Muckross House: Grandeur in Killarney National Park

Muckross House lijkt regelrecht uit een sprookjesverhaal te komen. Dit oude landhuis ligt midden in het schitterende Killarney National Park en kijkt uit over het blauwe water van Muckross Lake. De Kerry-mountains vormen een prachtig decor, om over de pracht van Muckross House zelf nog maar niet te spreken. Het enige wat de schoonheid van deze majestueuze plek verstoort, zijn de vele toeristen die ‘s zomers dagelijks naar het park trekken om het huis te bezoeken.

Muckross House hoort tot één van de populairste trekpleisters van het toeristenstadje Killarney. Voor de deur staan geduldig de jaunting cars te wachten om toeristen door het park te naar het statige landhuis te rijden.

Muckross House
Het statige Muckross House ligt prachtig aan de oevers van Muckross Lake.

Geschiedenis

Muckross House werd gebouwd in 1843 voor het echtpaar Henry Arthur en Mary Balfour Herbert en hun vier kinderen. De overgrootvader van Henry Arthur had een fortuin verdiend met de mijnen op Ross Island. Oorspronkelijk kwamen de Herberts uit Wales, maar erfden in 1770 de uitgebreide landgoederen van de familie MacCarthy in de omgeving van Killarney. De gelijknamige grootvader van Henry Arthur vertegenwoordigde de graafschappen Kerry en Tralee in het Britse parlement en Henry Arthur jr. trad dan ook in zijn voetsporen.

Hoewel Trinity University in Dublin al bestond, genoot Henry zijn opleiding aan het prestigieuze Eton in Engeland en studeerde vervolgens in Cambridge. In Rome ontmoette hij de kunstzinnige Mary Balfour, dochter van een Schots parlementslid en in 1837 trouwden ze. Het stel woonde in Torc Cottage op het landgoed bij Killarney, wat bij Mary warme herinneringen aan haar jeugd in Schotland opriep.

Mary bracht maar liefst 40.000 Britse ponden mee (vergelijkbaar met zo’n 3,2 miljoen pond) en daarmee bouwden ze Muckross House. Ondanks de pracht van het huis, woonde Mary grotendeels in Londen met de kinderen. De meren van Killarney waren voor Mary een belangrijke inspiratiebron voor haar schilderwerk. Toen de Britse koningin Victoria in 1861 op bezoek kwam, kreeg de vorstin dan ook enkele schilderijen van Mary cadeau. Overigens liepen de voorbereidingen voor dat koninklijke bezoek zó in de papieren, dat mede daardoor de familie Herbert in financiële problemen raakte.

In 1899 werd Muckross House verkocht aan Arthur Guinness, achterkleinzoon van de beroemde Dublinse bierbrouwer. Arthur Guinness woonde zelf niet op Muckross, maar probeerde het als een soort jachtslot te verhuren. Muckross House ging nog een paar keer in andere handen over, maar werd uiteindelijk in 1932 overgedaan aan de Ierse staat. Tegenwoordig doet het dienst als museum.

 

Muckross Lake
Muckross Lake

Muckross House, Traditional Farms en Muckross Abbey

Daarmee werd het landgoed het eerste nationale park van Ierland en vormde de basis voor het huidige Killarney National Park. Muckross House is enkel te bezoeken door een officiële rondleiding met een gids. Je krijgt diverse kamers te zien en de gids vertelt veel historische details.

Vlakbij vind je de Muckross Traditional Farms, een klein openluchtmuseum waar je diverse boerderijen, een arbeidershuisje en oude werkplaatsen, zoals de smederij en de zadelmaker kunt bekijken. Overal zie je nog oude meubels en gebruiksvoorwerpen, die je het gevoel geven ver terug te gaan in de tijd. Leuk, zeker ook voor kinderen!

Neem zeker ook de tijd om naar de oude ruïne van Muckross Abbey te gaan. Hoewel het duidelijk een vervallen ruïne is, zie je toch de restanten van wat ooit een prachtige oude abdij was. Je kunt zelfs nog met een trap naar boven. Het is hier een stuk rustiger en een fijne plek in een schitterende omgeving.

 

De schitterende ruïne van Muckross Abbey
De schitterende ruïne van Muckross Abbey

 

Praktisch

Muckross House ligt zo’n zes kilometer van Killarney af en staat goed aangegeven met grote borden langs de weg. Er is gratis parkeergelegenheid.
Entree voor Muckross House is € 9,00, een bezoek aan de Traditional Farms eveneens. Wel is er een combiticket verkrijgbaar voor € 15,00. Alle overige praktische informatie vind je op de website.

Toegang tot Muckross Abbey is gratis.

Een bezoek aan Muckross House is prachtig te combineren met Ross Castle, dat eveneens in Killarney National Park ligt!

 

2 gedachten over “Muckross House: Grandeur in Killarney National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *