dunlewy, ligt de Poisoned Glen. Deze naam klinkt wat afschrikwekkend en suggereert een duister, griezelig dal. Niets is echter minder waar; men vermoedt dat deze huiveringwekkende naam te danken is aan een vertaalfoutje… In het Iers heette deze vallei namelijk Gleann Nemhe (vertaald: The Heavenly Glen). Dit lijkt echter erg op Gleann Neimhe, wat dan weer zoiets betekend als ‘poisoned glen’. Laat je dus niet afschrikken door de naam en neem zeker de tijd om één van de meest gefotografeerde valleien van Donegal met het mooie Dunlewymeer te bekijken!

De prachtige Dunlewy Church, met Mount Errigal op de achtergrond. Foto: Stephen Emerson, www.captivelandscapes.com
De prachtige Dunlewy Church, met Mount Errigal op de achtergrond. Foto: Stephen Emerson, www.captivelandscapes.com

Dunlewy Church
In deze schitterende omgeving vind je ook Dunlewy Church, de ruïne van een zeer idyllisch gelegen oude kerk. De kerk is gebouwd door Jane Smith Russell, als een eerbetoon aan haar overleden man, James Russell, landheer van het Dunlewy landgoed, die dan ook in de gewelven onder de kerk begraven werd. In de loop van de tijd verviel het gebouw steeds meer. In 1955 werd het dak uit veiligheidsoverwegingen verwijderd; het meubilair uit de kerk werd in de loop der jaren aan andere kerken in de regio overgedaan. De afgelopen jaren wordt de kerk dankzij de lokale bevolking weer enigszins onderhouden.

Vlakbij Dunlewy vind je het Dunlewy Center (Ionad Cois Locha), erg leuk om met kinderen te bezoeken! Er is namelijk een oude weverij te zien (Weavers Cottage), er kan een mooie boottocht gemaakt worden, waarbij je schitterend uitzicht hebt op Poisoned Glen en Mount Errigal. In de craft shop kunnen originele souvenirs gekocht worden, terwijl de kinderen zich prima vermaken in de enorm uitgebreide en leuke speeltuin (zowel indoor als outdoor). Een prima plekje voor een picknick aan het Dunlewy Lake!

 

Op de begraafplaats van Dunlewy Church ligt het lichaam van een man, lid van de Church of Ireland, die getrouwd was met een katholieke vrouw. Toen hij overleed, werd hij op de begraafplaats van Dunlewy Church begraven, maar de katholieke dame wenste bij de katholieke kerk aan de overkant van het dal begraven te worden. Haar graf werd zo geplaatst dat het naar Dunlewy Church gericht was, in tegenstelling tot alle andere graven op de katholieke begraafplaats. 

Overnachten
Vlakbij Dunlewy ligt het Errigal Hostel, een mooi gelegen hostel (met uitzicht op Mount Errigal!) met vriendelijk personeel, ruime slaapzalen, een grote keuken en een ruimte om natte kleding te drogen. Een absolute aanrader!
Er zijn ook B&B’s in Dunlewy, zodat overnachten zeker mogelijk is. We raden dit absoluut aan want er is zoveel te zien in deze omgeving!

Dunlewy ligt in het hart van de county Donegal, vlakbij Mount Errigal en Glenveagh National Parc. Dunlewy zelf is maar een gehuchtje, een perfecte plek voor rustzoekers dus!
Vanuit Letterkenny is het ca. 45 minuten rijden naar Dunlewy, waarbij we de vele fotostops natuurlijk niet meerekenen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *