Powerscourt Estate: Bezoek de mooiste tuinen van Ierland!

Iets buiten Dublin, aan de rand van de prachtige Wicklow Mountains, ligt het Powerscourt Estate, vooral beroemd vanwege haar schitterende tuinen. Niet voor niets worden de tuinen van Powerscourt door National Geographic tot één van de mooiste ter wereld bestempeld!

Het Powerscourt Estate is een klein half uurtje rijden vanaf Dublin, bij het dorpje Enniskerry. Het grote, imposante landhuis dateert uit de 18e eeuw en staat op de plek van een oud 13e eeuws kasteel. Eeuwenlang woonde de familie Wingfield in het landhuis. In 1961 verkocht de 9th Viscount Powerscourt, Mervyn Patrick Wingfield, het landhuis en de tuinen aan de Slazengers, bekend van de sportartikelen. Zijn zoon trouwde echter weer met Wendy Slazenger en zo blijft Powerscourt toch nog verbonden met de Wingfields.

Op 4 november 1974 breekt er een brand uit in het landhuis, waardoor het hoofdgedeelte van het huis voor een groot deel verwoest is. Maar liefst 20 jaar blijft het huis ‘dakloos’ staan, tot er in de jaren ’90 weer een grote renovatie plaatsvindt. In 1997 is Powerscourt open voor publiek, waar dankbaar gebruik van gemaakt wordt door de vele toeristen die Powerscourt bezoeken!

 

Powerscourt_3
De prachtige tuinen van Powerscourt Estate (Foto: Tourism Ireland)

 

Wat te zien en te doen?
Powerscourt Estate is vooral een bezoek waard vanwege de werkelijk schitterende tuinen. Met de Wicklow Mountains als natuurlijke, panoramische achtergrond, liggen de tuinen er erg mooi bij! Er is een Japanse tuin (met pagoda), een grot, een Italiaanse tuin, een ‘Pepperpot Tower’ (het Ierse equivalent van onze Zwolse Peperbus!) en je geniet volop van de ruisende bossen, de prachtige beeldhouwwerken, de mooie terrassen; kortom, de combinatie van natuur en tuinen is hier bizar mooi!

Ook Powerscourt Waterfall is zeker een bezoek waard! De hoogste waterval van Ierland is 121 meter hoog en ligt ca. 6 km vanaf het landhuis in de bossen. Let op! Wandelen naar de waterval vanaf het landhuis wordt afgeraden: er zijn geen geschikte wandelpaden naar de waterval. De waterval is een uitzonderlijk mooie plek voor een picknick in de buitenlucht! Wie zelf niets meegenomen heeft, kan bij de kiosk terecht voor een hapje en een drankje.

 

Powerscourt_4
Powerscourt Waterfall (Foto: Tourism Ireland)

 

Praktisch
Toegang tot de tuinen kost € 9,50, een ticket voor de waterval kost € 6,00. Op beide tickets zijn kortingen mogelijk voor kinderen en families. Bij het Powerscourt Estate is een Avoca Shop & Café en er is zelfs een klein tuincentrumpje bij! Wie Powerscourt optimaal wil beleven, kan een overnachting boeken in het 5* Powerscourt Hotel! Daar hangt echter wel een prijskaartje aan; overnachten in het nabijgelegen Enniskerry is ook een prima optie! Houd ook de agenda van het Estate in de gaten want in de zomermaanden zijn er veel leuke activiteiten en evenementen!

 

Powerscourt_2
Foto: Tourism Ireland

3 gedachten over “Powerscourt Estate: Bezoek de mooiste tuinen van Ierland!

  1. Het to-do-and-to-see lijstje voor onze volgende Ierland trip wordt steeds langer! We hebben net onze huidige Trip in de Wicklow Mountains afgesloten en deze tuinen jammer genoeg gemist. Ons excuus: het regende vandaag ook wel erg hard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *